Hogyan csökkentheti esélyeit a Fidesz?

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

A hatékonyan, demokratikusan kormányzó jobboldali kormányról álmodozó polgár aggódva figyeli az elmúlt hetek eseményeit. Nem egészen érti, hogy az ellenzék legnagyobb pártja ilyen kiugróan nagy népszerűség mellett miért bonyolódik bele bizonytalan kimenetelű és veszélyeket hordozó ügyekbe, melyek ellenérzéseket válthatnak ki azokból a szavazókból, akik a legutolsó parlamenti választás óta hozzá pártoltak.

Már két alkalommal is jó esélyük volt arra, hogy visszaszerezzék, illetve megtartsák a kormányrudat, de hibás helyzetmegítéléssel és taktikával a végén mégis vesztettek. Nézzük, mivel játszhatja el most esélyeit a Fidesz!

1. A hangnem. Azt már lassan megszokjuk, hogy a Fideszhez nagyon közel álló média egyes munkatársai folyamatosan a legsértőbb hangnemben írnak mindazokról, akiket nem szívlelnek. A megtámadottak köréből azok az "őskonzervatívok" sem maradnak ki, akik a régi rendszerben sem adták el magukat, akik kifogásolták, kifogásolják egyesek pusztító stílusát, akik időnként - a későbbi siker érdekében - rámutatnak a jobboldali pártok politizálásának azon elemeire, amelyeke hibásnak vélnek. Nem értem, hogy a balliberális közírók eszmefuttatásainak érdemi megvitatása, nézeteik cáfolása helyett, miért denunciálásra törekednek, esetenként még hamis vádakkal is illetve szerzőiket, nem törődve azzal, hogy az igazság a végén úgyis kiderül. Azt se értem, miért nem lehet a Fidesz talán legaktívabb kritikusának, Debreczeni Józsefnek állításaira (A diktatúra árnyéka, szeptember 20.) érdemben válaszolni. Vagy miért kell Demeter úrnak nyilatkozataiban a kiszivárgott "vádak" tételes és hihető megválaszolása, cáfolata helyett (vagy mellett), a Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársait "Szilvásy bandájának" titulálni. Demeter úr és tanácsadói talán azt gondolják, hogy igazuk bizonyításának ez a leghatásosabb módja? Annak csak örülni lehet, hogy a szocialista politikus nem követte ezt az utat: válaszában tartózkodott attól, hogy politikai ellenfelét bandavezérnek minősítse.

2. Az ellenségkép. Akik végigélték az állampárti uralom kezdeti szakaszát, emlékeznek arra, hogy a hatalom ellenségnek kiáltotta ki a volt tőkéseket, a kulákokat, az egyházat, a hivőket, a másképpen gondolkozókat, és életüket különböző eszközökkel próbálta megkeseríteni, a súlyosabb történésekről nem is beszélve. Azóta sok minden történt: de "ellenségek" most is vannak! A jelen írás szerzője sohasem tartotta elfogadhatónak, hogy a régi rendszer magas szintű tisztségviselői, kiszolgálói a demokráciában is hasonló pozícióba kerüljenek - ezt talán legszemléletesebben a 2002-es választás előtt a Kossuth téren tartott rövid megszólalása bizonyította. A demokráciában azonban a nép választ, és viseli döntésének következményeit. A kommunizmus és a kommunisták elleni csatát nem most, csaknem két évtizeddel a rendszerváltozás után kell megvívnunk, amikor a régi vezetőréteg már kiöregedett a politikából, amikor a korábban kisebb-nagyobb tisztséget viselők közül már sokan "megtértek", és a legnagyobb ellenzéki párt sikerét próbálják elősegíteni. Sajátságosnak tartom, hogy míg a jelenlegi kormányban nem lehet találni olyanokat, akik a rendszerváltozás előtt miniszteri, államtitkári tisztséget viseltek volna, ugyanakkor a legutóbbi jobboldali kormányban nemcsak az MSZMP volt tagjai, hanem egy volt miniszterhelyettes is helyet kapott. Hibás koncepciónak tartom, hogy mindazok hazafiasságát kétségbe vonjuk, akik - alappal vagy alaptalanul - félnek a jobboldal győzelmétől. Nem kirekeszteni kell őket a hazából, hanem vitatkozni kell velük, el kell oszlatni félelmüket, meg kell győzni őket képzelgéseik helytelenségéről. Nevetségesnek és elszomorítónak tartom, hogy az erre vállalkozó konzervatív közírókat kizárják a jobboldali médiából, mert tartózkodnak a ma már szinte kötelező, megalázó jelzők használatától. Mitől félnek, mitől félünk? Miért kell követnünk nekünk, konzervatívoknak az általunk oly gyakran kárhoztatott, idejét múlt módszereket?

