Biztosítók kartellje: nem kell a MÁV ÁBE kgfb-állománya

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Magyarországon 2006-ban csak a gépjárművek kötelező biztosításából 104milliárd forintot szedtek be, amiből mindössze csak 56milliárdot osztottak vissza a károk enyhítésére. A csaknem 50milliárdos profitot termelő bizniszbe azonban belepiszkított egy egyesület, a MÁV ÁBÉ. Ez utóbbi egyesület csaknem 30%-al ment a szokásos piaci árak alá. Sokáig érthetően ezt nem folytathatta, mára már a vezető matematikusuk is eljárás alá vont személy lett. A sajtó által módszeresen lejáratott és kicsinált egyesület ügyfeleinek átvételére azonban a - már most is törvényellenesen kartellező - biztosítótársaságok érthetően nem tolonganak. Miért vegyék át a MÁV-ÁBÉ ügyfeleit kevesebb profittal, mikor így önmaguk ellen is bebizonyítanák, hogy a 100%-os haszonból 30%-ot engedni még mindig roppant nagy üzlet? Ezért most a sajtó olyan hírekkel lesz tele, hogy szegényeknek ez miért is túl nagy kockázat.

Szerdai lapinformációk szerint a hat korábban érdeklődő cég közül egyik sem tesz majd ajánlatot a MÁV Általános Biztosítási Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának állományára.
A Népszabadságnak és a Napi Gazdaságnak is úgy nyilatkozott a hat biztosítótársaság, hogy úgy döntöttek, nem tesznek ajánlatot a MÁV állományára - írja az a Hírszerző amelyik a MÁV ÁBE tönkretételében a legizmosabban vett részt. Csak érdekesség: a hírszerző mögött az a Political Capital nevű "elemző társaság" áll, amelyik éppen nemrégen küzdötte fel magát a londoni tőzsdére.
Ám saját maga sokszor nem meri leírni az agymosásokat, így pl. a Népszabadság szájába adva és onnét visszavéve hivatkozik most arra a hírszerző, hogy "a kérők visszakozása egyáltalán nem meglepő. Biztosítási szakemberek korábban is úgy ítélték meg: kockázatos üzlet lenne átvenni a MÁV Biztosító ügyfeleit - tette hozzá a napilap." Azaz hozta vissza saját térfelére -másokkal kimondatva!- a hirszerző.

---
Egy magyarországi megye költségvetése kórházakkal, iskolákkal, közútkezeléssel, múzeumokkal, színházakkal, stb..stb.. rendre 30-40 milliárd forint. Nos ehhez képest kell eldönteni, hogy sok-e a bíztosítótársaságok 50milliárdos csak kötelező biztosításból származó üzemi eredménye.

Biztosítót alapít Wáberer György

Biztosítótársaságot alapítanak Wáberer György, Kedves Ferenc és Nagy György érdekeltségébe tartozó cégek - értesült a Népszabadság.
A lap úgy tudja, a Wabad névre keresztelt új társaság a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások idei átszerződési időszakában tarifákat hirdetne. Wáberer azt követően szánta rá magát a cégalapításra, hogy kiderült: a MÁV Általános Biztosító Egyesület bedőlése miatt 100-140 millió forintos veszteség éri. Az augusztus 15-ével megszűnt MÁV ÁBE-nak egyébként a Waberers szállítmányozó cég volt a legjelentősebb ügyfele, a társaságnál biztosítottak mintegy 4300 kamiont - számol be a hirado.hu a Népszabság cikke alapján.
Wáberer úgy véli: a kötelező üzletág igenis rentábilis. Hozzátette: megítélése szerint ezért elfogadhatatlan, hogy kötelező biztosításra leszerződő jóhiszemű autósok tízezrei ráfizessenek egy-egy felelőtlenül irányított biztosító bukásra.
A cég alaptőkéje - a biztosítási törvénynek megfelelően - 100 millió forint, és további 3,2 millió eurónak megfelelő összeg lesz. A hátteret Wáberer családi vagyonkezelő cége, a VKH Kft., illetve az Arden Holding Zrt. adja. Utóbbi tulajdonosa az Erdért Kft. átalakulásával létrejött WestBay Kft., mely a leggazdagabb hazai vállalkozók között jegyzett Kedves Ferenc és az egykor a Wallishoz kötődő Nagy György érdekeltsége. A Wabard novemberre megkaphatja a tevékenységi engedélyét, és versenyképes ajánlattal ostromolhatja az autósokat. A lap úgy tudja: a Wabard elsősorban a volt MÁV ÁBE-s ügyfelekre, valamint a közúti fuvarozókra számít.

