Letörik az árakat a pánikoló eladók

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

A deviza alapú lakáshiteleknél hat százalék, a forint alapúaknál négy százalék körüli a kilencven napon túli késedelemben lévő hitelesek aránya, a nehéz helyzet ellenére a megszorult tulajdonosok még nem szánták rá magukat tömegesen az eladásra, de a kényszerértékesítés már megjelent a piacon.

A hitelét törleszti nem tudó ügyfél akkor értékesítheti maga a lakását, ha ahhoz a bank hozzájárul. A gyakorlati tapasztalat az, hogy a bank általi kényszer-eladáshoz képest minkét fél jobban jár, ha a hiteles adja el az ingatlant. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a piacot ne befolyásolná az így megnövekedett kínálat.

A kényszerértékesítők első nekifutásra a piaci ár fölött szeretnék eladni a lakásaikat, de gyorsan elfogadják a reális árat. Ennek azonban feltétele az is, hogy a piaci ár fedezze a bank felé fennálló tőketartozást. A hitellel nem terhelt lakások tulajdonosai ezzel szemben inkább visszalépnek az eladástól, ha látják, hogy kevesebbet ér a lakásuk, mint amennyiért vásárolták azt.

A kényszerértékesítés hatásaként megjelentek a piacon azok, akik befektetési céllal vásárolnak lakásokat. A Balaton déli partján - főleg Siófok környékén - mindent megvásárolnak, amit a tulajdonosak hajlandók a piaci ár alatt eladni. Az ország nyugati megyéiben a múlt év vége felé indult a befektetési célú vásárlás, de ott még nincs elegendő kínálat. A főváros környékén van kereslet, de a pénzzel rendelkezők mérlegelik, hogy a lakásvásárlás, vagy más befektetés kecsegtet nagyobb hozammal.


Az FHB index adatai szerint 2010-ben 5,7 százalékkal csökkentek a lakásárak az egy évvel korábbihoz képest, a fogyasztói árindexszel korrigálva a csökkenés 9,2 százalék volt.
A 2000-ben 100 ponton álló FHB lakásárindex múlt évi átlagos értéke 177,4 pont volt. A negyedik negyedévben 169,7 ponton állt az index, amely azt mutatja, hogy a 2010-es áresés nagyobb része a második félévre esett.

Alig köttetett üzlet

Az elmúlt évtized csúcsához képest a lakáspiaci tranzakciók száma tavaly egyharmadon sem állt. Amíg 2003-ban 270.574 új és használt lakás kelt el, addig tavaly mindössze 72.000, az FHB korábban ennél többet, a 2009. évivel azonos 91 ezer adás-vételt várt - mondta a vezérigazgató.

Tavaly 17 ezer körüli új lakás épült - a negyedik negyedév adatai még nem ismertek - és a kiadott új építési engedélyek csökkenéséből arra lehet következtetni, hogy idén még a tavalyinál is kevesebb lakás épül. A fővárosi lakáspiacon 5 ezerre tehető az eladatlan lakások száma, de a kurrens lakások már elkeltek, ez inspirálhatja a fejlesztőket.

Növekedésre várnak

A vezérigazgató vázolta az egykulcsos szja várható hatását is. Miután a középrétegeknél kismértékű a bérelőny, és az csak a legmagasabb jövedelműeknél számottevő, nem lehet direkt hatást várni a lakáspiacra. Viszont a magasabb jövedelműek befektetési céllal vásárolhatnak lakásokat. Amennyiben a gazdasági növekedés stabil jövőt mutat egy szélesebb rétegnek, úgy ez növelheti a lakások iráni keresletet.

A szakember szerint a kormánynak el kellene gondolkoznia a lakáscélú euró hitelek engedélyezésén, ugyanis az euró hitelkamat érezhetően alacsonyabb a forinthitel kamatánál.

Miért kellene euró alapú hitel?

Nincs még elég bedőlt devizás?