3. A Fidesz és az MDF. A két jobboldali párt közötti viszonyt illetően legutóbbi elemzésemben (Féljünk-e az ellenzék győzelmétől?, szeptember 4.) - úgy tűnik - némiképp naiv voltam. Úgy éreztem, "a Fidesz vezetése tudomásul vette, hogy sokkal több kára származik abból, ha folytatja a 2006-os választás előtti kampányát a demokrata fórum ellen". A közelmúltban kirobbant lehallgatási botrány azonban látszólag cáfolja optimizmusomat. Nagyon szeretném hinni, hogy a Dávid Ibolya elleni mozgolódások - ha azokban a Fidesz egyáltalán bármilyen szerepet játszott - csupán a párt meggondolatlan politikusainak akciói. A fiatal demokraták népszerűsége olyan magas szinten van, hogy a választás megnyeréséhez nincs szüksége arra, hogy az önállóságát megtartani igyekvő MDF-et olyan szoros (!) partneri kapcsolatra késztesse, mint amilyet a KDNP-vel vagy az MDF-ből kilépett Lezsák-csoporttal létrehozott. És arra sincs, hogy emiatt olyan, a népszerűségét egyáltalán nem növelő támadásoknak tegye ki magát, mint a 2006-os választás előtt. A fent jelzett törekvésnek - a Dávid Ibolyával szembeni ellenséges érzelmeken túl - csupán egyetlen magyarázata lehet: az MDF jelenlegi önálló politizálásának megváltoztatásával, a párt esetleges betömörítésével meg lehetne szerezni azt az öt- vagy hétszázalékos szavazótábort, amelyik különböző okok miatt idegenkedik a Fidesz támogatásától, de semmiképpen nem szavazna a baloldali pártokra. Ebben az esetben jó esély lenne a legközelebbi választáson a kétharmados többség elérésére, ami óriási lehetőséget és hatalmat biztosítani a jobboldali kormánynak. Jómagam nem osztom a baloldali értelmiségiek félelmét a Fidesz hatalomra kerülésétől, bízom abban, hogy szóhasználatuk megváltozása mellett, messzemenően betartják a demokrácia szabályait is, és semmilyen vonatkozásban nem működnek együtt a szélsőjobboldali, radikális mozgalmakkal. Az azonban, hogy én miben hiszek, nem sokat számít. Tartok viszont attól, hogy az MDF elleni újabb, kívülről jövő, teljesen hibás és fölösleges akció félelmet kelt a szavazókban, és csökkenti a jobboldal esélyeit.

A lakosság társadalmi békére vágyik. Azt szeretné, ha az ország vezetésére elhivatottságot érző polgártársai nem egymás megsemmisítésére törekednének, nem mindenáron a hatalom megtartása és megszerzése lenne az elsődleges céljuk, hanem egymás nézeteinek megvitatása mellett az ország előrelépésén fáradoznának. Ha tovább folytatódik a jelenlegi ellenségeskedés és ez a legközelebbi ciklusra is átterjed, akkor nem sok reményünk van rá, hogy gyermekeink, unokáink sorsa belátható időn belül jobbra forduljon.

Népszabadság • Solymosi Frigyes • 2008. szeptember 30.
A szerző akadémikus, a Nemzeti Kör tagja

nem tartja a szavát

Kilépett a Fidesz-frakcióból Császár Antal országgyűlési képviselő

Kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából Császár Antal - a képviselő erről ma délelőtt írásban tájékoztatta Szili Katalin házelnököt és Navracsics Tibor Fidesz-frakció vezető titkárságára pedig személyesen vitte el a kilépéséről szóló levelet.