Megégette magát

Megégette magát a MÁV ÁBE öszszeomlásakor a Waberer's Holding, a legnagyobb magyar közúti fuvarozó és logisztikai vállalkozásnak számító cég. Az augusztus 15-én megszűnt biztosító legnagyobb ügyfeleként számon tartott vállalatnál - bár a pontos összeget még nem tudhatják - úgy számolnak, hogy akár 100-140 millió forintról lesznek kénytelenek lemondani a biztosító bedőlése miatt. Ennek egy igen jelentős részét teszik ki azok a biztosítási díjak, amelyeket a fuvarozócég már korábban befizetett a biztosítónak az év hátralévő részére.

A cégnél azonban nem érik be annyival, hogy sebeiket nyalogatják, és új biztosítót keresnek 4300 járművük számára. Egy teljesen új közlekedési biztosítót hívnának életre. Wabard Zrt. néven jegyeztetnék be befektetői a tervek szerint ősszel piacra lépő biztosítótársaságot. Wáberer György, az új közlekedési biztosító alapítója lapunk értesüléseit nem kommentálta. Csupán annyit árult el: a Waberer's-csoport gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseinél szerzett tapasztalataik megmutatták, hogy a közlekedési káresemények rentábilis üzletet jelentenek a biztosításukkal foglalkozó társaságoknak. Megítélése szerint épp ezért elfogadhatatlan, hogy a kötelező biztosításokra leszerződő jóhiszemű autósok tízezrei egy-egy felelőtlenül irányított biztosító bukása miatt ráfizessenek. Miként az is, hogy a balesetekben vétlen autósok azért ne tudják rendezni káraikat, mert biztosítójuk az üzletágban egyébként termelődő óriási haszon ellenére fizetésképtelenné vált.

Azt azonban egyelőre csak találgatni lehet, hogy a Wabard mekkora fejfájást okoz majd a jelenleg működő, a kötelezőben érdekelt "konkurens" biztosítók vezetőinek. Mindenesetre úgy tudjuk: a már formálódó üzleti tervek szerint a Wabard arra készül, hogy versenyképes ajánlatokkal ostromolja majd reménybeli ügyfeleit.

Nem meglepő, hogy a legtöbb ügyfelet a várakozások szerint a közúti fuvarozók soraiból toborozzák majd. A Waberer's Holding szakmai tapasztalatai legalábbis hozzásegíthetik az új biztosítót a fuvarozóknak kedvező kötelező biztosítási konstrukciók összeállításához.

Hosszabb távon pedig a kiszivárgott hírek szerint a cég a vagyonbiztosítások területén is megméretni készül magát.

VG.hu:A felügyeleti biztosok is segédkeztek a MÁV ÁBE csődjében?

A PSZÁF által kirendelt felügyeleti biztosok is jóváhagytak olyan ingatlanügyleteket, amelyek a Kiss Bálint volt vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Stúdió 2002 Bt.-nek a számláját gyarapították – írja a HVG.

Áprilisban 666 millió forintot utalt a MÁV ÁBE a Stúdió 2002 számlájára, előtte pedig 358 milliót több tételben. A sikkasztással vádolt Kiss Bálint egykori vezérigazgató emiatt előzetes letartóztatásban van. A pénzből Kiss reménybeli biztosító rt-jét akarták megalapítani, és 180 millió forintot el is költöttek egy Fogarasi úti ingatlanra, amely székházként funkcionált volna.
Az ingatlanra a MÁV ÁBE jussát azonban nehéz bizonyítani, azt ugyanis papíron a Stúdió 2002 a biztosítónak nyújtott szolgáltatások és szoftverfejlesztések ellenértékéből vette. Szintén a Stúdió 2002 bábáskodott a MÁV ÁBE mostani, omladozó székházának megvásárlásakor. Az egyesület két részletben összesen 600 millió forintért vásárolta meg az épületet a Stúdió 2002-től, amely mintegy 200 millió forintért jutott hozzá.
A 615 millió forintos könyv szerinti értékű ingatlan az értékbecslők szerint feleennyit sem ér, sőt eddig egyetlen 100 millió forintnál is alacsonyabb vételi ajánlat érkezett rá. Az ügy pikantériája, hogy az ingatlan adásvételének második részét 2007. áprilisában nem is Kiss Bálint intézte, hanem Banyár József, a PSZÁF által kirendelt felügyeleti biztos írta alá. A rossz állapotú épület 40 százaléka 250 millió forintért került az egyesület tulajdonába.
Szintén Banyár nevéhez fűződik jó néhány fiaskóval végződött informatikai fejlesztés is, amelyeket Kiss Bálint visszahelyezésével leállítottak. Emiatt csaknem 33 ezer fizetési tétel 280 millió forint értékben keresi a gazdáját a biztosítónál.

