Miért nem vizsgálja senki az egészségügy szemetesládáit?

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
fidesz egészségügy miért nem?

A szemetesláda arra a sok csaló lenyúlóra vonatkozik, akik álcáznak mindig minden valós problémát. Most ilyen álca a biztosítási pénztárak ügye is. Ahelyett, hogy a közpénznyelő eüsökkel és a vámszedőkkel foglalkoznánk. De nem lesz semmi, mert az orvosok megfúrják Kóka doktorral az élen. Nem jó nekik, ha kiderül, hogy mennyit keresnek és mennyit adóznak. Mert már adómentes maszek itt minden régóta. Állami kórházban, állami pénzen, állami alkalmazottal, állami eszközökkel saját zsebre dolgoznak. Néhányan ugyan már mást gondolnak, és ténylegesen maszekolnak.

Nem biztos, hogy mindenki tudja, milyen mértékben avatkoznak be az önkormányzatok vezetői és döntéshozói a kórházak beszerzéseibe. Önkormányzati vezetők háttércégei dolgoznak kórházi építési, felújítási munkákon, zsíros nyereséget elkönyvelve. Sok esetben az önkormányzat eleve magához vonja a nagyobb beszerzések pályázatát, és direkt módon zsebelik be a korrupciós jutalékot.

A kórházi közbeszerzések jól ismert szlogenje, hogy azt a pályázatot nem szabad kiírni, amelyiknek a nyertese előre nincs eldöntve. A közbeszerzési pályázatokat bonyolító cégek az őket megbízó haver kórházvezetővel előre megállapodnak abban, hogy mit akarnak. „Profi” szakcég levezényeli a jogszerűnek és elfogulatlannak álcázott pályázati eljárást, majd utána elosztják egymás között a nyertestől előre megbeszélt, lefejelt hasznot. Ebbe a társaságba olyan jól ismert cégek tartoznak, mint a Novotrading Kft., vagy a Hospitrade Kft. De említhetném az izraeli tulajdonú Euromedic Tradin Kft.-t vagy az innen kivált „úriszabók” különböző cégeit is. (És persze még sokan mások, bocsánat, ha valakit megsértettünk azzal, hogy kifelejtettük!) Ezzel a technikával évente legalább 100-150 milliót nyúlnak le közösen egy közepes méretű kórháztól.

Jó néhány szerencselovag mozog a pályán, akik alkalmazkodnak a levitézlett kórházigazgatókhoz, korrupt főorvosokhoz és kórházat belülről soha nem látott önkormányzati tisztségviselőkhöz. A judeo-bolsevista (néha liberális) Kern, aki újsütetű fideszes támogatóival feléleszti az orosz-magyar barátságot, ráadásul a hülye át is veri őket. Vagy a Kollányi-Deák féle csapat, akiket mindenki utál, vagy a hullarabló (III/2-es) „Allegró-s” Győri, vagy a debreceni fideszes maffia. Egyáltalán értenek ezek az egészségügyhöz?

Egy kórházigazgató mondta egyszer, hogy az a vezető és/vagy önkormányzati döntéshozó, aki egy nagyobb támogatásból (tehát több milliárd forint állami pénzből) megvalósuló kórház-rekonstrukció beruházás megvalósítása során nem teremti meg nyugdíjas éveinek biztonságát, nem érdemli meg vezetői pozícióját, ráadásul hülye is. Magyarul a generálkivitelező cégek és az őket favorizáló, beruházást lebonyolító szakcégek, pályáztatást végző irodák összehangolt korrupciója sok száz millió forint lenyúlását és szétosztását teszi lehetővé. Színesíti a képet, hogy ezekről a nagy kórházberuházásokról utólag sok esetben kiderült, hogy a megvalósult formában teljesen felesleges volt megcsinálni, tehát az egész történet úgy, ahogy van, minimum hanyag vagy hűtlen kezelés. Például egy hete az MTV 1-es csatornáján, nagy hangon nyilatkozó Trencsényi kazincbarcikai kórházigazgatóról köztudott, hogy teljesen felesleges nagy beruházásba vitte bele az önkormányzatot. Akkora műtőblokkot építetett ebbe a kiskórházba, mint amekkora a BAZ Megyei Kórházban van, miközben a déli naptól szenvedő, csupa üvegfalú kórtermekbe nem terveztek klímát. Mellette áll az Orvosi Kamara mindenhol feltűnő háziorvos jelensége, Éger István elnök úr, aki gőzerővel védi az osztályvezetői és főorvosi maffia hálapénzes érdekeit, és a megkövült kórházi osztálystruktúrát.

Ennek a bagázsnak nincs szüksége rendet, fegyelmet, kontrollt akaró szakemberekre, akik a körmükre nézve elvonnák a korrupciós lehetőségek jogát. Tehetik, mert soha senki nem kéri komolyan számon a vezetői baklövéseket, a csődközeli pénzügyi helyzetet, a súlyos szakmai hibákat. Ebben a helyzetben döbbenetes a Fidesz fellépése, akik minden eszközzel ennek a szégyenletes helyzetnek fenntartásán dolgoznak. Hacsak azért nem teszik, mert ők is lopni akarnak, mint a kormánypártiak. Hogy ebben az országban mindent lehet, ráadásul a média teljes támogatásával? Persze Márai óta tudjuk, akik a lopott zsákmányt féltik, azok mindenre képesek! Pedig RENDET akarunk, és RENDET is kell tenni a kórházakban!

Lopás, vagy csak összeférhetetlenség?

Az egészségügy, mint az állami tulajdonok utolsó bástyái, a legfurcsább működési feltételek alapján szédítő lehetőséget adnak a mutyizásra, a visszaélésre, a pénzmosásra, a síbolásra és még sorolhatnám azt s sok sok magyar szinonímát amit a köztulajdon eltulajdonítását jelzi.
De inkább a példák.
Kórház, gazdasági vezetés. Főállásu vezető, adminisztáció, fizikai állomány. Joga van- e létrehozni egy KFT, Bt-t, aminek a telephelye a kórház, a kórház munkaidejében a kórház eszközeivel, munkaidejében a kórház költségére működik? Logikus, hogy nem mert a KFT. BT. azt csinálja extra költségért amit a főállásban alap munkahelyi feladata lenne. Mégis, hány és hány van az országban?
Rengeteg, és működnek évi tizmilliós "eredményességgel"' csapolva a költségvetési pénzeket és szűkítve az állampolgárok sociális ellátásának anyagi lehetőségeit.
Mit lehet velük tenni? Ha birka az önkormányzat, meg az állampolgár akkor semmit.
De ha nem?
/jobbos/

Tartalom átvétel