Fojtogatás hatására megváltoztatta véleményét a kínzásokat támogató újságíró

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Christopher Hitchens, a terrorizmus elleni küzdelmet támogató riporter megváltoztatta véleményét a sokat bírált kínzási eljárásról, a "vízbe fojtás szimulálásáról", miután maga is kipróbálta a módszert egy különleges katonai támaszponton. Élményeiről a Vanity Fair augusztusi számában számol be.

Christopher Hitchens az angolszász újságírás egyik nagyon ismert, nagyon kontroverzális figurája. Kiváló cikkeket ír, leginkább a Vanity Fair című folyóiratnak, vitairatnak is beillő könyveket publikál; például Henry Kissingerről, akit háborús bűnökért akart bíróság elé citáltatni, vagy néhány hónappal ezelőtt megjelent legújabb bestseller könyvében arról, hogy nincs is isten, de minek is kellene, hogy legyen. Szóval Hitchens állandóan vitákat kavar.

Britanniában született, jelenleg az Egyesült Államokban él, és a szélsőbalos anarchizmustól jutott el a neokonzervatívok támogatásáig, legalábbis néhány kérdésben. Ilyen például a Bush-kormányzat meghirdette, úgynevezett terrorizmus elleni háború, amelyet Hitchens kezdetektől lelkesen és a tollával is támogatott; de támogatta e terrorellenes küzdelem egynéhány visszataszító és a nemzetközi jogba is ütköző „eszközét”. Például a kínzást, nevezetesen a vízbe fojtás szimulálását. Tavaly például írt egy cikket, amelyben azt fejtegette, hogy van különbség a „nyílt kínzás” és a „szélsőséges kihallgatás” között. (Ezek az ő fogalmai.) S még hozzátette: az amerikaiak soha nem süllyednének odáig, hogy megkínozzák foglyaikat; és különben is, a vízbe fojtás szimulálása nem is kínzás. Erre valaki azt javasolta neki az országos sajtópolémia hevében, hogy „tessék kipróbálni!”

Christopher Hitchens Észak-Karolinában „próbálta ki” a vízbe fojtásos kínzást. Azt mondja, a helyet pontosan nem közölheti, de egy katonai bázison, a hadsereg speciális erőinél volt. Aztán elmesélte, hogy mi és hogyan is történt. Hátulról megragadták, a két karjánál, jó erősen, rátettek az arcára, a fejére egy fekete csuklyát, és néhányszor megforgatták őt a saját tengelye körül, valószínűleg azért – mondja –, hogy elveszítse a tájékozódási képességét. Aztán bevitték egy sötét szobába, vagy legalábbis ő sötétnek látta, mert a csuklyán alig szűrődött át valami fény, rákötözték egy fadeszkára, de úgy, hogy a feje lejjebb legyen, mint a teste, a csuklyát még egy vékony törlőkendővel borították, és aztán elkezdték önteni a törlőkendőn keresztül a vizet az orrlyukaiba és a szájába.

„Nagyon gyorsan hatalmába keríti az embert a pánik és erősen működnek a reflexei, ez elkerülhetetlen, még akkor is, ha tudom, hogy mi fog történni! A szervezet legyűri az agyműködést, kikapcsolja a gondolkodást” – mondja Hitchens. S elmondja, hogy ő, a maga részéről, megpróbált arra koncentrálni, hogy amennyire csak tudja, visszatartsa a lélegzetét, ami persze csak pár másodpercig sikerült. Igen ám, de amikor levegőt vett, a nedves törlőkendő rátapadt az arcára, az orrlyukaira, és nem tudta, hogy akkor most kifújja a levegőt vagy belélegezzen, azonnal még nagyobb pánik vett rajta erőt. „Húsz másodperc múltán máris mutattam az előre megbeszélt jelet arra, hogy azonnal hagyják abba” – mondja az újságíró, aki a vízbe fojtás szimulálását tavaly még nem kínzásnak, hanem szélsőséges kihallgatási módszernek nevezte.

Christopher Hitchens véleménye egy csapásra (a húsz másodperc hatására) megváltozott. Most azt mondja: az Egyesült Államoknak nem szabadna ezt tennie a foglyaival. Átléptünk egy határt – fogalmaz, s meggyőződéssel mondja: amerikai honfitársai olyan módszereket alkalmaztak, amelyeket elítélnének, ha ellenségeik vagy valaki más, egy harmadik fél alkalmazná őket. „Ez nem is a vízbe fojtás szimulálása, ez maga a fulladás, vagy a vízbe fojtás, ellenőrzött körülmények között – állítja az újságíró.

Kiderült egyébként, hogy a 2001. szeptember 11-i terrorakciók fő kiagyalója, Khalid Sheikh Mohammed két percig bírta ezt a vízbe fojtásos kínzást, ezzel alaposan meg is lepte a kínzóit, és utána kezdett el beszélni. Ezt szintén Christopher Hitchens mondja el, aki az egész sztorit megírja a Vanity Fair augusztusi számában. A tudósítás címe is igencsak kifejező, különösen az ő tollából: higgyetek nekem, ez tényleg kínzás!

Tartalom átvétel