Kiforgatja a fővárost vagyonából a Főkert?

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Saját maga alapította cégében került kisebbségbe a fővárosi tulajdonú Főkert Nonprofit Zrt. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes eredménytelen kísérletet tett, hogy visszaállítsa a Főkert Parkfenntartó Kft. (FPK) korábbi tulajdoni arányait.

A szocialista politikus javaslatának elfogadását párttársak és liberális képviselők is megakadályozták a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságában, ahol öt-öt arányú döntetlen született az FPK ügyében. Hagyó a Főkert 2007-es mérlege és 2008-as üzleti terve vitájában szerette volna visszarendezni a Főkert többségi tulajdonát.

A Főkert 1997-ben alapította a FPK-t, tavaly év elejéig többségi tulajdonosa volt, január 11-én azonban a 19 millió forintos tőkeemelés kisebbségbe szorította. "A tőkeemelés után a tulajdonosok egymás között a részesedéseket értékesítették. A tőkeemelésben a Főkert csak egymillió forint értékben vállalt részt, így az eddig 57,50 százalékos többségi tulajdonosi hányada a tőkeemelést, valamint a tulajdonosok egymás közötti értékesítéseit követően 34,42 százalékra csökkent, és elvesztette többségi tulajdonosi pozícióját" – állapítja meg Hagyó a gazdasági bizottságnak küldött határozati javaslatában. A főpolgármester-helyettes által kifogásolt tőkeemelésben a Főkert hozzájárulásának mértékéről a társaság igazgatósága hozott döntést.

"Miután a Főkert a fővárosi önkormányzat által száz százalékban tulajdonolt társaság, a többségi tulajdonosi pozíció elvesztése kevésbé juttathatja érvényre a fővárosi önkormányzati érdekeket" – írja Hagyó. A főpolgármester-helyettes érvei között fontosnak tartja megemlíteni, hogy a FPK "árbevételének a Főkerttől – fővárosi önkormányzati forrásból, illetve kerületi parkfenntartási munkákból – származó hányada 2005-ben 53, 2006-ban 47,4, 2007-ben 39,3 százalék volt." Azaz bevételeinek jelentős hányada budapesti közpénzekből származik.

A tőkeemeléssel az FPK ügyvezető igazgatója, Szarka Attila lett a legbefolyásosabb tulajdonos 37,37 százalékos üzletrészével. A 19 millió forintból 13 millió 780 ezer forintot jegyzett, kis híján megötszörözte hárommilliós törzsbetétjét. Borbényi Zoltán, az FPK főmérnöke 3 millió 800 ezer forinttal, a Főkert egymillióval, hárman pedig néhány száz-, illetve tízezer forinttal járultak hozzá a parkfenntartó növekedéséhez. A 43 millió forintosra hízott társaságban csak egy tulajdonos, Kocsis László, a Főkert vezérigazgatója nem emelt tőkét, de így is 14,43 százalékos részesedése maradt 6 millió 200 ezres törzsbetétjének köszönhetően.

Szarka és Kocsis, ha együttesen lép fel, képes biztosítani a szavazati többséget, arról nem beszélve, ha Borbényi is csatlakozna hozzájuk, neki ugyanis 11,63 százalékos üzletrésze van.

Úgy tudjuk, Szarkát és Borbényit is a Főkertet tizenhatodik éve vezető Kocsis bizalmasaként könyvelik el, aki nem nélkülözi Demszky Gábor főpolgármester pártfogását sem.

Hagyó a status quo visszaállítása érdekében egyértelműen fogalmaz: bár a kisebbségbe szorító tőkeemelés jogszerű volt, ésszerű magyarázattal nem lehet alátámasztani.

"A leírt folyamat annak ellenére, hogy jogszerű volt, minden bizonnyal sértette a fővárosi önkormányzat érdekeit, hiszen ezáltal a Főkert kisebbségi tulajdonosi pozícióba került abban a vállalatban, mely jelentős árbevételt – 2006-ban hárommilliárd forintot – realizált az elmúlt években, és amelynek árbevétele jórészt a fővárosi önkormányzat megrendeléseiből származik. A végrehajtott tőkeemelés nem szolgálhatta a vállalat likviditási helyzetének javítását és gépparkjának korszerűsítését, hiszen nehezen elképzelhető, hogy egy 19 millió forintos összeg szignifikánsan járuljon hozzá egy hárommilliárd forint éves forgalmat lebonyolító társaság problémáinak megoldásához. Megemlítendő továbbá, hogy a Főkert Zrt.-nek 2006 végén több mint 700 millió forint bankbetéte volt, ennek ésszerű felhasználása lehetett volna a tőkeemelésben való részvétel, annak biztosítására, hogy a többségi tulajdon fennmaradjon."

Hagyó mindezek alapján javasolta a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottságnak, kérje fel a Főkert igazgatóságát, hogy vizsgálja meg a Főkert Parkfenntartó Kft. tőkeemelésének módjára vonatkozó feltételeket, kezdeményezze taggyűlés összehívását, hogy a Főkert tőkeemelés révén ismételten többségi tulajdonosi pozícióba kerüljön.

Információink szerint a városvezető a bizottság jövő heti ülésén ismét nekifut a javaslata elfogadtatásának. A gazdasági bizottság elnökét, Somlyódy Csabát (MSZP) folyamatosan kerestük a héten, de elérhetetlen volt. Szarka Attila és Kocsis László álláspontját cikksorozatunk következő részében ismertetjük.

MH-összeállítás

A komposzttelep érdekes működése

Eddig a komposzt telep komposztot gyártott... A legújabb felhasználása a komposztnak az égetés... A ledarált füvet, gallyakat kamionokkal egy hőerőműbe szállítják, ahol elégetik... A termőföldet meg zsákokban importáljuk...De ennél sokkal érdekesebb a FŐKERT ingatlanállománya... Mert a pletykák szerint a hatalmas kiterjedésű Keresztúri telepet már egy lakókertnek nézte ki valaki...
És mindez megvalósítható - TÖRVÉNYESEN - 19 millás tőkeemeléssel???
fat

Ezek legalább már meglopták magukat.

A fideszes banda meg csak azért sír, mert nekik kevés jutott. Ezért van ez a sok fővárosi balhé.
De ettől még ne hidd ám azt, hogy a másikak jobbak, hogy a Katona Kálmánok vagy a Cselovszki Zoltánok, Tarlós Istvánok kevesebbet fognak lopni.
J.

Nem vagy normális

Egy született pénzgyüjtő addig nem érzi jól magát, amíg a világ összes pénze (és kamatai) nem az övé... Persze, vannak még más világok is, ahol még lehet pénz...
fat

Tartalom átvétel