„A rendőrök többször felnevettek a kihallgatás közben”

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/neplap/neplap.net/www/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/neplap/neplap.net/www/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/neplap/neplap.net/www/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/neplap/neplap.net/www/includes/unicode.inc on line 311.
kép

Perui Vedelő Bokor, Tocsik Márta utca, sport's cigaretta, stencilek és az autó, amivel legyőzhetjük bolygónkat. Csak néhány példa a Kétfarkú Kutya Párt számos munkája közül, melyekkel Szeged - és itt-ott Budapest - utcáit színesítik, a járókelőket felvidítják, a pénznek pedig bemutatnak. Kovács Gergővel, a párt alapítójával beszélgettünk a MÁV-ról, kampányról, és a siklórepüléshez képest olcsó hobbiról.

2006-ban kampányoltál a választásokon. Örök életet, ingyen sört és hegyeket ígértél Szegedre. 2007-ben már Budapesten is volt kiállításod. Azonban azóta mintha visszavonulót fújtál volna. Azért Szegeden még aktívan tevékenykedsz?

Tavaly nyártól az év végéig nem csináltam szinte semmit utcára, azóta viszont lelkesen dolgozom. Való igaz, ritkábbak az új dolgok, ennek több oka is van. Eleinte inkább az volt a fontosabb, hogy a weboldal gyakran frissüljön, szinte minden nap legyen valami új dolog rajta, most viszont már inkább az érdekel, hogy Szegeden minél több dolgot lehessen látni az utcán. Amikor minden nap valami új plakáttal, táblával álltam elő, akkor nem volt idő rá, hogy mindezt sok példányban kitegyem, vagy felfessem, inkább csak egy pár darab készült mindenből, s csak kevesen láthatták az utcán, mert azt a keveset is igen hamar leszedték. Most viszont pont azon vagyok, hogy felfestem az emléktáblákat, sok hülye árnyékot, meg javarészt áttértem a stenciles megoldásokra. Persze mindez a neten nem annyira látványos, inkább csak itt, Szegeden. Másrészt azok a dolgok, amik a hirtelen jött népszerűséggel együtt jártak, nem igazán jöttek be nekem. Csupa olyan lehetőség adódott, amihez nincsen kedvem. Hívtak több helyre is kiállítani, de nekem bőven elég Szeged. Csinálhattam volna különböző cégek számára reklámot, de ez nem az én világom, és azt gondolom, elég nagy képmutatás volna a részemről, hogy azért kapok pénzt mert mondjuk viccesen kritizáltam a pénzre épülő világszellemiséget. Ugyanígy a tévés szerepléseket is mind visszautasítom egy ideje, mert szerintem az csak arra jó, hogy ugyanúgy a rendszer része legyél, mint a Lagzilajcsi, attól pedig különben is megőrülnék, ha felismernének a járókelők, és odajönnének beszélgetni.

Nemsokára itt az új választási év. Indul újra a Kétfarkú Kutya Párt? Gondolkodtál már új célokon?

Egy ugyanilyen optimista hurrákampányt felesleges lenne még egyszer csinálni. Már unalmas lenne, de valamilyen, természetesen nem hivatalos formában azért gondolom azon, hogy elindulunk megint a választásokon. Bár ha nem indulunk, gondolom akkor is lesz pár szavazónk.

Biztosan unod a kérdést, de én még nem tudom a választ… Miért pont Kétfarkú Kutya?

Persze, de nem gond, a válasz is unalmas. Számítógépen rajzolgattunk egy animációhoz karaktereket, akkor készült az eb, vagy például a génkutató laboratórium hátsó kijáratánál éldegélő háromfejű kakas. Aztán felkerült az oszlopokra, ahonnan pár évig figyelte a lakosságot, majd elindult a választásokon, s így lett nem létező mozgalmunk logója.

Mennyi időt töltesz a Kétfarkú Kutya - tevékenységekkel naponta? Gondolom, azért van egy civil életed mellette.

Nem, nem, nincs mellette normális életem, főleg ezt csinálom. Suliba már egy éve nem járok. Az éjszakáim általában rámennek, no meg persze a délelőttjeim is, az alvás miatt. Valószínűleg én sem vagyok a leggyorsabb, de egy nagyobb sablon kivágásával egy fél napot is el tudok pepecselni.

Az ismerőseid tudják, hogy Te Te vagy?

Akik ismernek, azok tudják, hogy mit csinálok. Idegenek szerencsére ritkán jönnek oda az utcán. Nem kell gyakran a tévébe járni, és akkor minden oké.

Mennyi pénzt költesz az eszközeidre (pl. a táblákra, festékre), és mennyi időt töltesz a közterek szépítésével?

