Kettősállampolgárságról - hitelesen

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

A magyar újságírás színvonala pártfüggetlenül ócska. Nem kicsit, nagyon. Bármelyik újságíró kideríthetné, hogy a többes állampolgárság kérdése a nemzetközi jogban nem is olyan egyszerű kérdés és nem igaz az, hogy általánosan elfogadott, a nemzetközi jog védi, meg hasonló szövegek, amikkel politikusok házalnak TV-műsorokban. A többes állampolgárságra Európában nem is olyan régen még mint kifejezetten kerülendő helyzetre tekintettek.

A nemzetközi jog, konkrétan az Európa Tanács vonatkozó egyezménye, kifejezetten megengedi, hogy az egyezmény részes államai ex lege (törvényi alapon, nem külön hatósági döntéssel) megfosszák saját állampolgárságuktól azokat, akik önként (vagyis nem pl. születéssel) megszerzik egy másik állam állampolgárságát.
Article 7 – Loss of nationality ex lege or at the initiative of a State Party
1. A State Party may not provide in its internal law for the loss of its nationality ex lege or at the initiative of the State Party except in the following cases:
1. voluntary acquisition of another nationality;
http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/166.htm

Az 1963-as strasbourgi egyezmény (szintén európa tanácsi, de nem azonos a fentebb már emlegetett egyezménnyel) kifejezetten az ilyen helyzetek csökkentése érdekében született:
http://conventions.coe.int/Treaty/EN/Treaties/Html/043.htm
A részes államok (Ausztria, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Egyesült-Királyság, Írország, Olaszország, Norvégia, Hollandia stb.) között az érvényesült, hogy egyikük sem engedte állampolgárainak egy másik, az egyezményben részes állam állampolgárságának megszerzését

Belgium csak 2008-ban, Franciaország csak 2009-ben lépett vissza ettől a szabályozástól, addig állampolgáraik automatikusan elvesztették a belga, ill francia állampolgárságot, ha mellé pl holland vagy angol állampolgárságot szereztek.
De pl. Hollandiában most is az a főszabály, hogy ha egy holland megszerez egy másik állampolgárságot, elveszíti a hollandot (2003-ig ez alól kivételek sem voltak, 2003 óta vannak kivételek)
http://www.ind.nl/en/inbedrijf/actueel/Dubbele_nationaliteit_mag_dat.asp
A holland külügyminisztérium honlapján információ angolul:
http://www.minbuza.nl/en/Services/Consular_Services/Dutch_Nationality/Acquiring_a_different_nationality
látható, a kivételek nagyon szűk kőrűek, vagyis még a liberális Hollandia sem nagyon rajong a többes állampolgárságért...

Legvégül pedig: ”Minden állam saját joga szerint határozza meg, hogy kik az állampolgárai”
Állampolgárságról szóló Európai Egyezmény (1997), 3. cikkely 1. pont
http://www.complex.hu/kzldat/t0200003.htm/t0200003.htm

Die Presse: Két gyújtogató a Duna-mentén

A magyar parlament által elfogadott kettős állampolgárság miatt heves diplomáciai, sőt politikai vita alakult ki Budapest és Pozsony között, ami pompás lehetőséget nyújt a két országot kormányzó populistáknak, hogy céljaikat megvalósítsák – írja a konzervatív bécsi napilap. Pedig voltak és vannak elrettentő példák és előzmények, elég csak a Dél-Oszétiában és Abháziában osztogatott orosz útlevelek esetére visszagondolni.

Most ismét fellobban az összetűzések lángja a Kárpát-medencében, hiába érvel Budapest azzal: csak Szlovákia békétlenkedik, a többiekkel – Ausztriával, Romániában, Szerbiával és Ukrajnával – Orbán Viktor épp alakuló kormánya szót tud érteni.

Ha ez így is van, a jövendő magyar kormányfőnek tudnia kell, milyen érzékeny a téma, és milyen sérülékeny a viszony a mintegy félmilliós magyar kisebbséggel rendelkező Szlovákiával. Tudhatta azt is jó előre, hogy alig több, mint két hét múlva ott választások lesznek, s a nacionalista bunkók jó pontokat szerezhetnek a választóktól, ha melegen tartják, sőt élezik a „magyar témát”. E téren csekély a különbség a baloldali Robert Fico vagy a magyar-gyűlölő jobboldali Ján Slota között.

Tényleg azt akarja Orbán, hogy továbbra is a hasonló hangnemben zajló viták dominálják a Duna-mente politikai életét, elvonva a figyelmet a valódi problémákról? – teszi fel a kérdést a Die Presse cikke.

Eddig nem volt szégyen

Eddig nem volt szégyen magyarnak lenni Szlovákiában, most majd ugyan olyan lesz számukra a magyar útlevél mintha fegyvert rejtegetnének..

...

érdekes módon a többi szomszédos országnak semmi baja a dologgal, csak a szlovákoknak...

az a vicc jut eszembe, amikor az autópályán a forgalommal szembe haladó emberke hallgatja a rádiót, miszerint egy hülye szembe megy a pályán,
mire ő: mit egy, száz...

Ha egy osztrák állampolgár felveszi a magyart

ugyan úgy elveszti az osztrákot mint ahogyan a szlovákoknál is.
Érdekes erről viszont a hazai sajtó nem jajgat

Valószínűleg azért

.. mert nem értetted miről szól a cikk..

Tartalom átvétel