A képviselő - aki így mától a függetlenek soraiban foglal helyet -, munkatársunknak úgy nyilatkozott: azért lépett ki, mert a Fidesz részéről nem tartották be azt a szövetségi megállapodást, melyet 2006 február 1-én, még a parlamenti választások előtt kötöttek az általa vezetett Vállalkozók Pártjával. A szövetségi megállapodás arról is szól, hogy a Fidesz költségvetési támogatásának 6 százaléka a Vállalkozók Pártját illeti, hogy a formáció stabilizálni tudja a helyzetét, s megerősödjön.

- Ennek ellenére nem kaptunk egy fillért sem a Fidesztől. Ráadásul arról is szó volt, hogy leülünk Kubatov Gábor pártigazgatóval, hogy beszéljünk az együttműködés feltételeiről, de erre sem került sor a mai napig sem - panaszolta munkatársunknak Császsár Antal.

A vállalkozó-politikus azt is nehezményezi, hogy voltak interpellációs felvetései, de ezeket végül is nem mondhatta el az Országgyűlésben, mint ahogyan azt a termékdíjjal kapcsolatos törvénymódosítást sem terjeszthette elő, mely a vállalkozók számára fontos lett volna.

Munkatársunk kérdésére, hogy független képviselőként megszavazza-e a Gyurcsány-kormány költségvetési javaslatát, Császár Antal azt mondta: attól, hogy független képviselő lesz, változatlanul érvényesnek tartja magára a Szövetség döntéseit, azok "szentek és sérthetetlenek" a számára -, vagyis úgy fog voksolni a jövő évi büdzsé szavazásakor, ahogyan a Fidesz-frakció.

Deutsch Tamás "ellógta"a mandátumát

Az ellenzéki városatya ugyanis az elmúlt egy évben nem vett részt a képviselő-testület ülésein, márpedig az önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény alapján ez automatikusan mandátumvesztéssel jár - értesült a Népszabadság. Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt még példa arra, hogy önkormányzati képviselőnek ilyen módon szűnjön meg a mandátuma.

Deutsch listán került be az erzsébetvárosi képviselő-testületbe, ezért a megüresedő helyet a Fidesz pótolhatja, időközi választást nem kell kiírni. A mandátum megszűnését a képviselő-testület határozatban állapítja meg, várhatóan novemberben.

Deutsch nemrégiben maga jelentette be, hogy Brüsszelben folytatja politikai pályafutását, ugyanis biztos befutó lesz pártja európai parlamenti választási listáján. A politikus VII. kerületi tevékenysége aligha mondható sikertörténetnek. A 2006-os választáson az együtt induló Fidesz-KDNP tíz helyet szerzett Erzsébetváros képviselő-testületében, így a legnagyobb frakciót alkothatták volna, de a kereszténydemokraták nem akartak Deutsch mögé állni, hat fővel önálló csoportot alakítottak, amit a helyi Fidesz-elnök "egyéni érdekektől vezérelt mutyipolitizálásnak" minősített. A négyfős Fidesz-frakcióból még a választás évében lemorzsolódott egy tag; Lendvai Béla független képviselőként politizált a továbbiakban, mondván, a kerületi Fideszen belüli belharcok felőrölték. Nem sokkal ezután kizárták a Fideszből Deutsch támogatásával egykori kampányfőnökét, Hont Andrást is, arra hivatkozva, hogy a választási kampányban kiteregette a Fidesz belső ügyeit.

Visszadátumozott levéllel mentik Deutsch Tamás helyét?

A Népszava szerint Erzsébetvárosban többen felvetették, hogy a Fidesz visszadátumozta azt a levelet, amelyben Deutsch Tamás lemondott kerületi képviselői mandátumáról.

A lap pénteki száma arról ír: különös, hogy a politikus - bár már nem használja volt felesége nevét - Deutsch-Fürként szignálta a levelet.

A cikk kitért arra: a lemondás dátumának azért van jelentősége, mert a politikus listán került be a képviselő-testületbe, így - ha nem megszűnt a mandátuma, hanem lemondott róla, akkor - a helyére a Fidesz delegálhat képviselőt.

Nyíregyházán hasonló per folyik, ezért a közigazgatási bíróság annak befejezéséig nem dönt az erzsébetvárosi ügyben - olvasható a Népszavában.