48 millárd profit?

Kedves "szakértö" Barátom!
Nekifutásból kinyilatkozol valamit, ahelyett hogy elötte legalább pár percig gondolkodnál.A biztosítók bevétele és kiadása közötti összeg szerinted tiszta profit? Képzeld el, nekik is vannak költségeik!
Szerinted a szerződést kötő üzletkötő ingyen dolgozzon,sőt még a szükséges nyomtatványt is a saját pénzén vásárolja meg? Irodát ne tartson fel és számítógépes hálózatot se üzemeltessen? Ha kárt szenvedsz, akkor a kárszakértő napi 16órában társadalmi munkában álljon a rendelkezésedre? /Mert amikor segítségre van szükség,akkor nagyon szeretik a biztosítós kollégákat!/
Ugye te sem így gondolod?
Pár szó az állítólagos árkartellről.:Bármelyik online alkusz /nem pedig bróker mint a Kulcsár Attila!/ oldalán számíts ki egy kötelezőt és a látható háromszoros, négyszeres különbségeknél magyarázd el nekem a kartellezés mibenlétét!
Nem tagadom a költségek így is magasak! Angliában egy biztosítási szerződés megkötésekor írásban rögzítésre kerül,hogy a biztosító kölséghányada mennyi!/Általában 19-25%/
Hogy ez Mo-n miért 45%? Erre is van magyarázat! Figyeld a casco díjakat! Egyes típusoké fele a két évvel ezelöttinek! Olcsóbb lett az alkatrész, csökkent a szervízek óradíja? Ugye, nem! ....Csak a cascók költségének nagy része a kötelezőkre van lekönyvelve! Mind a kettő gépjárműbiztosítás és egy üzletághoz tartozik!!!Na itt elkellne a kemény felügyeleti ellenörzés! /Tényleg:Őket is el kell tartani!!!/

Szakmám becsületes része nevében /nemtagadom nem mindenki az!/ várom véleményedet!
a biztosítós

Kedves Biztosítós!

