Gyurcsány: jövőre az 1-1,5 százalékos növekedés sem tartható

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Nem lát lehetőséget egy azonnali, 1000 milliárd forintos kiadáscsökkentésre a kormányfő, de 2012-ig GDP-arányosan 5-7 százalékpontos mérséklést igen.

Az eddig elért szerkezeti átalakítások többségével elégedett a miniszterelnök, aki szerint nincs a jóléti kiadásokban megtakarítható 1000 milliárd forint. A Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában Gyurcsány Ferenc elkerülhetetlennek nevezte a két éve kezdődött kiigazítási programot. A két héten belül a parlament elé terjesztendő költségvetésben a korábban kitűzött, 3,2 százalékos hiány fog szerepelni – ígérte a kormányfő. Továbbra sem tett le a kormányfő arról, hogy létrejöjjön egy közpénzügyi csomag, még akkor is, ha nem sikerül mögé kétharmados parlamenti többséget biztosítani, ezt nevezte az ősz legfontosabb feladatának.

A szerkezeti reformokban nagy vita van Magyarországon – ismerte el Gyurcsány, de amit meg lehetett csinálni társadalmilag, azt szerinte a kormány megtette. A szükségesnél előbb fejeződött be az egészségügyi reform, de a többi területen nagyjából elérte a kormány, amit akart. Nagyjából 74 ezer fővel csökkent a közszféra foglalkoztatottjainak száma, és a szektor hozzájárulása a GDP-hez szintén radikálisan csökkent.

Az ország növekedési kilátásai egyre romlanak, talán a 2009-re jelenleg prognosztizált 1-1,5 százalékos növekedés sem lesz elérhető, de az EU átlagához képesti 2 százalékpontos növekedési többlet így is elérhető lesz – mondta Gyurcsány. Kiemelte ugyanakkor, hogy a hazai infláció kezd mérséklődni a jelentősen romló külső környezet ellenére is, mert fut ki a kiigazítások inflációs sokkja – fogalmazott. Nagyjából GDP-arányosan 5-7 százalékpontot kitevő kiadáscsökkentő programot lát végrehajthatónak 2012-ig Gyurcsány Ferenc. De egy azonnali, 1000 milliárdos kiadáscsökkentést nem. A legnagyobb tétel a jóléti kiadásokon belül a nyugdíj, a pusztán inflációt követő nyugdíj 2001 óta az átlagnyugdíj 82000 helyett most 56000 lenne az átlagnyugdíj. Ez viszont mindössze 30 milliárd forintot hozna a büdzsének évente, ami azonban társadalompolitikailag vállalhatatlan – mutatott rá Orbán Viktor korábbi felvetésére a kormányfő.

Egy százalékos GDP-CSÖKKENÉSsel számol a kormány

A korábban várt kismértékű GDP-bővülés helyett a bruttó hazai termék egy százalékos csökkenésével számol a jövő évi költségvetésben a kormány. A büdzsé ismételt átdolgozására a Nemzetközi Valutaalaptól várt 10 milliárd eurós támogatás miatt volt szükség. Az ügyben a miniszterelnök késő estig egyeztetett a kormány és a szocialista frakció tagjaival; Gyurcsány Ferenc a parlamenti pártok vezetőivel ma tárgyal.

Gyurcsány Ferenc kormányfő az MSZP frakcióülésén ismertette, hogy a jövő évi büdzsét egyszázalékos GDP-csökkenéssel tervezik. Bajnai Gordon gazdasági miniszter ezzel összefüggésben azt mondta, hogy az IMF eredetileg 2,5 százalékos GDP-csökkenést javasolt.

A kiadáscsökkentő javaslatok között van a köztisztviselők 2009-re vonatkozó 13. havi illetményének felfüggesztése, a közszféra bérének nominálértéken történő befagyasztása, továbbá a 13. havi nyugdíjakra kifizethető költségvetési keret csökkentése. Ez alapján 80 ezer forintban maximálnák a 13. havi nyugdíj összegét.

Az MTI információ szerint ezek a javaslatok jóval több, mint 300 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentenek jövőre. Az InfoRádió úgy tudja, hogy az intézkedések nettó 200 milliárd forint körüli kiadáscsökkentést eredményeznének.

A frakcióülésen hosszú vita volt, egymástól teljesen különböző véleményekkel és javaslatokkal, a képviselők pedig végül tudomásul vették a feltételeket.

Mivel széttartó vélemények voltak, és más-más tételeket javasoltak volna a kívánt kiadáscsökkentésre, ezért a szavazáskor inkább általánosságokat fogadtak el, mint például azt, hogy a költségvetés minden tételét meg kell vizsgálni, illetve hogy kiállnak a kormány, valamint az IMF-megállapodás megkötése mellett.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az egyeztetés után elmondta: a szocialista képviselőcsoport támogatja a kormány és a Nemzetközi Valutaalap szerződéskötését.

Már látjuk az egyik irányt...

Gyurcsány előadott a Corvinuson…. Nem profin, gyatra statisztériával, számomra többször rossz csoportosítással, de kereken beszélt. Elmondta, mit akar, s hogy miért nem látja a kiutat az ellenzék által javasolt módon… Tehát terítette a kártyát…

Most te jössz, kedves ViktorIbolyaZsoltGábor. Ott a katedra, vár az egyetemi hallgatóság, megy a TV ( sőt, amilyen disznó a Gyurcsány, odaadja az előadás anyagának statisztikáit is ) Tessék megmondani, ti hogyan képzelitek
Rakjátok össze a ti statisztikátokat, s terítsétek a lapot.
És akkor én, a szavazó, eldönthetem, mit akarok
Mert az a blődli, hogy Gyurcsány monnyon le, Torgyán óta kacagtatja a népet
Az az új verzió, hogy mindenért Gyurcsány a hibás, az pedig szánalmas.
És hogy hatalomra kerülésetek esetén mit csináltok, az mostanra megkerülhetetlenné vált
Mert Öszöd óta tudjuk, hogy el vagyon kúrva.
Azzal, hogyan lehet vissza-kúrni….., az ellenzék már 2 éve adós a válasszal
Mert azt elmondják, mit szeretnének…
De hogy miből és hogyan….. ?ez itt a kérdés…

Lehet válaszolni
fat

Képzeld ha elmondanák...

Ugye legutóbb Viktor a gárdát akarta "felpofozni" már annak is vihara lett.
Így már az is kavar, ha csak gondolkodik(?) ám ha még programjuk is lenne amit nyilvánosságra is hoznának - na abból lenne ám az igazi ribillió.
J.

Tartalom átvétel