A civil szervezetek támogatása politikai kérdés marad

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Tizennégyszeresére emelte a civil szervezeteknek adható éves miniszteri támogatás összegét a kisebbségi kormány. A tárcavezetők a minisztérium kiadási előirányzatából 100 millió forintot ítélhetnek oda társadalmi szervezetenként vagy alapítványonként. Az eddigi keret hétmillió forint volt.

A támogatásban részesített civil szervezetek kiválasztása politikai és nem szakmai kérdés marad. Fő szabályként a miniszter állítja össze a listát, döntési jogát kizárólag az államtitkárra ruházhatja át, aki általában szintén pártpolitikus.

Nincs szó arról, hogy emelkedne a minisztériumok alapítványoknak nyújtható pénzkerete - reagált Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki budapesti tájékoztatóján.

Budai Bernadett úgy fogalmazott: "Ilyen döntés nem született, hiszen nem módosult a költségvetési törvény sem, ebből következően nem lenne megvalósítható, hogy emelkedjen a minisztériumok alapítványoknak nyújtható pénzkerete."

A Magyar Nemzet csütörtöki számában arról írt, hogy több mint tizennégyszeresére emelték egy kormányrendelettel az alapítványoknak juttatható, miniszteri hatáskörben odaítélhető támogatások összegét. A szerdai Magyar Közlönyben az jelent meg, hogy az alapítványoknak az eddigi 7 millió forint helyett 100 millió forint támogatást adhatnak a miniszterek a saját fejezetük költségvetéséből múlt szombattól.

Budai Bernadett hangsúlyozta: nem az alapítványi támogatások összege változott, hanem az azokról való döntés egyszerűsödött, ami azt jelenti, hogy az adott szervezetek gyorsabban kaphatják meg a támogatást.

Az alapítványi támogatásokra továbbra is az eddigi szigorú szabályok vonatkoznak, a változás annyi, hogy 100 milliós forintösszegig nem kell kormánydöntés, arról az adott tárca vezetője saját hatáskörben dönt - magyarázta a kormányszóvivő. Az odaítélt támogatási pénzekről azonban negyedévente kell beszámolni a kormánynak.

Az támogatások átláthatóságát és ellenőrizhetőségét továbbra is nyilvánosságra hozzák, ezekről a minisztériumok honlapján lehet olvasni.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendeletben az szerepel, hogy az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendelet mostani módosítása kiegészíti az alaprendeletet azzal, hogy a társadalmi szervezetek, alapítványok - saját költségvetéséből történő támogatása - a miniszter saját hatáskörébe tartozik. Ezt azonban az államtitkárára ruházhatja át, illetve e jogkörében csak az államtitkár helyettesítheti a minisztert.
A döntésről haladéktalanul tájékoztatni kell a társadalmi és civil kapcsolatokért felelős minisztert (a szociális és munkaügyi minisztert), aki e támogatásokról negyedévente összefoglaló jelentést készít a kormánynak.

A Fidesz frakcióigazgatója szerint a kisebbségi Gyurcsány-kormány közpénzből erősíti meg saját politikai helyzetét és klientúráját. Szerinte ezzel a lépéssel 1,5 milliárd forint szétosztását tette lehetővé a kormány. Répássy Róbert a Zuschlag-modellel állította párhuzamba az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendelet módosítását.

Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője reagálásában az MTI-nek elmondta: megkezdődött az osztogatás, amely általában a választási kampányt megelőző időszakot jellemzi.

Elfogadhatatlan, hogy az eddigi hétmillió forintos miniszteri keretet - amely alapítványi támogatásokra volt fordítható - egy kormánydöntés 100 millióra emelte - közölte a frakcióvezető. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy évente másfélmilliárdot fognak "csókosoknak" kiosztani az egyes miniszterek.

Az MDF-es politikus szerint a keretnövelés egyben azt is jelenti, hogy az egy pártból álló kormány olyan holdudvart épít ki magának, amelyre másnak nincs - de ne is legyen - lehetősége.

Gulyás József reagálásában azt mondta az MTI-nek, az SZDSZ nem tartja szerencsésnek, hogy a kormány egy újabb rendeletben növeli meg a minisztériumi vezetők rendelkezésére álló mozgásteret.

A liberálisok ügyvivője szerint Budai Bernadett kormányszóvivőnek abban igaza van, hogy ez a rendelet nem növeli meg a források keretösszegét, de az egyéni döntések alapján kiosztható támogatások mértéke így is 7 millió forintról 100 millió forintra nőtt, ami elfogadhatatlan, ráadásul a keretösszeg növelésről a kormány később egyedi döntéssel bármikor határozhat.

A kormány, és a tárcák vezetői rendelkezhetnek konkrét célfeladatok megvalósítására mozgástérrel, de ez a mozgástér az SZDSZ szerint nem lehet korlátlan, vagy elszabadult mértékű. Márpedig a mai forráshiányos időszakban a civil világ politikai érdekektől, befolyástól való függetlenítése ellen hat, ha a hagyományos transzparens, pályázati rendszerektől független nagy volumenű pénzosztogatást tesz lehetővé a kormány rendeleti szabályozással.

A szabad demokraták álláspontja szerint nem rendeleti úton, hanem törvényben kellene meghatározni az egyedi miniszteri döntések alapján kiosztható összegek maximális nagyságát. Az SZDSZ azon a véleményen van, hogy ezt csak célfeladatokhoz kötötten legfeljebb 8-10 millió forintban kellene maximalizálni.

Az ügyvivő elmondta, hogy az SZDSZ azt szeretné, ha a jövő évi költségvetési törvényben már meghatároznák a kormány, vagy a tárcavezetők által egyedi döntés alapján odaítélhető összegek nagyságát, hogy ezeket később rendeletekkel ne lehessen megváltoztatni.

Tartalom átvétel