Fémtolvajok vágták szét a monorierdei vonatroncsot

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Egymillió forintot érő vasat vágtak ki fémtolvajok a hétfőn vasúti katasztrófát okozó, jelenleg a ceglédi pályaudvaron veszteglő vonat roncsaiból - írja a Bors.

A lap információit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese is megerősítette, de azt mondta: a rendőrség által felkért szakértők már befejezték a vonat vizsgálatait, így a lopás nem befolyásolja az eljárást.

Ilyen ország

Ilyen ország ez!Lélektelen!Ugyan olyan a társadalom mint a kormánya vagy a kormány olyan mint a társadalom?

Bűnjel-eltüntetés????

És amíg ezek a derék tolvajok munkálkodtak, hol voltak a MÁV dolgozók, a rendőrség....
És ha már eddig balfaszok - netán bűnpártolók - voltak, mikor kezdik razziázni a környék fémátvevő-telepeit, zugolvasztóit???
fat

na végre

"Eltörném a kezét-lábát mindnek" - egy város ünnepli a fémtolvajok bukását

A múlt héten Monorierdőnél vasúti baleset történt. A négy életet követelő szerencsétlenség során összeroncsolódott kocsit a rendőrségi szakértők azonnal megvizsgálták. Ezt követően a MÁV szakemberei a roncsot a ceglédi pályaudvar egyik mellékvágányára tolták, ahol legnagyobb meglepetésükre még aznap éjszaka tolvajok kifosztották.

Mint később kiderült, tizennégy, színesfémet tartalmazó fűtéscsövet loptak el, melynek értéke meghaladja a másfél millió forintot.

A rendőrség azonnal felállított egy speciális nyomozócsoportot, hogy mielőbb megtalálja a tetteseket. A széles körű nyomozás nem állt meg a város határánál, a nyomozók a környék minden települését átvizsgálták, az összes felvásárló telepet ellenőrizték. Elszámoltatták a színesfém-felvásárló telepeket és mindenkit, aki hasonló ügyek miatt a látókörükbe került.

"Hatalmas munkát kellett végeznünk, tűt kerestünk a szénakazalban" - tájékoztatja a STOPot Gulyás Pál alezredes, a Ceglédi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője.

A feszített tempójú munka végül eredményre vezetett. Amikor a rendőrök egy orgazdasággal gyanúsított fiatalembert ellenőriztek, az elszólta magát. Mondókája alapján a rendőrök őrizetbe vettek három ceglédi fiatalembert. Egy 24, és két 18 éves férfit. Negyedik társuk, egy 34 éves férfi bujkálni kezdett, de amikor megtudta, hogy társait elkapták, önként jelentkezett a kapitányságon.

A város lakói nagyon örültek a gyors elfogás hírének. A helyi média azonnal közölte a hírt. Mivel Ceglédet nemrégiben valósággal kifosztották a színesfémtolvajok, sok városlakó örült a rendőrség kőkemény akciójának. A példás gyorsasággal előkerült fosztogatókkal sokan szívesen szembenéznének.

Jellemző, hogy a kapitányság épületéről érdeklődve, az egyik mellékutcában az útbaigazítást adó férfiből kibuggyan a panaszáradat.

"Nem vagyok rendőrpárti, ittas vezetésért most vették el a jogsimat. A gyors elfogásért gratulálok a zsaruknak, szép munka volt" - mondja, mert építkezéséről minden fémet elloptak néhány hete. Még a félig kész háza elől az utcai csatorna fedelét is elvitték a tolvajok. "Eltörném a kezét-lábát mindegyiknek, ha nekem sikerült volna elkapni valamelyiküket" - teszi hozzá nagyon ingerülten.

Az utcában valóságos népgyűlés alakult ki, ahol csak egyben egyeztek a vélemények. Kőkeményen kellene büntetni a fémlopásokat.

"Fiatal, életerős emberek, nem igaz hogy nem tudnának dolgozni. Ha nincs szakértelmük, akkor szegődjenek egy szakember mellé, tanuljanak ki valamilyen szakmát" - vág közbe egy idősebb férfi. Sutyi bácsi mondataira mindenki sűrűn bólogat.

A katasztrófa napján sokan elmentek megnézni a balesetes vonatot. Szomorúak voltak, megdöbbentek a halottakat követelő szerencsétlenség hírén. A szerelvényen ceglédiek is utaztak. A túlélők kábellopásra gyanakodtak, azt gondolták, hogy ez okozta a végzetes balesetet. Érthető, hiszen a város és környéke egyszer már elszenvedett egy elsöprő méretű fémbegyűjtést. Joggal gondolhatták a lakók, hogy megint egy "partizánakcióról" lehet szó.

"Volt olyan éjszaka, hogy egy egész utcát leszereltek, mindent vittek, ami fémből van. A postaládától a közlekedési táblákig, a csatorna fedelétől az utat jelző terelő oszlopokig mindent elloptak" - állítja egy magából kikelt autószerelő. "Nem lesz ennek jó vége, mert egyszer bepöccenünk, de akkor vér folyik, az hétszentség" - mondja bosszúsan. A többiek helyeselnek.

"Na, jó, ezek már megtörténtek, nem lehet mit tenni" - zárja le a vitát Szabó Mátyás vízvezeték-szerelő, de azért elmondja a saját "bétékája" alapján kreált büntetési tételeket. "Első lopásnál öt hónap kenyéren és vízen, következő alkalommal három év kimenő nélkül, harmadszorra pedig életfogytiglan"

A rendőrök végül egy ceglédi családi ház udvarán találták meg az ellopott kábeleket.

"Nagyon értékes, speciális kötegcsomókról van szó" - tájékoztatja a STOPot Ambrus Zoltán ezredes, a Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője. "Kiemelt ügyként kezeltük, minden munkatársam dolgozott a felderítésben. Még a hétvégén sem pihent senki, nem akartuk, hogy egérutat nyerjenek a tolvajok. Éjjel-nappal nyomoztunk, járőröztünk, figyeltük a veszélyeztetett helyeket. Ezen a környéken egyre többen élnek a fémgyűjtésből, nagyon nehéz folyamatosan ellenőrzés alatt tartani őket" - teszi hozzá.

Volt már olyan bejelentés is, hogy ötödször lopják el egy társasházból a kilincseket. Még a közfeladatot ellátó intézmények fémtárgyai sincsenek biztonságban. A ceglédiek most azt remélik, hogy a rendőrök gyorsasága, folyamatos ellenőrzése, és a mostani eredmény talán visszatartja a bűnözőket a jövőben.

A PMRFK közleménye szerint az alkatrészlopást az segítette elő, hogy az összetört vonatra vigyázó őrök éjszaka elaludtak, így nem vették észre, hogy a vonat belsejében a tolvajok "dolgoznak."

Tartalom átvétel