Kimutathatatlan szerekkel doppingolnak

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Egy spanyol kerékpáros, Maria Isabel Moren bukott meg elsőként a doppingellenőrzésen a pekingi olimpián, miután a szervezetében EPO nyomaira bukkantak. Az eritropoetin azért is népszerű a doppingoló sportolók körében, mert kiürül a szervezetből, így ha a verseny előtt mintegy két héttel szedik be, kimutathatatlanná válik. Bakanek György szakértő szerint az ötkarikás játékok alatt izomnövelő szerekkel, növekedési hormonokkal próbálkozhatnak a versenyzők.

Bakanek György hozzátette: az EPO hatása egy ideig azután is megmarad, hogy abbahagyták a szedését. Ha azonban rosszul számítják ki, mikor kell beadni az utolsó adagot, vagy különösen érzékeny laboratóriumi eljárással vizsgálják használójának mintáját, kimutatható.

A szer növeli a vörösvértestek számát a vérben, így megnő annak oxigénszállító kapacitása, vagyis fokozza a szervezet teljesítményét. Ez a folyamat magaslati edzés során természetes úton megy végbe, és néhány hétig tart. Az EPO-t ennek megfelelően egy-két hétig szedik a nagy versenyek előtt, és legfeljebb 14 napon belül valószínűleg kimutathatatlanná válik - magyarázta a szakértő.

Kimutathatók?

Annak, hogy Maria Isabel Moren lebukott, az lehetett az oka, hogy rosszul számították ki, mikor kell abbahagynia a doppingszer szedését, esetleg szervezete lassabban bontotta le a szert - fűzte hozzá Bakanek György.

A szakértőnek meggyőződése, hogy most is vannak a THG-hoz (tetra-hidrogesztrinon) hasonló dizájnerszteroidok, amelyeket kifejezetten doppingolás céljára, gyógyszerkutatók által kifejlesztett, igen nagy anabolikus hatású anyagok, ám a sportolók nem válnak tőlük férfiasabbá, de serkenti az izombeépülést és növeli a teljesítményt.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az ilyen szerek használatát mennyi időre visszamenőleg lehet kimutatni, hiszen ez eddig még sosem sikerült, bár Athénban és a pekingi olimpia előtt is fenyegették ezzel a sportolókat - közölte Bakanek György. A szakértő hozzátette: e szereket elsősorban azokban a sportágakban használják, ahol rövid idő alatt nagy erőkifejtésre vagy hosszabb távon komoly állóképességre van szükség.

Mivel trükköznek?

Sokan lebuknak a kerékpársportban, de bizonyos, hogy rengetegen doppingoltak eddig bizonyos atlétikai számokban, a súlyemelésben, az úszásban, illetve az erősportokban - mondta a független doppingszakértő.

Senki sem tudja, hogy ki szed ilyen szereket, hiszen egyelőre nem lehet őket kimutatni - mondta Bakanek György. Ígérték, hogy az inzulinszerű növekedési faktort, és annak különböző variánsait, valamint a növekedési hormont is ki fogják tudni mutatni, ám eddig még egyetlen labor sem jelezte, hogy pozitív minta érkezett volna hozzá - jegyezte meg a szakértő.

Hiba miatt buktak le

Az elmúlt hetekben több doppingbotrányról érkezett hír, a legnagyobb visszhangot az orosz atlétanők esete váltotta ki: kiderült, hogy világklasszis sportolók éveken keresztül tiltott teljesítménynövelő szereket használtak. Bakanek György szerint a sportolók most azért buktak le, mert elkövettek egy nagy hibát: nem találtak elég vizeletet adó donort, mert nem várták az ellenőrzést, így egyetlen személyhez fordultak, így mindannyiuk genetikai vizeletmintája megegyezett.

Nem véletlen - magyarázta a szakértő -, hogy a nők ritkábban buknak le, hiszen náluk a fizikai manipuláció sokkal könnyebb: bizonyos testnyílásukban könnyebben el tudtak helyezni idegen vizeletet.

Ne hívjátok doppingnak! Ez bődületes üzlet!

A laboránsok hada kitalálja a doppingot, majd eladják a spotolóknak, illetve a vezetőknek, mert még most is Ők etetik a fiúkat, lányokat, majd kicsit várnak és eladják, a doppingozókat üldözőknek, hogy kell lebuktatni a résztvevőket.
Majd kezdődik elölről az egész. Iszonyatos üzlet!

Emlékezzünk csak! Nagyon régen, mi volt az olimpia ideje alatt?
A harcokat be kellett szüntetni. Most kezdődött egy, éppen az olimpia tiszteletére.
A Tiamen téren újra lőnek!
Emberek házait dózerolták el.
Az újkori Olimpián nem vehettek részt profik! Nem voltak reklámok!

