A dudva, a muhar, a gaz lehúz, altat, lefed

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Miután a tegnapi – 2009. szeptember 19-i – napon alaposan áttanulmányoztam interneten a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-nek http://www.drv.hu/drv/drv.main.page jelzésű honlapját, és meggyőződtem arról, hogy a honlapon még csak utalás sincs arra vonatkozóan, hogy a „köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről” szóló Kormányrendelet rendelkezéseinek ez a cég eleget kíván tenni, az így elkövetett jogsértés részbeni kiküszöbölése végett néhány száz fő részére terjesztettem azt az iratomat, melynek végén közzétettem a DRV Zrt. vezérigazgatójának általam tudott fizetését.

Iratom terjesztése során az egyik lakóhelyen közölték velem azt, hogy az általam már évek óta nem olvasott Somogyi Hírlapnak három nappal korábbi számában már írtak Reményi Zoltán vezérigazgató fizetéséről, majd miután a terjesztéssel végeztem, az interneten megtekintettem a Sonline címnél olvasható, „Elsumákolt fizetési listák, több helyen hiányos az adatsor” című ezt az írást, melyben szeptember 16-án többek között a következőket írták:

„Reményi Zoltán, a DRV Zrt. vezérigazgatójának éves személyi alapbére szerepel a honlapon. Ez 23 millió 556 ezer forint. Vagyis havonta mintegy egymillió 963 ezer forintot keres. A vezérigazgató ezen felül prémiumot is felvehet.”

Több szó nincs ebben az újságcikkben Reményi Zoltán fizetésével kapcsolatosan, ezért tisztességes újságírói tájékoztatatás feltételezése esetén az újság olvasója ennek alapján arra gondol, hogy az cikk írója a DRV Zrt. honlapján olvasható adatokat Reményi Zoltán vezérigazgató fizetésével kapcsolatosan pontosan, és hitelesen, teljes terjedelmében közölte. Arra gondol a jóhiszemű olvasó, hogy a Reményi Zoltán vezérigazgató prémiumának mértékét azért nem közölte az újság, mert a honlapon ez nem olvasható, míg arra, hogy Reményi Zoltán a fizetésén és prémiumán kívül más címen is pénzösszegekhez jut a DRV Zrt-től, a cikkből kiindulva az olvasó álmában sem gondol.

------------------------

Természetesen bosszankodtam amiatt, hogy miért nem találtam meg a DRV Zrt. honlapján a Somogyi Hírlap állítása szerint az újságíró által olvasott, Reményi Zoltán vezérigazgató fizetésére vonatkozó adatokat, ezért újólag átböngésztem a DRV Zrt. honlapjának minden adatát éppúgy, mint az ehhez kapcsoló más honlapokat is, majd miután egy árva szót sem találtam ismételten sem a DRV Zrt. honlapján erről a témáról, ráakadtam Veszprém Megye napilapjának, a „Napló”-nak 2009. szeptember 19. számának címoldalán megjelent, „Van mit a tejbe aprítani” című írására.

Melyben többek között a következő olvasható:

„Alábbi összeállításunkban a megyei jogú város, a megye és a megye jelentős részére kiterjedő cégek közül szemezgetünk. Az érintett cégek vezetői közül egyértelműen kimagaslik jövedelmével a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. elnök-vezérigazgatója, Reményi Zoltán havi 1 millió 963 000 forintos alapbérével, amihez még kap 18 ezer cafetériát,, 4200 forint költségtérítést és 110 ezer forint igazgatósági tiszteletdíjat. Mindezt eredményes munka esetén további 1 millió 570 ezer forint prémium egészítheti ki maximum havi átlagban. A cégnél egyébként 186 ezer forint a bruttó fizetések átlaga, amiben jelentős súlyt képvisel a 40 vezető beosztású személy 573 ezer forintos átlagos bére.”

Az utóbbi újságcikk nem közli azt, hogy a most ismertetett részletes adatokat Reményi Zoltán vezérigazgató jövedelmével kapcsolatosan miként ismerte meg, így lehetséges az, hogy a DRV Zrt. honlapján a Veszprém megyei újság éppúgy nem talált adatokat, mint ahogy én sem találtam. Így lehetséges az, hogy nem a honlapról, hanem egy olyan helyről tudja az adatokat, ahonnan a Somogyi Hírlap adatokat nem tudott beszerezni.

Ellenben ha a Veszprém megyei újság ugyanúgy a DRV Zrt. honlapján közölt adatokkal tájékoztatott Reményi Zoltán jövedelmével kapcsolatosan, mint ahogy három nappal korábban állította ezt a Somogyi Hírlap újságírója, úgy felmerül az a kérdés, hogy a Somogyi Hírlap újságírója vajon miért nem tett említést Reményi Zoltán vezérigazgatónak juttatott cafetériáról, költségtérítésről, igazgatói tiszteletdíjról, illetve miért nem jelölte meg a prémiumnak összegét a valóságnak megfelelő 1 millió 570 ezer forintban.

Felmerül ez esetben a kérdés arra vonatkozóan, hogy a Somogyi Hírlapnak hallgatása, és ily módon a hiteles és pontos tájékoztatás etikai követelményének megsértése a Veszprém megyei újságban közölt részletes adatokkal kapcsolatosan miért történt meg.

Azért történhetett-e meg, mert a Somogyi Hírlapnál az ilyen tájékoztatás már bevált szokás, vagy azért, mert ezzel az írásukkal nem hitelesen és pontosan kívántak tájékoztatni, hanem ahogy mondani szokták, csupán ki akarták fogni valakiknek érdekében a szelet a vitorlából.

---------------------------------

Egy biztos. Nagy szerencséje Amerikának az, hogy ott nem a Somogyi Hírlap újságírója dolgozott a Watergate ügy idején. Hiszen Nixon elnöküknek ez esetben a haja szála sem görbült volna meg, és mára közerkölcsük állapota éppolyan mélyre süllyedt volna, mint ahogy ezt hazánkban most tapasztaljuk.

Azt pedig kérem, hogy ha valaki a DRV Zrt. honlapján el tudja olvasni Reményi Zoltán vezérigazgatónak jövedelmével kapcsolatos adatokat, másolja le ezt az oldalt, és küldje meg részemre.

Nem akarok bután meghalni.

Siófokon 2009. szeptember 20. napján.

Dr. Léhmann György 8600 Siófok Szűcs u. 1. sz. a. lakos

Tartalom átvétel