Egyébként az ingatlan árak Magyarországon, az utóbbi
15-20 évben irreálisan magasak voltak. Ideje, hogy
végre beálljon, egy egészséges szintre!

Miért kellene euró alapú hitel?

DECÓ!
Nem kell, sőt ez is, ami eddig realizálódott az is átverésen alapult.
Mihez képesen voltak az árak irreálisan magasak Magyarországon?
Az Osztrák, Német árakhoz képest még mindig a béka segge alatt tartunk.

Költözz a bérlakásodba NYUGATABBRA, mert ilyen véleménnyel téged is "kilakoltatnak" ha nem vigyázol.
És beállunk akkor az egészséges szintre.

www.porkolabgyorgy.hu

Poresz!

Bizony a nyugati árakoz képest majdnem azon a szinten voltunk, holott a fizetőképes kereslet messze az árszint alatti már régen! A gond: a magyar ingatlanárak a nyugati vásárókhoz alakultak! (A fiam vett egy szép kis településen, 130 ezer euróért egy 115 négyzetméteres házat, kb. 1000 négyszögöl telekkel Németországban! (Ez durván 35 millió Ft.) Itthon hasonló 50 millió felett megy ahogy nézegettem.... S mennyi az átlagos kereseti szint? (Na, ezért irreális az itthoni piac és ezért döglik be!)

Én kb. 9 éve vettem egy négyes sorházban, egy 110 négyzeméteres lakást, kis telken, + egy jó nagy garázst, ami kb. 60 méterre volt a kérótól! Akkor (!) 17 milliót fizettem (a kettőért összesen) ami az újságokban levő árakhoz képest alacsony volt, de a valós értéke az egésznek nem volt 13-15 millió! Nevetséges, hogy egy kis garázsért ma 2-3 milliót kérnek! Anyukám 65 négyzetméteres, első emeleti lakása állítólag 10 milliót ér! Ha, ha, ha! Hiába tök jó állapotú, jó nagy mara aki egy ilyenért 7-7,5 milliónál többet ad, mert egyszerűen nem ér annyit!

A hitellel kapcsolatban nem figyeltél!A cikk írója, a szövege végén szorgalmazza az eurós hiteleket! Ez ellen szóltam! Ne nálam reklamáld ezt, én mindig is elleneztem! Aki ugyanis forintos hitelt nem tud fizetni, az devizásat még úgy sem!!

Poresz!

Érdekes "kerek" mondatokkal ajándékoztad meg a nagyérdeműt. Mintha nem is itt éltél volna valaha?

//A gond: a magyar ingatlanárak a nyugati vásárókhoz alakultak!//

Ez egyszerűen nem igaz!
Hidd el ha valaki ismeri a nyugati lakásárakat,akár az építést az tudja miért is vásárolták fel és még ma is vásárolják azon ingatlanokat, akiknek fogalmuk nincs mi is a valódi érték. /Amiért érdemes megválni telkeinktől./

Ne csak a privát lakótelkeket nézd, mert az tényleg átverésen alapul, egyes ügyvédek, ingatlanközvetítők többet keresnek, mint az, aki a tulajdonával rendelkezik.

Nézd csak az APEH árveréseit mit gondolsz miért a piaci érték töredékéért árverezik azon ingatlanokat amit pl. Németországban a fiad megvásárolt.

Ezt is nálunk már akárki megveheti, és a szerencsétlen tulajdonos meg örül, ha az illetéket felgyülemlett adót,ki tudja a vételárból fizetni.

Tényként teljesen közműves 2500m2 beépíthető telket,akár telkeket, ami közel 3 teleknyi 4,1 millióért van árverezésen.

Barátom ez a MAGYAR Gyenesdiási valóság!
Akkor ,mitől és miért, olyan drágán vette a te fiad az 1000m2-es ingatlanát nyugaton??

Ezután meg tényleg azt mondom, mindenki értsen belőle úgy ahogy akar,talán még "Te" is tudod értelmezni.

www.porkolabgyorgy.hu

Tartalom átvétel