A napilap cikke emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor kabinetfőnöke 2007. szeptember 21-e óta nem látogatta a képviselő-testület üléseit, ami egy év elteltével automatikus mandátumvesztést jelent. A Népszabadság szerdán számolt be erről, a Fidesz pedig aznap reggel hétkor küldött a kerületnek egy faxot arról, hogy Deutsch Tamás már négy nappal korábban lemondott mandátumáról - idézte fel a lap.

"A fiatal demokraták

"A fiatal demokraták népszerűsége olyan magas szinten van, hogy a választás megnyeréséhez nincs szüksége arra, hogy az önállóságát megtartani igyekvő MDF-et olyan szoros (!) partneri kapcsolatra késztesse, mint amilyet a KDNP-vel vagy az MDF-ből kilépett Lezsák-csoporttal létrehozott"

2002-ben az MDF még behódolt, megadta magát a fidesznek, miután két választása volt: vagy létrehozza a Békejobbot a Fidesz akarata ellenére és ezzel pl. Pusztai kirúgása után oly mértékben szembeszegül a koalíció vezető erejének akaratával, hogy az egyenértékű a koalíció felmondásával, vagy behódol. Utóbbit választotta, vagy taktikai okokból (könnyebben el tudta képzeli a parlamentbe jutást így, mint egy sértett Fidesszel a háta mögött), vagy a jóég tudja. De egy biztos: egy rakás jelet/fenyegetést/üzenetet/mellőzést/stb., amit a Fidesz kibocsátott és oda mutatott, hogy rajta kívül senki semmit nem integrál a jobb oldalon, mert az cosa nostra, a mi ügyünk. A Fidesz ezzel egy olyan erőszakos politikai magatartást mutatott, mely kb. olyan viszont enged meg a két párt között, mint a Szovjetunió és Magyarország viszonya Sztálin alatt. Alárendelt, szatellitajelleg esetén létezés megtűrése, de önálló lépéshez való jog megtagadása. És ne felejtsük el, hogy mindezzel párhuzamosan zajlott az FKgP felszámolása KEHI vizsgálódással, minisztercsere kikényszerítésével, sata-sata. Teljesen nyilvánvaló belőle, hogy a Fidesz mit céloz meg: hegemóniát a jobboldalon.

Namost ilyen hegemóniát, ami olyan erőszakossági fok mellett valósul meg, hogy létező pártokat számol föl, valamint szövetséges pártformáció erősítését akadályozza meg, azt egy dolog indokolhat: az eredményesség. Ha van eredményesség, akkor az én szememben az erőszakos módszer még elnézhető, mert azt lehet rá mondani, hogy volt értelme, hiszen biztosította a közös értékek érvényesülését, még ha mást el is nyomott ennek érdekében. Nem szép, de szükségszerű és ami a lényeg: eredményes.

A jobboldal összeolvasztását azonban már sokan sokszor megkérdőjelezték. Torgyán is, aki rámutatott, hogy amennyiben az FKgP-t ellehetetlenítik, akkor a szélsőjobboldal meg fog erősödni. És mit tesz isten, annyiban igaza is volt, hogy az FKgP hiányában már nem volt kinek a demagógiára és populizmusra áhítozó jobboldali szegmenst kiszolgálinia. (ennek először az volt a következménye, hogy 2002-ben ezek nem mentek el szavazni -> kormányváltás, majd később az, hogy a populizmusnak a Fideszen belül kellett helyet biztosítani, gesztusokat tenni, érvényesülési terepet adni)

Az MDF is rámutatott, hogy az összeolvasztást értelmetlennek látja. De ennek ellenére kitartott a Fidesz mellett 2002-ig, maradt a kormányban, együtt indultak a választáson, egy listán. És mi lett az eredmény? Eredménytelenség. Nem volt eredmény. Semmi olyasmi nem történt, ami igazolta volna, hogy miért kellett az FKgP-t a csahos ebek elé hajítani. Hálásak voltunk, hogy Torgyán demagógiáját/populizmusát nem kell tovább hallgatnunk? Igen. De helyette az erre áhítozókat jól kellett lakatni Fidesz-demagógiával. Volt értelme így ennek? Egy hangyányi sem.

