Állami(!) "szegényekbankja" Magyarországon is?

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Ugyan a Provident nevű -Angliából származó és onnét már rég kitiltott!- uzsorás társaság jó néhány éve fosztogatja a lakosságot, mégis az alábbi hírekkel etetnek: "Jövőre már akár hozzáférhetőek is lehetnek azok az alacsony kamatú kölcsönök, amelyek szociális mikrohitelként segítenék a hagyományos banki kölcsönfelvételből kiszorulókat. Hogy a Nobel-díjjal jutalmazott bangladesi szegények bankja modell alkalmazható lesz-e Magyarországon is, még erősen kérdéses."

- Mindannyian értjük, hogy ma Magyarországon a szociális kiszolgáltatottsággal egyidejűleg megjelent az "eszközrendszer", amely kihasználja a védtelen embereket. Erre valamilyen megoldást találni kell. Egy éve már felvetődött egy úgynevezett "szegények bankja" létrehozása - nyilatkozta nemrégiben egy televíziós interjúban Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója. A szocialisták képviselőcsoportja korábban már kérte a kormánytól, hogy minél hamarabb dolgozzon ki egy javaslatot "a szegényeken élősködő falusi uzsorakamat" megelőzésére és felszámolására. A szocialisták nem csak a rendőri fellépés megerősítésére gondoltak, hanem egy olyan hitelrendszer kidolgozására, amely garantáltan alacsony kamatokkal, adott esetben a szociális támogatással, mint garanciával működik.

A Népszabadság információi szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban jelenleg a Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által kidolgozott koncepció tanulmányozása folyik, s ezzel párhuzamosan a szociális kölcsön- és mikrohitelnyújtás tervezetének kialakításán dolgoznak. A szociális tárca közlése szerint a szegényebbek számára vállalkozásra használható mikrohitelt a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány nyújthatna. A hitelek odaítéléséről a mikrohitelbizottság döntene, amelyekben részt vennének az önkormányzatok képviselői, akik a hitelfelvevőknek a közfoglalkoztatásba való bevonással megkönnyíthetnék a törlesztést is. A tervek szerint 2009-től felvehető kedvezményes kölcsön kamata a kezelési költségeket fedezné.

Ami az egyének támogatását illeti: úgy tudjuk, a szociális tárcánál arra vonatkozóan is készülnek hatástanulmányok, hogy a bangladesi úgynevezett "Szegények Bankja" modellt miként lehetne átültetni a magyar viszonyokra. Az eredeti koncepció ugyanis azt feltételezi, hogy öt-tízfős csoportok vállalnak kezességet egymásért, és segítenek is egymásnak, a sorban következő személy pedig csak akkor juthat hitelhez, ha az előző már visszafizette kölcsönét. Kérdés, hogy ilyenfajta közösségek Magyarországon, azon belül is a szegényebb régiókban képesek és készek-e öszszeállni.

Az úgynevezett "szegények bankját" a bangladesi Muhamad Junusz hívta életre a hetvenes években; ezért és a Grameen (Vidéki) Bank sikerre viteléért két éve Nobel-békedíjjal jutalmazták. A pénzintézet szegény és szociálisan hátrányos helyzetű embereknek ad hitelt: a legtöbb esetben nullaszázalékos kamatra. A bank vezérigazgatója, M. Shahjahan korábban azt nyilatkozta, hogy jelenleg 7,1 millió ügyfelük van; a hagyományos banki feltételek mellett egyikük sem jutna kölcsönhöz. Négyféle kamatlábat alkalmaznak: a legmagasabb, húszszázalékos kulcs bevételeiből fedezik például a mikrohitelek kezelési költségeit. A szegények bankjának egyik legfontosabb intézkedése, hogy az alacsony összegű kölcsönök mellé tanácsadást és folyamatos ellenőrzést is kapnak az ügyfelek. Átlagosan a kilencven százalékuk előírásszerűen törleszti a hitelét. Shahjahan a lapinterjúban azt mondta: Magyarországon is mélyül a szakadék a gazdag és szegény rétegek közt. "Azokon a magánembereken, valamint mikro- és kisvállalkozásokon, amelyek erőfeszítéseik ellenére sem tudnak a bankoktól hitelt kapni, már kis összegű kölcsön is sokat tudna segíteni" - fogalmazott a Magyar Nemzetnek a Grameen Bank vezérigazgatója.