Valaki folytassa a sort, érdekes dolgokat olvashatnának a fiatalok!

Én majd, csak akkor nézek legközelebb Olimpiát, ha a játékok alatt, nem lehet majd gulyást, babfőzeléket főzni, mert hiánycikk lesz a babérlevél!

Elnézést kérek, és tisztelet, a kivételnek! Tud valaki olyat?

619219

És micsoda nagy üzlet!

Egy kínai győztes 220 milliót visz haza

Magyarország a középmezőnybe tartozik azzal a 20 millió forinttal, amit egy-egy pekingi aranyéremért kapnak a sportolók. Thaiföldön 55 milliót, az Egyesült Államokban viszont csak 3,5 milliót ér egy olimpiai győzelem. Van viszont, ahol örökös életjáradékot, aranytömböt, vagy olajkutat adnak a győztesnek.

Húszmillió forint jár azoknak a magyar sportolóknak, akik a pekingi olimpián aranyérmet szereznek. A legtöbb olimpikon úgy gondolja, hogy ez tekintélyes összeg, főként ahhoz képest, hogy mekkora ország vagyunk.

Jelentősen eltér viszont a sportolók hazai megbecsültsége a világon. Szingapúrban éri meg a legjobban olimpiai bajnoknak lenni. Egy szingapúri sportolónak, ha most aranyat nyer Pekingben, 120 millió forintnyi dollár üti a markát, de nagy jutalom jár Thaiföldön is, itt 55 millió forintot kapnak az aranyérmesek.

A sorban következik Fülöp-szigetek 50 millióval, ahol a juttatás mellé még állami nyugdíj és ingyenes betegbiztosítás is jár. Malajziában 46 millió forintot kap egy pekingi győztes, de egy kilogramm aranyat is hazavihet. A görög aranyérmesek 44 millió, az oroszok pedig több mint 35 millió forintot kasszíroznak, ha egy versenyszámban győznek.

A nagy és hagyományosan sok sportolót küldő államoknál viszont jóval kevesebbet ér az aranyérem. Egy amerikai győztes 3,8 millió forintnak megfelelő dollárt kap az államtól, egy német körülbelül ugyanennyit, Kanadában viszont még ennél is kevesebbet, mindössze hárommillió forintot fizetnek a győzelemért.

Vannak országok, amelyek természetbeni juttatásokkal díjazzák az olimpiai elsőséget. Venezuelában például arany és egy olajkút is jár a győzelemért, Kínában pedig a rekordot jelentő 220 millió forintnak megfelelő jüan mellé egy hongkongi üzletember 1984 óta minden kínai aranyérmesnek egy kilogramm aranyat és 80 ezer dollárt adományoz, emellett pedig a tartományi sporthivatalok és a szponzorok sem fukarkodnak a sportolók jutalmazásával.

A természetbeni juttatásoknak egyébként nagy hagyománya van, az első újkori olimpián, 1896-ban a maratoni futás győztesének ajánlotta fel egy üzletember a lánya kezét, valamint egymillió drachma hozományt, ha görög az illető. A bajnok jutalma volt még tíz tonna édesség, egy szabó vállalta, hogy élete végéig ellátja ruhával, egy borbély pedig, hogy amíg csak kell, ingyen fogja borotválni a győztest. Más kérdés, hogy egyiket sem fogadta el, pusztán egy lovaskocsit kért, amivel haza tudott menni.

Kitálal a díler: minden sportoló doppingol

Minden élsportoló doppingol - állítja Angel Heredia, a sztárok doppingdílere a Der Spiegelnek adott interjújában. Hozzáteszi: 20, jelenleg is kimutathatatlan doppingszere van. Olyan sztárokat látott el szerekkel, mint Marion Jones, Maurice Greene és Raymond Stewart.

Angel Hereida két éven át bujkált álnéven Texasban, de aztán az FBI megtalálta. A bizonyítékok hatására megtört, és beszélni kezdett. Kiegyezett a hatóságokkal, és vállalta, hogy mindent elmond.
Angel Heredia azt mondja: mindenki doppingol, a különbség csak annyi, hogy a szegények egyszerű szteroidokat vesznek, és reménykednek, hogy nem ellenőrzik őket, míg a sztárok százezer dollárt fizetnek egy-egy kimutathatatlan, speciálisan számukra kifejlesztett doppingszerért.

A doppingdíler hozzáteszi: az atlétika, az úszás, a sífutás, a kerékpár menthetetlen, de mára minden más sportágban elterjedt a doppinszerek használata. Még az íjászok is szednek nyugtatókat, hogy a karjuk ne remegjen - mondja állítása alátámasztására.

