Az OTP-s Csányinál Orbán Viktor is csak egy csicska

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Orbán Viktor nemcsak nem vágott vissza Csányi Sándornak a devizahitelek forintosításával kapcsolatos kritikájáért, hanem meglepő gesztust is tett felé: határozottan kiállt az OTP mellett, mondván a kormány és a Magyar Nemzeti Bank által gerjesztett helyzethez képest Magyarországon éppen az OTP volt az a bank, amelyik a legtovább megpróbált ellenállni a devizahitelezést gerjesztő piaci nyomásnak. Utánanéztünk, nem egészen így történt.

Nem lehet megengedni kettős pénzrendszer létezését Magyarországon, mert családok tömege vált kiszolgáltatottá azáltal, hogy az euró/forint árfolyamot nem tudjuk befolyásolni - mondta Orbán Viktor a lakosság magas devizahitelállománya kapcsán keddi sajtótájékoztatóján. A leendő miniszterelnök azt ígérte, hogy találnak megoldást a devizahitelesek problémájára, de ez nem lesz egynapos munka.

Matolcsy György az új kormány leendő nemzetgazdasági minisztere az elmúlt hetekben több nyilatkozatában is hangsúlyozta a devizahitelek forinthitelre konvertálásának szükségességét. A javaslat szerint egy állami alapot hoznának létre, amellyel támogatnák a problémás devizahitelek forintosítását, az árfolyam- és kamatkülönbözetből eredő költségeket pedig megosztanák az állam, a bankok és az adósok között.

Azonban Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a HírTV-nek adott interjújában vasárnap beintett az új kormánynak, ugyanis közölte, hogy a devizahiteleket nem lehet és nem is érdemes forintra váltani. A legbefolyásosabb bankvezér tehát a széles nyilvánosság előtt ment neki a Fidesz tervének, ami azért meghökkentő, mert Csányi Sándor köztudottan jó viszonyt ápol Orbán Viktorral.

Orbán védelmébe veszi az OTP-t

A Hírszerző kérdésére, hogy fog-e beszélni a devizahitelek kapcsán kipattant nézeteltérésről a bankvezérrel, Orbán Viktor közölte: természetesen kapcsolatban van a magyar gazdaság legfontosabb szereplőivel, a nagytőke, a tőketulajdonosok, a kisvállalkozók, illetve a multinacionális cégek képviselőivel, és a szerdai gazdasági konzultáción több gazdasági szereplővel is egyeztetni fog.

Ebben a válaszában nemcsak nem vágott vissza Csányi Sándornak a tévészereplésért, hanem meglepő gesztust is tett felé: határozottan kiállt ugyanis az OTP mellett, mondván a kormány és a Magyar Nemzeti Bank által gerjesztett helyzethez képest Magyarországon éppen az OTP volt az a bank, amelyik a legtovább megpróbált ellenállni a devizahitelezést gerjesztő piaci nyomásnak.

A leendő miniszterelnök állításában az a jó, hogy első hallásra igaznak tűnhet. Ha visszatekintünk a devizahitelezés kezdetére hazánkban és megnézzük, mely bankok nyújtottak először devizaalapú hitelt Magyarországon, akkor azt találjuk, hogy valóban nem az OTP volt az első. Ebből azonban legfeljebb erős költői túlzással adódik Orbán Viktor következtetése, mely szerint az OTP azért nem volt ott az első devizahitelezők közt, mert próbált ellenállni a lakosság devizában való eladósítására törő piaci nyomásnak.

A nagy devizahitel-boom

A devizaalapú hitelek fényes karrierje a Medgyessy-kormány 2003 decemberében született döntésével indult. A kormány jelentősen csökkentette a lakáshitelek állami támogatását, addig szinte csak támogatott lakáshitelek voltak a piacon. Ezzel egyidőben jelentősen megemelkedtek a forinthitelkamatok és megnyílt az út az alacsonyabb kamatozású devizahitelek felé. Ezt követően 2004 márciusában a kormány tovább szigorította az államilag támogatott hitel feltételeit és ettől kezdve már egyértelműen a devizában történő eladósodás volt a legolcsóbb megoldás a lakosság számára.

Némelyik banknál már a forinthitelek állami támogatásának csökkentése előtt is voltak devizaalapú hitelek, de akkor még nem volt rájuk kereslet. A Bankweb egyik 2005-ös cikke szerint a Magyar Külkereskedelmi Bank volt az egyik első devizahitelnyújtó pénzintézet, aztán fokozatosan jelentek meg más bankok például az Erste is hasonló termékekkel. A nagy devizahitel-boom 2004-ben zajlott le: 2005 második felére a lakáshiteleknek már több mint 70 százaléka devizahitel volt, a szabad felhasználású hitelek között pedig 98 százalék fölé ment a deviza részarány.

Az OTP főszereplő volt

Az OTP 2004 júliusában indította első devizahitelét, vagyis a leendő miniszterelnök által „ellenállásnak” nevezett időszak körülbelül fél, vagy inkább negyed évig tartott (amennyiben a 2004 márciusában történt szigorítást tekintjük a devizahitelezés tényleges kezdetének). Az OTP devizahitelezésben játszott szerepével kapcsolatban érdemes hosszabban idézni a Bankweb említett cikkét, mely szerint „a fordulat akkor vált igazán nagy méretűvé, amikor a lakáshitelek piacának két főszereplője - először a Földhitel és Jelzálogbank, majd némi késéssel az OTP Bank is - elindította ezt a típusú hitelezését.”

Amennyiben elfogadjuk a leendő miniszterelnök által felvetett nézőpontot, az OTP kapcsán arról is meg kell emlékeznünk, hogy ennél a pénzintézetnél jelent meg 2007 szeptemberében a magyarországi devizahitelezés legkockázatosabb terméke, az eurónál és a svájci franknál jóval nagyobb árfolyamingadozásokra képes japán jenben igényelhető hitel, amely a pénzpiaci krízis idején még a többi devizahitelnél is nagyobb törlesztőrészlet emelkedéseket eredményezett.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már 2007 októberében, egy hónappal a bevezetés után felhívta az érintett pénzintézetek figyelmét a jenhitelben rejlő óriási kockázatokra, azonban a bankok ugyanúgy nem törődtek a figyelmeztetéssel, mint ahogyan adósaik sem a devizahitelek kockázataival (ennek köszönhetően a jenhitelek aránya pár hónap alatt jelentősen megugrott).

Az MNB biztatott a devizahitelekre?

A devizahitelezés kapcsán a leendő miniszterelnök keményen bírálta az előző kormányokat és a jegybankot. Orbán Viktor szerint nagy hiba volt megengedni, hogy a magyar családok euróban vállalt hiteleket vegyenek fel, nem véletlen, hogy ezt például Csehország és Lengyelország nem tette meg. Az említett országokban ugyanis adminisztratív eszközökkel akadályozták meg az illetékes szervek, hogy a lakosságnak jobban megérje külföldi devizában eladósodni.

Magyarországnak is vannak eszközei, amelyekkel visszafogható a devizahitelezés, csak éppen használni kellett volna ezeket. Ezzel szemben az előző kormány és a Magyar Nemzeti Bank kifejezetten bíztatott arra, hogy a lakosság devizahiteleket vegyen fel - mondta Orbán Viktor. Szavait csak annyiban érdemes pontosítani, hogy a jegybank kezdettől fogva minden alkalommal felhívta a figyelmet a devizahitelezés kockázataira.

Tartalom átvétel