900 ezren a lakossági hiteladós „feketelistán”

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Drasztikusan nőtt a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) "feketelistáján" szereplő, lakossági hiteladósok száma, egy év alatt 39 százalékkal emelkedett, a harmadik negyedévben átlépte a 900 ezret a rendszerben nyilvántartott összes lakossági mulasztás száma - derül ki a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. hírleveléből.

Ezen belül az élő mulasztások száma még nagyobb ütemben, éves szinten 58 százalékkal nőtt, immár több mint 600 ezer aktív tétel van. Az élő mulasztások bővülése a korábbi negyedévhez képest tovább gyorsult, három hónap leforgása alatt közel 70 ezer darabbal nőtt. Júliusban - csakúgy, mint a tavalyi hetedik hónapban - negatív csúcs keletkezett, 39 ezer darab új mulasztás került be az adatbázisba.
Az adósok 90 napont túl tartoztak egy minimálbérnyi összeggel

A KHR "feketelistájára" azok adatai kerülnek, akik legalább a minimálbér (69 ezer forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.
A BISZ megállapítja: "Az utóbbi néhány év dinamikus lakossági hitelezése folytán, a romló gazdasági helyzet mellett a háztartások adósságtömege is történelmi maximumán van, így a hazai pénzügyi szektornak reálisan további portfolióromlásra kell felkészülnie a következő hónapokban".
Jövőre elkészül a teljes körű adsólajstrom

Jövőre a tervek szerint - a vállalatihoz hasonlóan - létrejön a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás (tlh), az igazságügyi és rendészeti miniszter már benyújtotta az erre vonatkozó törvényjavaslatot az országgyűlésnek. A tlh nem felváltja, hanem kibővíti a jelenlegi negatív listás nyilvántartást, a törvény - elfogadása esetén - 2009. május 1-jén lép hatályba.
A tlh létrehozásának célja az ügyfelek fizetőképességének jobb megismerése, a jelenlegi nyilvántartásból ugyanis csak a fizetőkészségről nyerhető információ. A negatív adatok a törvényjavaslat szerint továbbra is kötelezően bekerülnek a KHR-be. A pozitív hiteladatok átadását megtilthatják a lakossági ügyfelek, ezt azonban regisztrálni fogják a KHR-ben. A tiltó nyilatkozatot vissza lehet vonni.
Elkezdődött az információs rendszer megszervezése

A GIRO Zrt. és a tulajdonában lévő BISZ az elmúlt hetekben vezető magyarországi hitelintézetek kezdeményezésére, önkéntes alapon, Credit Reference (CR) néven megkezdte a teljes listás lakossági hitelinformációs rendszer megszervezését.
Nagy Róbert, a BISZ elnök-vezérigazgatója szerint a szervezést addig mindenképpen folytatják, amíg a parlament el nem fogadja a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvényt. Az IT fejlesztését már korábban megkezdték, így amikor szükségessé válik, fogadni tudják az adatokat.
Az adatvédelmi ombudsman ellenzi az tlh-t

A tlh bevezetését megnehezítheti, hogy Jóri András adatvédelmi ombudsman az erről szóló kormánydöntés ismertetésekor közölte, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a teljes körű hitelinformációs rendszer létrehozása ellen; elődje, Péterfalvi Attila hasonló véleményen volt.

Miért és ki csodálkozik ezen?

Aki hitelt vesz fel annak fizetnie kell! Igy van ez mindenhol a világon! Nem kell házat/lakást venni (lehet bérlakásban élni), nem kell touareg vagy audi a garázsba, lehet busszal és vonattal közlekedni és nem kell görög vagy olasz út nyáron, lehet Kustányban vagy a Tiszatónál nyarlani.

Pontosan meg lehet figyelni a fejleményeket: 90%-ban
erőn felül költekeznek ezek a hitelfelvevők!

Még rosszab az: hogy ha ilyen eladósodott személy vagy cég újabb hiteleket vesz fel (és kap) akkor a hitelt adó is károsul, mert a kihelyezett pénzét túl későn, vagy nem kapja meg! Ezért bizony nagyon is praktikus ez a fekete lista! Adós fizess!

Nem kellene ilyen sajnálnivalónak feltüntetni ezeket az adósokat!
Senki nem kötelezi őket, hogy hitelt vegyenek fel, s a nemfizetéssel
szerződést szegnek. Az étteremből sem mehetek el fizetés nélkül,
s ott is előbb kapok valamit, aminek az ellenértékét vissza kell
adnom! A bankokat nem kell sajnálni, de nem szociális központok és
nem adakozási szervezetek. A hitel az egy üzlet!

DCT

Tartalom átvétel