Én csak megköszönöm a kiegészítésedet, ám nem áll szándékomban vitatkozni veled, hisz pusztán csak pár számra gondoltuk a figyelmet felhívni. Pár olyan számra, amely komplett magyarországi megyék költségvetését is meghaladják, ám az emberek mégsem tudnak róla.
Mert ha mindehhez a történethez hozzávesszük, hogy mondjuk az OTP 670milliárdos törzstőkére csinál 180milliárdos üzemi eredményt (30%!!) amely OTP-nek is 93%-a teljesen külföldi kézben van - nos akkor szépen lassan eljuthatunk oda, hogy miért is nincsen ebben az országban jelenleg pénz.
De vizsgálhatjuk a szintén külföldi kézben levő sajtó szerepét is.
Te pl. gondoltad volna mikor az ország elsőszámú focicsapatának szurkolói elkezdték azt kiabálni, hogy „megy a vonat Auschwichba”, akkor pár évvel később ez a csapat még az NBII-ből sem fog tudni feljutni?
Vagy amikor a Zuchslag-ügyre gondolunk, akkor hitted volna, hogy ma egy politikust még titkosszolgálati eszközök bevetésével is csak fél év alatt lehet lesitteltetni? (szerinted melyik politikust nem lehetne lecsukatni akkor, ha fél évig lehallgatjuk a telefonjait? A többi politikust akkor miért nem figyelik meg?)
Mindezen kérdések látszólag persze nem függenek össze ezzel a biztosítós üggyel, de persze csak látszólag. Látszólag azért, mert mindegyik ügyben komoly szerepe van országunk véleményét formáló ám külföldiek által birtokolt sajtójának, és mindegyik ügyben idegen érdekek mentén folyamatosan becsaptak bennünket.
Ebben a biztosítós történetben pedig talán az a legérdekesebb, ahogyan ezt az egyesületet szinte módszeresen tették tönkre. Kezdődött ugye cca 1 évvel ezelőtt azzal, hogy az elnökük rokkantkártyával parkol, mintha olyan fontos lenne az, hogy ez az ember melyik biztosítót is vezeti. (gondolod mondjuk, ha AXA-s dolgozó akkor is lehozzák mely céget is vezeti a rokkantkártyával csaló?)
Érdekes egy történet ez hát megint – és mi itt a néplapon csak arra próbálunk kísérletet tenni, hogy ebben a hazugságtengerben néha próbáljuk a fejünket is kicsit használni.
Még annyit a biztosítási témához, hogy én az üzletkötők jószándékát egy pillanatra sem vontam kétségbe, de talán akkor tudnál viszont abban segíteni, hogy mondjuk miért mindegyik biztosító csak az „élet” alapú megtakarításokat ösztönzi / erőlteti – és közben mondjuk miért nincsen egyetlen hazai biztosítónak sem egyetlen rendes agrárkockázati biztosítása sem? Jóformán még mutatóban se.. Mert az nem lenne nemzeti érdek? Hogy a tőke és a haszon mindenekfelett? Tényleg?
És közben pedig mi ilyen buták tudunk lenni, hogy a szemünk elött csinálnak ki egy az árakat letörő egyesületet?
Üdvözlettel: a néplap egyik adminja

A tisztességről

Kötelező átszerződnöm, mert a MÁV Biztosító megszűnt. Ezt aug 15-ig meg kötelező tennem
És csak akkor marad meg a baleset-mentes közlekedési bónuszom, ha a 3. negyed-évet már befizettem a MÁV-nál, az aug 15-szept 30 közötti részt pedig az új biztosítónál is....
Hol itt a tisztesség? Hol a tisztességes törvényi szabályozás, a tájékoztatás?
fat

+1

Augusztus 16-tól nem mehetnek MÁV biztosítós autók az utakra
Augusztus 15-e után jogellenes azoknak a járműveknek a részvétele a közúti közlekedésben, amelyekre a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél (MÁV ÁBE) kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást – közölte a rendőrség(!!!) pénteken.
Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében emlékeztetett arra: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete augusztus 15-i hatállyal visszavonta a MÁV ÁBE működési engedélyét, ezzel egy időben az egyesület, mint jogi személy megszűnik - írja a hvg.hu az MTI alapján.
Augusztus 16-tól a MÁV ÁBE által kiállított iratok nem alkalmasak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének igazolására, akkor sem, ha a gépjármű üzemben tartója a biztosítási díjat az augusztus 15-e utáni időszakra is befizette – tudatta a rendőrség.
MTI

Ez a +15 nap az egri kórház költsége

Annak az "ára", annak a tévedésednek a "tanulópénze", hogy mertél a saját érdekedben a multik ellenében "másikat" választani.
Letörtek, megtörtek hát tévedtél! "Egyke vagy" és nem tart ki melletted senki sem - hát fizesd csak meg azt, hogy ellenükre mertél a saját érdekeid szerint dönteni.
Most kifizeted, és legközelebb majd leszel olyan hülye, hogy már csak a multit merd választani. /még a TIR nevű másik egyesületet se fogod ezek után, hisz mit tudni? - csakis a nagy biztostítók közül válassz kötelezőt mostantól mert megszívod úgyis!/ Hisz csak azok a biztosak.
Te kicsi vagy és kussolj - ha lázadsz akkor pedig +15 nap.
Nem is értem miért nem fogod fel, mit is mersz magadról te kis pöttyömpötty képzelni...
J.

számolni tudni kell...

nem 15, hanem 45 nap
fat

Főleg!

Akkor meg még főleg!
:)
J.