Ez változó, de átlagban kb 20 ezer forint is elmehet rá havonta, a siklórepüléshez képest egész olcsó hobbi. Kénytelen voltam kitalálni, hogy miként lehet a dolgokat a legolcsóbban előállítani: színeset például nem szabad nyomtatni, ahhoz jó a sablon. A graffitis festék, a kartonok, a matricapapír és a festék is elég olcsó, ha megfelelő helyen veszed.

Amit csinálsz, az jogilag illegális tevékenység, mégis, tele van az internet a neveddel, Kovács Gergő és a Kétfarkú Kutya Párt még a Wikipédián is megtalálható. Az illegalitásodtól függetlenül mégis elérhetővé tetted magad, hiszen most nekem is nyilatkozol. Mit vállalsz fel ezzel?

Akkor van csak értelme valamit az utcára a "köz"-nek készíteni, ha azt az emberek tényleg szeretik, nevetnek rajta, tetszik nekik, és ha ez sikerül, akkor semmi értelme bújkálni előlük. Sőt, kifejezetten képmutatásnak érzem ,hogy a híresebb külföldi streetartosok álarcban pózolnak, sose mutatják az arcukat, és ezzel úgy tesznek, mintha valami igazi kemény, illegális dologról lenne szó, pedig ez csak névleg az. Matricázásért, plakátolásért vagy egy pár stencilért még senki sem került börtönbe, s különben is mindenki tudja már rég a nevüket. Egyébként pedig ha valami illegális dolgot csinálsz, ami mégis mindenkinek tetszik, akkor lehet, hogy a törvény nem teljesen oké. Plakátolni, matricákat kirakni, rozsdás vasra, szürke betonfalra, járdára festeni tilos. Tehát gyakorlatilag jogilag hozzá nem nyúlhatsz az utcaképhez, hacsak nem veszel százezerért magadnak óriásplakátot. Ugye, ez nem teljesen demokratikus.

Honnan van ennyi ötleted? Egy romantikus művész lennél, aki jobbá szeretné tenni a világot?

Boris Viant, Vonnegutot, Philip K. Dicket, és még sok mindenki mást nagyon szeretek, ők biztos hatással voltak rám. Az utcán is van sok tárgy, ami szinte kiált érte, hogy az ember kezdjen vele valamit. Nekem azért jó, mert ha nem csinálnám, valószínűleg unatkoznék. És úgy tűnik, hogy a többség jól szórakozik rajta. S ami még meglepőbb, hogy mintha még legtöbbször egyet is értenének a dolgaimmal. Ami tényleg különös szerintem, hisz végülis ha vicces formában is, de erős autóellenességről, a politikusok megevéséről, a pénz leszarozásáról van szó, ami nem egészen a tömegmédia által sugárzott ideológia, s mégis szemlátomást baromi sokan így gondolkoznak. Én tényleg kellemesen csalódtam az emberekben.

Minden munkáddal az imént említetteket üzened a világ felé. Nekem például egyik személyes kedvencem a „kurva anyádat te hülye fasz” plakátod, mely egyszerűsége, nyerssége és vulgaritása ellenére mindent elmond arról a problémáról, ami a magyar táradalomban fennáll. Ezekkel az eszközökkel lehet valaki „művész”?

Korunk legnagyobb problémája kétségtelenül a pénz, akár van, akár nincs. Ezt szerintem nem árt tudatosítani az emberekben, hisz általában nem ezt szokták hallani. Én ezt nem tartom művészetnek, sokkal inkább a valóság átalakításáról van szó. A művész készít valamit, ami optimális esetben szép, jó és vicces, és aztán azt meg lehet nézni egy galériában vagy esetleg az utcán. Én sokkal szórakoztatóbbnak tartom azt, ha a hétköznapi környezetünket alakítjuk át. A művészet szóban nem véletlenül szerepel a mű (az angolban is), az valami, a hétköznapi létből kiemelkedő, attól elkülönülő dolog. Persze nem minden ággal van ez így, a zenével például egész más a helyzet, de a képzőművészetre szerintem igaz, bárhogy is küzdenek ez ellen. Ha egy pontban kéne elmondani a mai képzőművészet célját, az mindenképpen az lenne, hogy mindent megtesznek, hogy valamiképpen közel kerüljenek az emberekhez, de a művészet előbb említett jellegéből kifolyólag ez elég reménytelen feladat. Alapvetően különböző dolog átfesteni egy utcai elektromos szekrényt mondjuk pirosra, mint hogy készítesz egyet, hogy aztán a többieknek megmutasd, "gyertek, nézzétek, csináltam egy piros szekrényt". Én mindent igyekszem úgy csinálni, hogy az valódinak tűnjön. Egy óriásplakát átalakítása akkor lehet hatásos, ha az ugyanúgy igazinak, valódinak tűnik, mint az összes többi óriásplakát. Akkor ütősek ezek a dolgok, ha nem viccnek tűnnek, hanem komoly dolognak, hiszen azok is. Ez az alapvető gond szerintem az @rc-os plakátkiállítással is, ez így, ebben a formában nem működik: A plakátokat kiteszik egymás mellé egy körülkerített térre, ezzel jelzik, hogy ezek nem igaziak, ez csak egy vicc, amit nem kell komolyan venni. Ellenben ha egyesével, elszórtan lennének a városban a valódi plakátok közt, akkor lenne értelme a plakátok - amúgy sokszor nagyon jó - üzenetének.

