"A kereskedelmi rádióknak azt tanácsolom: tartsák magukat távol a politikától"

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

M. Hörhager, a Mezzanine Management igazgatója hisz abban, hogy az év elején jó üzletet kötöttek, amikor megvették a Danubius rádiót. A Mezzanine Management által kezelt alap és a mögötte álló nagy nemzetközi intézményi befektetők (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Raiffeisen Csoport, az Uniqa Biztosító, az osztrák Capital Bank, a francia Axa biztosítási csoport) szeretnék magyarországi részesedéseiket növelni.

- Szerteágazó befektetéseik vannak Magyarországon és Európában. Miért döntöttek éppen az egyik vezető magyar kereskedelmi rádió megvétele mellett?

- Befektetési csoportunk mindenekelőtt Közép-Európában érdekelt. Magyarország így teljesen logikusan került szóba, mivel befektetési csoportunk elsősorban jövedelmező cégek finanszírozására szakosodott. A százszázalékos tulajdonlás általában nem cél, mivel fő tevékenységi területünk a különböző befektetési, illetve a bankoknál kedvezőbb, vagy azokat kiegészítő hitelezési tevékenység. Ennek ellenére tavaly azért döntöttünk a Danubius megvétele mellett, mert kiváló márka: Magyarorszá gon mindenki ismeri és rengetegen hallgatják, ez pedig a hirdetők szempontjából fontos. Magyarországon többek között az egészségügyben (Euromedic) és a Borsodchemben van érdekeltségünk, de újabb lehetőségeket is vizsgálunk. A Danubius Rádióval azért is tettünk kivételt, és vettük meg a cég száz százalékát, mert élni szerettünk volna a kedvező vételi lehetőséggel. Ez egyben kihívást is jelent számunkra, mert a rádiózás a változás korát éli: beköszön a digitalizálódás korszaka. Izgalmas feladat a rádiózást összekapcsolni az internetes médiával.

- Vagyis befektetnének az inter net be? Netán a televízióba is? Mert akárhogy is nézzük, a rádió nem túl modern tömegtájékoztatási eszköz.

- Nem médiacsoport vagyunk, és nincsenek tévés tapasztalataink. A Danubiust legfeljebb olyan értelemben szeretnénk ugródeszkának használni, hogy a hozzá kapcsolódó médiát, a Danubius online-t kívánjuk fejleszteni. Fantáziát látunk az internetes rádióban.

- A rádió mennyire nyereséges?

- Egy magántársaság jövedelmezősége nem a nyilvánosságra tartozik. Azért azt elmondhatom, hogy elégedettek vagyunk a rádió pénzügyi helyzetével.

- Külföldi tulajdonosként menynyire befolyásolják a szerkesztőség munkáját? Vagy a csapat teljesen önállóan dolgozik?

- A második kérdésére határozott igennel kell válaszoljak. A napi szerkesztők rendelkeznek az általuk szükségesnek tartott függetlenséggel. Az üzletvezetés területén a menedzsment nagy önállóságot élvez, és elsődleges feladata az üzleti terv teljesítése. Meggyőződésünk szerint a cég napi irányítása, az üzletviteli döntések meghozatala a magyar menedzsment feladata és felelőssége.

- És ki dönti el, hogy mi a rossz és mi a jó döntés?

- Bízunk a vállalatvezetés ítélőképességében. A mi feladatunk, hogy nyomon kövessük a pénzügyi helyzetet, de ez természetesen nem jelent napi kézi vezérlést.

- A Danubius nem foglalkozik politikával. Meg kívánják tartani ezt a koncepciót?

- Bármely kereskedelmi rádiónak csak azt tudom tanácsolni, hogy amennyire csak lehet, tartsa magát távol a politikai élettől. Ez a Danubius üzletpolitikája. Úgy véljük, hogy a Danubius politika semleges műsorszerkesztése nagy érték, ezt szeretnénk megtartani.

- Megítélésem szerint a Danubius néhány esti programja kissé nyers hangvételű. Még senki nem emelt panaszt e miatt?

- Igyekszünk betartani a szabályokat és megfelelni a közízlésnek. Miután nem tudok magyarul, nem tudom a hangvételt megítélni. A zenei összeállításokat pedig kiválónak találom. Hozzám még semmilyen panasz nem jutott el. Én a Danubiust inkább családi rádiónak tartom. Ez tükröződik hallgatói összetételében is. A fiataloknak nyilván szókimondóbb műsorok kellenek, mint a felettük lévő korosztályoknak.

- Milyen cégek állnak a Mezzanine Management mögött, hogy még egy Danubius rádiót is képesek fölvásárolni?

- Általában nem szoktuk befektetőink nevét nyilvánosságra hozni, de azért elmondhatom, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Raiffeisen Csoport, az Uniqa Biztosító, az osztrák Capital Bank, a francia Axa biztosítási csoport és persze számos más, rendkívüli pénzügyi erővel bíró intézmény áll mögöttünk. Magánszemélyek azonban nem fektethetnek be a Mezzanine Management által kezelt befektetési alapokba.

Tartalom átvétel