Mától átszerződhetnek a MÁV-tagok

A PSZÁF visszavonta a MÁV biztosító engedélyét, a tagoknak augusztus 15-ig kell új biztosítót találni. Azok szerződhetnek csak át, akik befizették a harmadik negyedéves díjat. Mivel a biztosítónak nincs pénze kifizetni az eddig okozott károkat, így majdnem biztos, hogy a már befizetett díjból senkinek nem fizetik meg a visszajárót a nem biztosított hónapokra.

A PSZÁF augusztus 15. határnappal visszavonta a MÁV Általános Biztosító Egyesület tevékenységi engedélyét. Az engedély visszavonásának határnapjával, azaz 2008. augusztus 16-án 0 órától az egyesületi tagok biztosítási jogviszonya megszűnik.

Ez azt jelenti, hogy a tagoknak két hetük lesz arra, hogy új biztosítót találjanak, vagyis a tagok az augusztus 15-ig rendelkezésre álló időszakban kötelesek új biztosítót választani maguknak. Az új biztosító a szerződéskötést követően vállal fedezetet az esetleges károkra, az új szerződés egységesen 16-tól él mindenkinél. Azok a tagok, akik eddig az időpontig nem választanak új biztosítót, az okozott károkért közvetlenül kötelesek felelősséget vállalni.

A döntésről minden egyesületi tag postán kap értesítést. A tagok külön postai küldeményben kapják meg az átszerződéshez szükséges kártörténeti igazolásukat. A PSZÁF egyeztet a biztosítókkal arról, hogy a kgfb-biztosítással rendelkező tagok átvétele gördülékenyen történjen meg.

Azok az egyesületi tagok, akik befizetik a harmadik negyedévére vonatkozó kgfb-díjukat, és ezt igazolják, bónuszfokozatuknak megfelelően szerződhetnek át új biztosítójukhoz. A díjat meg nem fizető, bónusz fokozatú tagok A00-ás fokozatú besorolást kapnak választott biztosítójukól, a málusz fokozatúak besorolása megmarad. Az átvevő biztosító saját tarifájának megfelelően visszamenőlegesen is kérni fogja az elmaradt díj kiegyenlítését tőlük. Érdemes tehát befizetni az elmaradt tagdíjat.

Mivel a MÁV biztosító eszközei nem nyújtanak teljes mértékben fedezetet az eddig okozott károkra, a meglévő kötelezettségeket az egyesület a következő kielégítési sorrendben teljesíti: járadékfizetési kötelezettségek, természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk, nem természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk (kivéve a nagy anyagi teherbírású személyek kárai), természetes személy által okozott, 300 ezer forintnál nagyobb összegű vagyoni károk, nem természetes, nagy anyagi teherbírású személy által okozott személyi sérüléses károk, egyéb kárkifizetések.

A kgfb üzletág tevékenységi engedélye mellett a PSZÁF augusztus 15-ével a MÁV biztosító egyéb biztosítási ágazataira (így casco, lakásbiztosítás) vonatkozó tevékenységi engedélyét is visszavonta. Ez azt jelenti, hogy augusztus 16-tól megszűnnek ezek a szerződések, és az ügyfeleken múlik, hogy kötnek-e más biztosítónál új szerződést. A kgfb ágazat kapcsán érintett kárkifizetéseket a jogszabály alapján az egyéb ágazatok kifizetései elé kell sorolni.

A MÁV biztosító az augusztus 16. és szeptember 30. közti, általa meg nem szolgált időszakra vonatkozó, ám a tagok által befizetett tagdíjat alapszabálya előírásainak megfelelően, a biztosítási szolgáltatások teljesítését követően fizeti vissza az érintetteknek – áll a PSZÁF közleményében. Abból azonban, hogy a felügyelet jelezte, nem elég a biztosító tartaléka a már beérkezett károk fedezésére sem, az következik, hogy tagok alighanem bukják a befizetett harmadik negyedévi díj időarányos részét. Emellett fennáll annak kockázata is, hogy az átszerződésig a tagok maguk kötelesek helytállni az okozott károkért, mert – mint fent jeleztük – a biztosító eszközei nem nyújtanak teljes fedezetet az eddig okozott károkra. A PSZÁF ezért nem a negyedéves forduló (október elseje) hanem egy korábbi időpont mellett döntött.