Nagyon szerteágazóak az alkotásaid: Plakát, apróhirdetés, táblák, ráadásul megszámlálhatatlan mennyiséggel találkozik az ember Szeged utcáin. Hogyan dolgozol? Éjjel, maszkban?

Ez teljesen attól függ, hogy miről van szó. Kis matricákat vagy plakátokat nyugodtan ki lehet tenni nappal is, legalábbis Szegeden. Budapesten egyszer próbálkoztunk nagyobb szabású plakátolásal, el is kaptak. Ugyanígy egy táblát is egyszerűbb nappal felszerelni, csak fel kell venni a sárga láthatósági mellényt, s a kutya sem fog odajönni, hogy mit csinálsz. Minél feltűnőbb vagy, annál kevésbé hiszik az emberek, hogy valami "rosszat" csinálsz. Az óriásplakátokat is nappal szoktuk csinálni, az sem zavar senkit. A festéssel, fújással készülőket viszont sajnos muszáj éjjel csinálni, ez az egészben a legbénább rész, mikor fél óráig ácsorogsz kint éjjel, várva, hogy végre üres legyen az utca. Nagyon távol áll ez azoktól az akciójelenetekből, amiket a graffitis filmekben lehet látni. Egy kivétel van: ha szerzetesi ruhát öltesz, abban aztán nyugodtan tehetsz bármit nappal is.

Hánya párttagja, vagy rajongója van a pártnak?

Egy tíz fős mintán készített nem reprezentatív felmérés szerint körülbelül nyolcmillió párttag lehet az országban, nagyobb mintát még nem vizsgáltunk.

Kik az ellenfeleid?

Ha valakiket kell mondani, akkor talán azokat a helyi fiatal graffitis srácokat mondanám, akik össze szokták firkálni a dolgaimat, de ők se ellenfelek, csak bosszantóak.

A MÁV feljelentett, mert egy plakátodon az szerepelt, hogy nem takarítják a vonatokat. Szegeden feljelentettek, mint ismeretlen tettest, Budapesten pedig elkaptak plakátolás közben, és pechedre a MÁV-os plakátokból is találtak nálad. Rágalmazás miatt folyt a magánvádas eljárás. Hogy állnak az ügyeid?

Elítélek rágalmazásért, de nem róttak ki büntetést. Az ügy komolyságát már egy kissé az is megkérdőjelezte, hogy a kihallgatás alatt többször felnevettek a rendőrök. Szóval végülis nem lett semmi, csak a minimális perköltséget kellett kifizetni. Ennek aztán nyilván baromi sok értelme volt. Vicces, hogy kb. ugyanez a helyzet, mikor rendőrök kapnak rajta matricázáson vagy plakátoláson, azok is odajönnek mindig, személyit kérnek, aztán ennyi, elmennek, az ember a végén már nem is érti, hogy egyáltalán miért jöttek oda hozzá. A nagy cégektől nyilván védett az ember, hisz nekik nem éri meg egy-egy átragasztott plakát miatt nagy hisztit csapni, hiszen úgyis csak ők járnának rosszul vele. Ezeknek a cégeknek az a legfontosabb, hogy minél szimpatikusabbak legyenek, ezért nem fognak egy olyan dologgal kötekedni, mit az emberek többsége szeret. A MÁV-nak persze nem számít a PR, gondolom ezért jelentettek fel. Igazából azért sem féltem nagyon, mert mikor kiírtam a weboldalra, hogy mi történt, másnapra vagy öten írtak, hogy ha lenne valami büntetés, azt nagyon szívesen kifizetik.

Melyik alkotásodra vagy a legbüszkébb?

A legjobban annak örültem, mikor Rijekában egy hivatalos kiállítás keretében kitették azt a tízméteres molinót, amin az olajcégek elnézést kérnek az éghajlatváltozás miatt. Pedig ha valami, akkor az tuti rágalmazás... úgy tűnik, arrafelé ezzel szemben engedékenyebbek.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egy parodisztikus ál-párt Magyarországon, amelyet 2006- ban alapított Kovács Gergő Szegeden. Az MKKP nem bejegyzett politikai pártként kampányolt a 2006-os országgyűlési választásokon, amikor örök életet, ingyen sört, és adócsökkentést is ígért. Az ígéretek között szerepelt egy hegy megépítése Szeged városában. A választási plakátokat leginkább Szegeden lehetett látni, legtöbbjük a jelöltet, a kétfarkú kutyát ábrázolta a következő felirattal: „Olyan aranyos, biztosan nem akar lopni.”

Tartalom átvétel