Az uzsorakamattal, illetve a szociális hátrányban lévő rétegek financiális kizsákmányolásával egyébként Kondorosi Ferenc kormánybiztos is foglalkozik. Magyarországon növekszik a lakosság eladósodottsága, a felmondott hitelszerződések száma és túlságosan magas a gyorskölcsönök THM-szintje (THM: teljes hiteldíjmutató). Ez elsősorban a kiszolgáltatott embereket sodorja nehéz helyzetbe, ezért a kormány azt vizsgálja: miként lehet a magas THM-szinteket leszorítani. A jogi szabályozást a kormány már módosította, akkor elsősorban a fogyasztókat megtévesztő hitelreklámok visszaszorítása érdekében. Folyamatban van a fogyasztói hitelről szóló új irányelv véglegesítése, amely részletes szabályokat fog meghatározni többek közt az ügyfelek tájékoztatására, a kölcsönökre vonatkozó THM megállapítására és az elállás lehetőségére. Továbbra is vizsgálják, milyen szigorítások, állami beavatkozások szükségesek - ezért a kormány a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség illetékeseivel is tárgyal arról, miként maximalizálható a teljes hiteldíjmutató, azaz a THM. A jogszabályok szigorítása mellett a kormány határozott célja az is, hogy kialakítható legyen a lakosság magasabb szintű pénzügyi kultúrája és mindenki felelősen, a saját pénzügyi korlátait ismerve dönthessen hitelfelvételről.

Bambusztól a mikrohitelig

Muhammad Junusz 1976-ban alapította meg a Grameen Bankot, miután többévnyi közgazdaságtan-tanítás után hazatért az Egyesült Államokból. Bangladesi diákjaitól azt kérte, hogy tudják meg: mennyi pénzre lenne szüksége a chittagongi bambuszzsámoly-készítőknek ahhoz, hogy folytatni tudják a gyártást. Mindössze 27 dollár kellett volna az ipar folytatásához, mégsem kaptak ennyi kölcsönt egyetlen pénzintézettől sem. Junusznak és kis összegű hiteljeinek köszönhetően végül mégsem kellett uzsoráshoz fordulniuk a bambuszfonóknak. A Grameen Bank azóta 5,7 milliárdnyi hitelt utalt ki a világ egyik legszegényebb országának számító Bangladesben. Közel 2300 fiókot tartanak fenn, 18 ezer alkalmazottal. A statisztikák szerint ügyfeleik több mint fele volt képes a kis kölcsönök segítségével a létminimum fölé emelkedni - legalábbis helyi mérce szerint.

Támogatás a kis- és középvállalatoknak

Nemcsak az egyéneket, de a kis- és középvállalkozásokat is sújtja, hogy képtelenek bekerülni a banki finanszírozás körébe. Ezen a problémán hivatott segíteni az Új Magyarország-mikrohitelprogram, amely az Európai Unió Jeremie (angolul: Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) alapjain nyugszik. A programnak köszönhetően idén a kis- és középvállalkozások akár egy napon belül hozzájuthatnak a szükséges kölcsönösszeghez, méghozzá igen alacsony, mindössze 6,5 százalékos kamattal. Az Új Magyarország fejlesztési tervben erre 83 milliárd forintot különítettek el.

szegenyek bankja

végre valahára még élnek olyan emberek magyarországon akik,felismertek,a kisember,termelö, hatását a,magyar,társadalomra

http://www.youtube.com/watch?

http://www.youtube.com/watch?v=0spnt6zFxEY

http://www.youtube.com/watch?v=0spnt6zFxEY

Az irásomat megnéztem előnézetbe és eltünt!

Ide nem érdemes írni! Most csak ez van!
Nézzétek!

Nem vicc!!!

Bíztam az oldalban és az írásom eltünt!
Persze én is hülye voltam, mert egyből ideírtam, és ezt valószínű, valahogy érzékeli a gép!

Borzalmas...

.. hogy milyen okosságokat tud ez az oldal...
:)

Nem Füllentek ám!

Nem füllentek ám!
Tényleg így történt, megírtam, előnézet, elküld, és... jólelküldtem! Eltünt!
De lehet, hogy a Jó Isten akarta így, mert én szemét, a banki problémákat a sűltgalambevőkre fogtam! Erős fogalmazás volt, de finom! Megismételhetetlen!

Elnézést!

Tartalom átvétel