A online alkuszoknál már mától megköthetik új kötelező biztosításukat a MÁV biztosító ügyfelei. A Netrisknél például külön kategória jelent meg a honlapon, mely kifejezetten a MÁV-tagoknak szól. A cégnél augusztus 15-ig gyorsított eljárásban intézik az átszerződéseket. A több mint 250 ezer ügyfélből jelenleg 54 ezren rendelkeznek a MÁV biztosítónál érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Az alkusz előzetes számításai szerint a kötelező biztosítások átkötése jellemzően 3000-5000 forintos költségnövekedést jelenthet a MÁV-tagoknak, a számukra elérhető legkedvezőbb kgfb tarifák alapján.

Magukra maradnak a MÁV-tagok?

http://index.hu/gazdasag/magyar/mv080717/
Szemelvények a cikkből és a véleményem:
"A biztosító vesztesége tavaly mintegy 4,2, a saját tőke hiánya 5,8 milliárd forintra rúgott" ....és a könyvvizsgálók, a PFÁSZ, a PM eddig hol volt?????

"Ha nem történik meg az átruházás – s erre igen nagy esély van –, úgy a jövőben valószínűleg a károkozó biztosítottaknak kell megfizetni azokat a károkat, amelyeket az egyesület már nem tud rendezni. Vagyis: bár pótdíjbefizetésre nem kötelezhetők, a végén mégis ők járhatnak roszszul a tavalyi spórolással."".... na ennyit a hülyeségről... az állam kötelez arra, válasszak a kínálatból biztosítót, melyet Ő engedélyez. Ha nyereséges - netán extrán nyereséges - a buli, lenyeli a pénzt mint a szél, egy petákot sem kapok vissza
de ha veszteséges, akkor a biztosított fizeti a kárt???...
Elmentek ám az édes jó anyátokba
fat

Te még mindig nem érted

Tegnap reggel pont erről írtam, nincs most 3 centire ettől a ponttól ha lefelé nézel.
Mert bíz ilyen buták vagyunk. Mindenki. Egy egész orság. "Miért ő fizessen ha a másik ellopta?" - és még te is becumizod. (pedig a pénz megvan, a történet majd rendeződik is - csak a vizesvödörben keverő burgonyabogarak tapossák agyon egymást) És páran ezeket a riadt hülyéket még élvezik nézni is...
J.

Hát persze, hogy nem éri meg

Még mindíg nincs tisztázva Magyarországon a pártfinanszírozás...
Valahonnan mégis finanszírozva vannak
Hát... olyan törvényi szabályozásból, ami engedi a garantált 100% hasznot
Olyan hivatalos kölcsönadó és behajtó cégek engedélyezéséből, melynek THM-je 300% fölötti...
és finanszírozva vannak a pártok... és tagjaik
fat

Legizmosabb az volt amikor

Legizmosabb az volt amikor az egyik kereskedelmi tévé ment el az "egyesület" közgyűlésére és az emberket kérdezgettek, hogy ha az egyesületi vezetők ellopták a pénzt akkor azt hajlandóak-e ők egyenkétn az egyesületbe befizetni?
Hát miért ő fizesse meg azt, amit mások elloptak - válaszolták rendre az érintettek.
Aztán röpke 2 nappal később kiderült, hogy a pénzt nem is lopták el a vezetők, a pénz az hiánytalan meg is van - hisz csak "annyit" csináltak, hogy egy az egyesületi kasszából mikor létre akartak hozni egy másik társaságot (mivel nem biztosítók!) a törvény szerint ki kellett vinniük magánszámlákra, majd onnét tőkésítettek fel egy egyesületi tulajdonban levő vállalkozást. Ergo ha meg akarták lépni ezt, akkor csak törvényeket megkerülve tudták, de a céljuk nem a pénz ellopása volt, hanem az egyesület gazdálkodásának javítása. (mellesleg ha lopni akartak volna, már régen valahol a világ másik pontján áztatnák a lábukat a tengerben)
Viszont így a pénz az megvolt, meg van - ám mégis milyen jól hangzik a tévés kérdése, hogy ha egyesületi tag akkor hajlandó-e az egyesület veszteségeit (ellopott pénzeit) pótbefizetéssel is téríteni.
Hát így lett vége a MÁV ÁBE-nek.
Mert mi ilyen hülyék vagyunk.
J.

Tartalom átvétel