Hangfelvétel Kulcsár védőjének különös ajánlatáról

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Egy, a Fővárosi Bíróság folyosóján titokban készült hangfelvétel tanúsága szerint Zámbó Gyula ügyvéd, Kulcsár Attila védője azt javasolta egy másik vádlott védőjének, gondolják végig, hogyan segíthetné őket Attila. A felvétel kivonata eljutott Kerék Csabához, aki feljelentette Zámbót a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Ezzel együtt: a jövő pénteken minden bizonnyal ítélet születik az ügyben.

Fordulat a K&H-perben? - Egy közvetítő szerint Kulcsár hajlandó lenne mentegetni vádlott társait - e címekkel közölte a Népszava csütörtöki száma az igazságszolgáltatás egészét, és a brókerügyben (is) ítélkező Varga Zoltán bírót számos cikkében és könyvében élesen bíráló dr. Kende Péter információját. Kende értesülése szerint a brókerügy elsőrendű vádlottjára (Kulcsár Attilára) hivatkozva egy közvetítő azt érzékeltette, hogy néhány nap múlva, az utolsó szó jogán Kulcsár kész vádlott társai számára kedvező nyilatkozatot tenni. Ennek Kende cikke szerint azért van jelentősége, mert több vádlottal szemben egyedül Kulcsár vallomása szolgál terhelő bizonyítékként. Ha tehát bármilyen okból Kulcsár szavahihetősége megkérdőjeleződik, a vádak többsége megdőlhet.

Kende - mint írja - úgy tudja, az ajánlattétel miatt már feljelentés is született, azaz valószínűsíthető, hogy újabb büntetőeljárás indul. Kérdés - veti fel a Népszava cikkírója -, ennek végéig felfüggesztik-e a pert. Ez azért is érdekes - viszi tovább okfejtését Kende -, mert a brókerper bíráját, Varga Zoltánt szeptember elsejei hatállyal a Legfelsőbb Bíróság bírájává nevezték ki. S bár nem lenne példa nélküli, hogy egy új beosztásba került bíró még befejezi a megkezdett pereit, de ha most - az új fejlemények fényében - másképp döntenének, s új bírót neveznének ki, annak elölről kellene kezdenie a szövevényes bűncselekmény tárgyalását.

A brókerbotrányban az ügy jelen állása szerint egy hét múlva szólhatnak a vádlottak az utolsó szó jogán, s amennyiben objektív okok nem zárják ki ennek lehetőségét, s nem kerülnek elő új, a per szempontjából fontos bizonyítékok, még aznap ítéletet is hirdet Varga Zoltán tanácsa. Bírósági szakértők szerint a Népszava cikkében leírt állítólagos befolyásolási kísérlet önmagában még nem elég a per elnapolására. Ráadásul Kulcsár Attila az utolsó szó jogán nem is tehet olyan nyilatkozatot, amely érdemben befolyásolhatná vádlott társai cselekményeinek megítélését. Ha új bizonyítékokkal kívánna előállni, ahhoz a bíróságnak újra meg kellene nyitni a bizonyítási eljárást, ami nem kizárt, bár ítélethirdetés előtt nem szokványos. Amennyiben így történne, Kulcsár újabb vallomása sem érvénytelenítené a korábbiakat. Ezekkel és az egyéb bizonyítékokkal összevetve értékelné a bíróság az esetleges újabb vallomást.

Maga Kulcsár a Népszabadságnak nyilatkozva előbb "szép álomnak", majd "értelmetlen zagyvaságnak" nevezte Kende információját. Leszögezte, ő nem kért fel senkit semmiféle közvetítésre, nem is hallott arról, hogy a nevében bárki is megkereste volna vádlott társai bármelyikét. Arról viszont nem kívánt semmit elárulni, hogy az utolsó szó jogán miről beszél majd, egyáltalán él-e az utolsó szó jogával.

Közkézen forog ugyanakkor egy, a Fővárosi Bíróság folyosóján titokban készült magnófelvétel kivonatos leirata, amelyből az derül ki, hogy az egyik tárgyalási szünetben Zámbó Gyula ügyvéd, Kulcsár védője egyik védőtársától "csak egy percet" kér, hogy valami fontosat mondjon neki: "Gondolkodjatok el, ha érdekel benneteket, hogyan segíthetne nektek az Attila."

A hangfelvételen állítólag Zámbó felveti, hogy védence mondhatná azt, hogy bizonyos számokat eltúlzott, valamely adatra rosszul emlékezett. Nem derül ki ugyanakkor belőle, hogy Kulcsár bármit is kért volna cserébe. Ügyvédje állítólag csupán annyit mondott, Kulcsár mindaddig kész segíteni vádlott társainak, amíg azzal magának nem árt.

A hangfelvétel létezéséről a perben érdekelt védők közül többen is tudtak, arról azonban senki nem kívánt nyilatkozni, hogy ki rögzítette a beszélgetést, s ki írta le azt. Egy nevének elhallgatását kérő ügyvéd úgy tudja, készítője el akarta torzíttatni a felvételen a saját hangját, ám akit ezzel a munkával megbízott, lemásolta és többeknek eljuttatta a felvételt.

Tény, hogy egy leirat eljutott a per másodrendű vádlottjához, Kerék Csabához is, aki - miként az ügyvédje, Ruttner György a Népszabadságnak elmondta - hamis vád gyanújával feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI), ahol egykor a K&H-ügyet is nyomozták.

Bartha László, az NNI szóvivője megerősítette, hogy a brókerbotránnyal összefüggésben csütörtökön érkezett egy feljelentés a gazdaságvédelmi főosztályukra, részleteket azonban nem árult el. A rendőrségnek a törvény értelmében három napja van, hogy döntsön a nyomozás elrendeléséről.

Ruttner - aki maga nem ellenjegyezte védence feljelentését - érdeklődésünkre tagadta, hogy ő rögzítette volna a folyosói beszélgetést Zámbóval.

- Ez nem az én stílusom - szögezte le. Azt mondta, tudja, ki készítette a felvételt, de egyelőre nem kívánja megnevezni, s arról sem kíván nyilatkozni, hogy Kerék Csaba mikor és miképpen jutott hozzá a felvételhez.

Zámbó Gyula nem tud ilyen beszélgetésről. Érdeklődésünkre azt mondta: a per folyamán szinte valamennyi védőtársával beszélgetett, s olyankor óhatatlanul szóba került az is, hogyan segíthetnék egymás védekezését. A Népszava felvetését ezzel együtt is komolytalannak tartja: az utolsó szó jogán megszólalva már egyik vádlott sem tud érdemben segíteni a másiknak. Ami pedig Kerék Csaba ellene tett feljelentését illeti, Zámbó semmin sem csodálkozik...

Tartalom átvétel