Átfazonírozták a Fideszt úgy, hogy egyszerre sokfelé tudjon beszélni (ígérgetni) és ezt kinevezték néppártosításnak. Közölték, hogy a néppártiságból fakad, hogy emennek a rétegnek mást kommunikál, mint amannak és hogy ez magasabb rendű dolog, mint a rétegpártiság, mert az kiment a divatból, tekintsünk csak különböző irányokba, ahol pont ez a helyzet. Holott annyi történt összesen, hogy segget csináltak a szájukból és összevissza kezdtek hazudozni arra vonatkozólag, hogy mit is szeretnének voltaképpen elérni. De végül is ez a bekezdés mellékes, csak ha már belekezdtem abba, hogy milyen eredménye volt a kisgömböc hízlalásának, akkor kitértem erre is.

Namost a 2002-es választás után fennmaradt az igény a Fidesz részéről, hogy mindenki gravitáljon feléjük mindaddig, míg csak egybe nem olvadnak, de ehhez semmiféle eredményt nem tudott felmutatni. Az MDF azt mondta, hogy innentől ebből a dolgoból nem kér és elutasította a Fidesz aktuális követelését a közös frakciót. Ez egyet jelentett avval, hogy innentől fogva igenis a Fidesz ellenére fog politizálni, ha a helyzet úgy kívánja, mert amit a Fidesz stratégiának akart, az nem működött.

És azóta ez a helyzet változatlan.

Szigorúan

Szigorúan bizalmas-TopSecret-Streng geheim

1§ A FityMa párt ideológiájára nézve epikureista és utilitarista
2§ A Párt célja a Tagok Jóléte
3§ Tag az lehet akinél Rtg vizsgálat (átvilágítás) legfeljebb csökevényes gerinchúrt mutat ki. Gerincesek kizárva.
4§ A tagok a törvények minden szóközét és kötőjelét kötelesek betartani
6§ A tagok szervezete demokratikus amennyiben mindenről szavazást színlelnek
7§ A tagok minden hatáskörükbe tartozó közpénzről kötelesek átlátható tájékoztatást adni a többi tagnak (mutyi-klauzula)
8§ A párt minden évben működéséről sajtótájékoztatót tart
9§ Az ott elhangzottakat 2000 évre titkosítja
10§ minden tag a Párton kívül legfeljebb öt szervezetnek lehet tagja
11§ Minden tag köteles legalább tizenöt céget illetőleg alapítványt saját illetve családtagjai nevén beegyeztetni
12§ Állambiztonsági okokból egyik tag sem vallhat be 25 négyzetméternél nagyobb saját tulajdonú ingatlant
13§ Állambiztonsági okoból minden tag köteles távoli kontinenseken nyaralni
14§ Minden tagnak hibátlanul kell kiejteni az offshore illetve útelágazás szavakat
15§ Tekintettel a hazai útviszonyokra minden tag jogosult egy Pajeróra
16§ 80%-nál kisebb bérkiegészítést csak a tagok egyhangú határozatával lehet megszavazni

Primitív ösztön-uszítás

Helyi Téma 2008 október 1, címoldal

Ügyelnek a részletekre című cikk

" Dávid Ibolya MDF elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő minden kétséget kizáróan adnak a megjelenésre. A miniszterelnöki ruhásszekrényben a felső kétezer igényeit kielégítő Ermenegildo Zegna típusu luxusöltönyöket, míg Dávid Ibolya ruhatárában Náray Tamás tervezte kosztümöket és blúzokat találunk. Miközben egy átlagos magyar család évente 108200 forintot költ ruhaneműkre, a két politikus évi ruhaköltsége több millióra rúg"

Ha meg topisok lennének, az lenne a baj....

fat

Irigykedünk? Irigykedünk?

Irigykedünk? Irigykedünk?

kivonulgatással

Az óvodában sem engedik meg a dadusok,hogy mindenféle ürüggyel elhagyja a helyét a kis nebulló...
Eddig is bohózatnak tartottam a FIDESZ kivonulását, amikor Gyurcsány beszélt...
Mostanra eljutottak a bölcsisek arra a szintre, ha valamit nem értenek, akkor kivonulnak... mint a 2007-es zárszámadási vitán.
Lehet, hogy nem is akar nyerni a FIDESZ?
Minden munka nélkül, csak ócsárlásból is egészen jól meg lehet élni
fat

Tartalom átvétel