Büntetnék a félelemkeltő utcai felvonulásokat

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Büntetetővé tenné a másokban félelmet keltő utcai felvonulásokat, a demonstrációk akadályozását, a fehér port tartalmazó levelek küldését és a garázdaság előkészületét is a rendészeti minisztérium javaslata. A jogszabálytervezet a be nem fizetett pénzbírságot adóként vagy jelzálogként hajtaná be, s bevezetné a szabálysértési priusz intézményét.

A szabálysértési törvényt és a büntető törvénykönyvet is módosítaná az a jogszabálytervezet, amelyet az igazságügyi tárca készített a köznyugalmat, és a közbiztonságot veszélyeztető esetek , köztük az utcai zavargások elleni fellépésért - mondta Draskovics Tibor, a tárca vezetője. A négy jogszabályt érintő javaslat várhatóan az őszi ülésszak elején kerül az Országgyűlés elé - mondta a miniszter.

Az elmúlt másfél-két évben, az MTV-székház ostroma óta olyan jelenségek voltak tapasztalhatóak - például az egészségre nem veszélyes fehér por küldése - amelyekre úgy tűnt, hogy nincs megfelelő jogi válasz. Az előterjesztés célja az is, hogy a hatóságok, a bíróságok és az ügyészségek zavartalanul működhessenek.

Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék, ha a gyülekezést erőszak vagy fenyegetés nélkül, de jogtalanul akadályozzák, például meggátolják az eljutást a helyszínre. Ha ezt erőszakkal vagy fenyegetéssel követnék el, a büntetési tétel akár 5 év is lehetne. Ha a cselekmény előkészületi szakban maradna, a tettesre akár két év szabadságvesztést is kiszabhatnának.

A közérdekű üzem megzavarásának bűntettét és a garázdaságot súlyosabban büntetnék, ha azt csoportosan és felfegyverkezve követnék el. A javaslat szerint a garázdaság szabálysértését követnék el azok is, akik nyilvános helyen, olyan csoportban vesznek részt, amelynek a megjelenése - például a csoport vezetője által használt vezényszavak vagy a csoport által alkotott formáció miatt - alkalmas arra, hogy másokban félelmet keltsen.

Kiegészülne a büntető törvénykönyv egy új tényállással, a bűncselekmény elkövetésére való felhívással. Ez lehetővé tenné, hogy például a garázdaság előkészületét is büntetni lehessen. Ugyancsak új fogalomként vezetnék be a hatóság eljárásának megzavarása bűntettet, amelyet alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnének.

A tervezet szabályozná a bíróságok szervezetéről szóló törvényben azt is, hogy a bírósági épület rendjének biztosítása a bíróság elnökének hatáskörébe tartozik.

Módosulna a zaklatás és a közveszéllyel fenyegetés tényállása is. Ha például valakinek fehér port küldenek és a címzettben ez félelmet kelt, mert azt hiszi, hogy a csomagban egészségre káros anyag van, akkor ez zaklatásnak minősülne. Ha a küldemény alapján a címzett attól félne hogy az tágabb környezetére is veszélyt jelenthet, már közveszéllyel fenyegetésnek minősülne az eset.

Az előterjesztés a pénzbírságok végrehajtásának hatékonyabbá tételére is módosításokat javasol. Például ha az előírt határidőig nem fizetik be a bírságot, a hatóság azonnal intézkedne a pénz adók módjára történő behajtásáról. Haladéktalanul ellenőriznék ennek részeként az autó nyilvántartási adatait, lefoglalnák a forgalmi engedélyt és a törzskönyvet.

Ezzel egy időben a hatóság a határozatot közzétenné, és intézkedne arról, hogy a be nem fizetett bírság összegét jelzálogként az elkövető tulajdonában levő ingatlanra is ráterheljék.

Létrejönne a központi szabálysértési nyilvántartás is, amely szerint ha valaki ugyanazt a szabálysértést két éven belül kétszer is elkövetné, akkor ezt az újabb esetben a szankció kiszabásakor figyelembe vennék. Vagyis ezzel létrejönne a "szabálysértési priusz" intézménye.

Draskovics Tibor kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy az utcai zavargásokon részt vevők és a sportrendezvényeken jogellenesen fellépők között számos átfedést véltek felfedezni, ezért a jövőben tervezik a sporttörvény módosítását is. Szabályoznák például a létesítmények felszerelését kamerákkal és létrehoznák a sportrendezvényekről kitiltottak számítógépes adatbázisát.

Eddig a hír

... és miután egy jó nagy levegőt vettem, nem káromkodok írásban... csak arra gondolok, hogy kéne már arról is egy törvényt alkotni, hogy aki ezt a tehetségtelen siserehadat, - ami ma kormánynak hivatja magát - gyalázni merészeli, azt minimum megégetni rendelje a törvény... sőt, ha véleményét leírja, akkor a számítógépe összeroncsoltassék, belőle nyárs készíttessék, s reá amocskos lázadó karóba huzassék.
Az inkvizitiroktól tanulsz, kedves Draskovics?
Arra nem gondolsz, hogy ha ezt a törvényt áterőszakoljátok, akkor a következő kormány,- amelyeknek nem ti lesztek a tagjai - az általatok hozott törvény alapján csuk be benneteket és pártolóitokat?
fat

Új maffiaháború kezdődött Budapesten?

Csuklyás bérgyilkosok a Belvárosban!
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=376061
Kedves Daskovics!
Ha ezt a cikket elolvastad, elkezdhetsz gondolkodni a vállalkozás szabadságáról... ha egy maffiózó egyedül uralma alá tudja kényszeríteni az összes éjszakai szórakozó-helyet, akkor itt valami nagyon nem vállalkozó-barát...
Hm... Ha meg ezt hivatalos segítséggel teszi... ( mert hogy a monopolium kialakítása nem történhetett hatósági elnézés nélkül ) akkor nem a Magyar Gárda veszélyezteti legjobban a közrendet.
hanem az elnézés...
Elnézést
fat

Tartalom átvétel