Eltűnt 3000 milliárd dollár

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Kik jártak ezzel rosszul? Mindenki, akinek sok dollárja volt. Itt van például Kína, akinek a világon jelenleg a legtöbb pénze (készpénze, valutatartalékja) van. Hogy lehet Kína vagyonát megfelezni? Egyszerű el kell vele költetni a pénzt, mondjuk Olimpiára, és/vagy el kell a pénzt értékteleníteni, amivel rendelkezik. Nos ez megtörtént. Ha Kínának kevesebb a pénze, kevesebb a befolyása. Igen ám, de ez nem fogja őket megállítani.

Putyin orosz elnök is bejelentette, hogy szeretné, ha nem dollárral, hanem rubellel fizetnének nekik ezentúl az olajért. Innentől a rubel felértékelődik, mert ezért lehet olajat kapni, a dollár meg tovább esik, mert rubelt kell érte vásárolni, hogy olajhoz jussunk. Lám-lám.

És nem árt, ha ránézünk arra, hogy ez a „kis” zavar a világ pénzmennyiségének gyakorlatilag meg sem kottyant. Hol vannak a pénzek? A pénzünk befektetési alapoknál van. Mi magunk is megtakarítunk és gyűjtünk. Az emberek nem bíznak abban, hogy dolgos becsületes munkával biztos jövőjük lesz. Ráadásul folyamatosan azt sulykolják beléjük, hogy minél kevesebbet dolgozzanak. A franciák már egyenesen a 36 órás munkahétért tüntetnek. Az örültek! Aztán csempén áll a szájuk, mikor más dolgosabb nemzet elviszi előlük a munkákat, és akkor meg azért tüntetnek, hogy nincs munkájuk.

Az embereket, minket és gyerekeinket arra nevelnek, hogy minél kevesebbet akarjunk dolgozni. Fektessünk be, szerezzünk tőkejövedelmeket, és majd eldöntjük 5-10 év múlva, hogy hol lógatjuk a lábunkat. 18-20 éves fiatalemberek ábrándoznak arról, hogy pár év alatt megszedik magukat, aztán „élnek”.

Nemrég történt velem a következő eset. Baráti társaságban egyik ismerős büszkén meséli, hogy milyen jól hozott neki a tőzsde. Kifejti, hogy 600.000 forint értékben vett MOL részvényt és egymillióért adta el. Fél év alatt 66% hozam, ami éves szinten 120% fölötti. Nem semmi. Büszkén néz körül, hogy csodáljuk meg. Megcsodáljuk.

A szó ezután más témákra terelődik, aztán egyszer a benzin ára került szóba (kora nyáron zajlott a beszélgetés). Tőzsdéző barátunk tele szájjal szidta a kormányt és a MOL-t(!). A kormány volt a népnyúzó, a MOL meg a karvalytőke. Gondolkodtam és odaköszöntem barátomnak: - Hello üdv, én Elek Attila vagyok, látom, Te neved változtattál, és mostantól Karvalynak hívnak. – Nem értem? –kérdi. – Hát, most mondtad el, hogy Te a MOL-nak a részvényeken keresztül tulajdonosa voltál és azt vártad el a társaságtól, hogy szép hozamot hozzon Neked. Azt, hiszem bőven megfelelt ennek, hiszen 66% hozamot biztosított. Neked ez volt az elvárásod. Ezt Te akartad. Tehát ha a MOL a karvalytőke, akkor Te vagy a karvalytőkés, mint tulajdonos. – Szegény srác hebegett, habogott összevissza, aztán kivágta magát azzal, hogy ő csak kistulajdonos, de bezzeg az „igazi” tőkések. Nos kérem, ez bugyutaság! Nincsenek igazi, meg áltőkések. Csak tőke van. Mindannyian, akik berakjuk a bankba a pénzünket, kamatot várunk el a banktól. Mindannyian, akik részvényeket veszünk nyereséget és osztalékot várunk az értékpapírjainktól. Mindannyian, akik életbiztosítást kötünk, és hosszú távú megtakarításban gondolkodunk kemény hozamokat várunk el. Rengeteg pénz van ilyen alapkezelőknél. Ezeket a pénzeket mi dobjuk össze. Persze a mi szintünkön ezek néhány tízezres, százezres összegek, de összeadódva, milliókká, milliárdokká dagadnak. Ezek a pénzek keresik a befektetési lehetőségeket. Irdatlan mennyiségű összegek keringenek és nincs hová befektetni. De, mi meg elvárjuk a nagy hozamokat. Amikor például szidjuk az energiacégeket, mert drága a fűtés, lehet, hogy épp a mi életbiztosításunkat hizlalja e cégek nyeresége, mert éppen oda fektették be.

Miről jutott mindez eszembe? Egyrészről az amerikai hitelválságról, másfelől a mostani csodafegyverekről. Emelkedik az energiaár? Jön az ellenzéki párt, hogy nagyon egyszerű a megoldás, úgy lehet segíteni az embereken, hogy csökkentsük az energia ÁFÁ-ját. Jaj! És, ha csökkentettük és tovább emelkedik, akkor mit szándékozunk tenni, Kedves Barátaim? És mindezt úgy előadva, hogy ezt meg lehetne tenni, csak a kormány előre megfontoltan, ki akar szúrni az emberekkel, és csak azért sem csökkent. Persze az nem hallik, hogy az így kieső bevételt, honnan pótolják (33 milliárd forintot, a vizitdíj cc. háromszorosát), vagy mire nem adnak ki pénzt?

De mielőtt még bárki azt gondolná, hogy a kormánnyal minden rendben, nos nem kell őket sem félteni, butaságot tudnak ők is beszélni. Az ő megoldásuk még körmönfontabb és oktondibb. A csoda neve: Robin Hood adó. Hurrá! Ez ugyanaz, amit egyszeri barátom mondott. Van a karvalytőkének elég pénze, adjon csak belőle. Persze csak ideiglenesen. Nos hazánkban az ideiglenes szót vagy én nem értem, vagy a politikusok. A szovjet csapatoknál ez 40 évet jelentett, de például az egészségügyi hozzájárulás adónemet (EHO) éppen 12 éve vezették be ideiglenesen (Bokros). Azóta ideiglenesen nem törölte el sem az Orbán-Torgyán, sem a Medgyessy, sem a Gyurcsány-kormány. Nézzük a Robin Hood adó indokolását. Ahol extra profit keletkezik, onnan kell elvenni. Ajaj! Rosszabb, mint az ellenzék ÁFÁ-ja. Mi az, hogy extraprofit? Ezek szerint az én vállalkozásom is bármikor számíthat arra, hogy valaki betoppan, és azt mondja szerintem nektek extraprofitotok van, ezért ezentúl nem ennyi, hanem annyi az adó ideiglenesen, amíg vissza nem mész a nem extraprofitba. Őrület, ellentmond minden józan észnek. Extraprofit? Ki határozza meg, hogy mennyi az? Mitől függ, árbevételtől, állampolgárságtól, testsúlytól, bőrszíntől, vallástól? Persze szépen be van csomagolva, ki ne szeretné Robin Hood-ot? És ilyen adónemeken gondolkozunk, aztán csodálkozunk, hogy barátom, karvalytőkézik. Én azon csodálkozom, hogy ilyen vad ötletek felmerülnek. Mi lenne, ha végre teret adnánk néha a józan észnek is, és nem csak a népszerűséget hajhásznánk, akár kormányon, akár ellenzékben? Nem is lenne rossz.

Tartalom átvétel