Angel Hereida tehetséges mexikói diszkoszvetőként indult, majd idővel a doppinghoz nyúlt. Azt mondja azért, mert mindenki más ezt tette, így eredményeket csak a szerek használatával lehetett produkálni.

Egyre tájékozottabb lett az egyes szerek hatását illetően, és később saját maga kezdte módosítani a doppingszerek molekulaszerkezetét úgy, hogy azok kimutathatatlanná váljanak. Húszféle, ma is kimutathatatlan doppingszere van - állítja.

Mindig több dolgot kombinált. Megbeszélte a sportolóval és az edzővel a kívánt célokat, majd kifejlesztette a leghatékonyabb szert.

Volt például egy Actovison nevű szere, amelyik a vérellátást javította - nem kimutatható. Ehhez jöttek a növekedési faktorok: az IGF-1 és IGF-2, valamint az EPO, ami megnöveli a vörös vértestek számát és így az oxigéntranszportot - minden sportoló számára ez a kulcs. A sportoló gyorsan akar regenerálódni, a terhelés szintjét magasan szeretné tartani, állandó teljesítményt akar nyújtani.

Angel Hereida hozzáteszi: bár divatos az EPO, de vas nélkül csak fele olyan hatékony. Vannak olyan oxigénhordozók, amelyek felturbózzák, egyik szerét EPO-sokszorosítónak nevezi, s ha beinjekciózza, megtízszerezi az EPO hatását.

Emellett számos más szerrel kereskedett. Vannak tabletták a vesének, amelyek a szteroidok maradványait blokkolják: ha a sportolók vizeletmintát adnak, ezek a maradványok nem választódnak ki, így a tesztjük negatív marad.

Vagy létezik egy enzim, amely lassan fal fel fehérjéket. Az EPO proteinstruktúrákból áll, így aztán ez az enzim gondoskodik arról, hogy egy versenyző B próbája egészen más eredményeket mutasson, mint az A próba.

Aztán akadnak anyagok, amelyeket pár órával a verseny előtt kell bevenni, és megakadályozza az izmok elsavasodását.

Mindezért csinos honorárium járt: sportolónként évi 15-20 ezer dollár, egy-egy kiemelkedő verseny után 40 ezer dolláros bónusz. Ha valaki az éves keresetére kíváncsi, szorozza meg ezeket az összegeket 16-18 eredményes sportolóval. Nem kérdés: a dopping jó üzletnek bizonyult.

Közben az interjúban név szerint is mesél sztársportolókról, felsorolja, melyikük számára miből állította össze a leghatékonyabb szert. Azt állítja: bizonyítékai is vannak, mégpedig banki átutalások.

Emellett a doppingdíler az EPO, az IGF és a tesztoszteron engedélyezése mellett érvel: azt mondja, mivel ezeket a szervezet maga is előállítja, pusztán esélyegyenlőséget teremt, ha ezek mindenki számára elérhetőek.

hogyan "gyúrtak" tökéletes gyereket?

Play backről énekelte a pénteki olimpiai megnyitóünnepségen az "Óda a hazáért" című dalt a bájos kínai kislány, mert az igazi hang tulajdonosa nem volt elég helyes ahhoz, hogy Kínát méltóképpen képviselje - ismerte be a gála zenei igazgatója - idézi a távirati irodát a stop.hu.

Csen Csi-kang (Chen Qigang) neves zeneszerző egy tv-interjúban, amelyet kedden egy rövid időre a Sina.com portál is átvett, elmondta, hogy "tökéletes imázst akartak közvetíteni", ezért úgy gondolták, hogy a nemzeti érdek ezt a megoldást kívánja meg.
"A gyermeknek kifejezőnek kellett lennie, jól kellett mutatnia a kamera előtt. Ehhez Lin Miao-ki tökéletes volt. A hangja azonban Jang Pej-jinek volt tökéletes - ebben az egész stáb egyetértett" - mondta Csen.
MTI

élsport=dopping

Sajnos dopping nélkül nincs élsport! Persze nem mindenki doppingol, de az élsportolók nagy része. Csak azok nem buknak le akik előrébb tartanak mint a dopping ellenőrök. A sportolókat az edzők, egyesületek és sokszor a szövetségek is támogatják.

Eddig minden negyedik arany Kínáé!

http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/INF/GL/95A/GL0000000.shtml

Igen,igen! Több mint 600-an

Igen,igen! Több mint 600-an vannak és abból 120 aranyermet akarnak elhozni. Kiváncsi leszek hogy mi hogyan fogunk szerepelni. Eddig sajnos nem valami fényes. Habár az éremesélyes számaink még nem voltak. Kivéve a kard és a tőr amiben lebőgtünk. Lehet hogy most, ezen az olimpián fog kijönni a pénztelenség, ami a magyar sportot jellemzi.

Tartalom átvétel