Hatalmas előny a multiknál

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Nem enyhül a magyar gazdaság duális jellege: a külföldi tulajdonú cégek jóval több hozzáadott értéket állítanak elő, mint a magyar kis- és középvállalkozások, utóbbi kör számára azonban arányosan jóval nagyobb terhet jelentenek az adó- és járulékkötelezettségek. Számos tanulmány után a pénzügyi tárca minap közzétett elemzése is erre a megállapításra jut.
A gazdasági és pénzügyi folyamatokról szóló tájékoztató egyik mellékletében az szerepel: a többségében külföldi tulajdonú cégek termelékenysége jóval magasabb, mint a hazaiaké, hiszen előbbiek háromszor annyi hozzáadott értéket állítanak elő, mint a tisztán magyar tulajdonban lévő vállalkozások. Ez az arány a gazdaság egészéhez viszonyítva is kétszeres. E jelenség hátterében elsősorban az áll, hogy a külföldi cégek jóval modernebb technológiát és munkakultúrát honosítanak meg, mint ami a magyar vállalkozásokra jellemző, a kkv-k megújulását pedig béklyóba köti az évek óta fennálló és a válság hatására csak súlyosbodott forráshiány.
A 2008-as bevallásokból készült adóhatósági jelentés alapján az elemzés rámutat: a magasabb termelékenységet a külföldi tulajdonú cégek a munkavállalók számának minimalizálásával érik el, éppen ez az oka annak, hogy a foglalkoztatottak több mint kétharmadának éppen a kevesebb hozzáadott értéket előállító kkv-szektor ad munkát. A pénzügyi tárcánál készült számítás szerint a külföldi tulajdonban lévő cégeknél az előállított érték 17 százalékát kell a bérköltségekre fordítani, ez az arány a magyar cégeknél 27 százalék. Az államháztartási befizetések az előbbi körben 29, utóbbiban pedig 36 százalékot képviselnek. Így a multik esetében a hozzáadott érték 54 százaléka marad meg a vállalat számára szabad felhasználásra, a magyar tulajdonú cégeknél ez csupán 37 százalék. Az sem mellékes, hogy az 54 százalékos „nyereség” a külföldi vállalatoknál mintegy 6 millió forintot takar egy főre, a hazai cégeknél a 37 százalék azonban csupán 1,4 millió forintot, lévén alacsonyabb az előállított termékek összértéke is.
Ami az adófizetést illeti: a multik számára a legnagyobb tételnek a munkáltatói járulékok számítanak, ám magas az szja-befizetésük is. Társasági adót azonban jóval kisebb arányban fizetnek, emögött a szűk adóalap, az alacsony adókulcs és a számottevő adókedvezmények húzódnak meg – derül ki a PM elemzéséből is. Az adóhivatali adatok szerint tavaly egy foglalkoztatottra átlagosan 31 ezer forintnyi adókedvezmény jutott: a tisztán hazai tulajdonú cégeknek alig 4 ezer, a legalább 51 százalékban külföldi tulajdonú vállalatoknak azonban közel 103 ezer forint. Ez majd huszonötszörös különbség.
Ha azonban a külföldi tulajdonú cégek szerepét nemzetgazdasági szinten vesszük górcső alá, kiderül: e vállalatok egy foglalkoztatottra jutó adóbefizetése – a 2008-as adatok szerint – 3,167 millió forint, míg a hazai cégeknél ez a szám csupán 1,335 millió. A nemzetgazdaság egészéhez képest a multik a helyi iparűzési adóban, valamint az szja-ban érnek el kiemelkedő arányú adófizetési kötelezettséget.

Itt van a dög elásva!

Idézet:
""Az sem mellékes, hogy az 54 százalékos „nyereség” a külföldi vállalatoknál mintegy 6 millió forintot takar egy főre, a hazai cégeknél a 37 százalék azonban csupán 1,4 millió forintot, lévén alacsonyabb az előállított termékek összértéke is.""

EGY BELGA CSOPORT POLITIKÁTÓL TELJESEN FÜGGETLENÜL 2008-BAN CSINÁLT EGY VOLT "KELETI BLOKK" ELEMZÉST, HOGY EZEK A VOLT KGST ORSZÁGOK MA HOGYAN ÁLLNAK AZ EU-BAN.
A MAGYAR TEREMELÉKENYSÉG AZ EU ÁTLAG 15%-A!

Nem elirás: a magyar termelékenység az EU átlag tizenöt százaléka! Itt aztán hiába dumáljuk meg okosan, hogy ki mit fizet és kik vannak előnyben kivel szemben, mert ha nincs ÉRTÉK amit előállitunk, akkor tök mindegy, hogy mennyi az elvonás (a melós akkor is ugyan annnyiba kerül ha jobban dolgozik), hiszen a sokból több is maradna (ha volna) mert nem mindegy, hogy mennyiből mennek az elvonások és a terhek....

(DCT)

UI: mi tudunk jól és sokat dolgozni, és bizony sokan güriznek is, csak az a baj, hogy nem vagyunk hatékonyak! A másik nagy probléma, hogy a fekete gazdaság miatt a kieső bevételek generálják a magas elvonásokat! Igy gyakorlatilag magunk alatt vágjuk a fát....

Tartalom átvétel