Megbukott a Nabucco?

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Megszületett az a két megállapodás Oroszország és Türkmenisztán között, amely lehet, hogy végleg ellehetetleníti az uniós Nabucco-vezeték tervét. Az egyik megállapodás az exportálandó gáz áráról szól, míg a másik lehetővé teszi, hogy a türkmén energetikai beruházásokban a Gazprom játssza a kulcsszerepet. Ezzel a két megállapodással gyakorlatilag ellehetetlenül a Nabucco - ha csak valamilyen csoda nem történik. A megkötött megállapodások kétféleképpen vágják el az uniós vezeték jövőjét.

Egyrészt a gázár-megállapításról szóló egyezmény szerint a Gazprom az eddigieknél drágábban venné a gázt Türkmenisztántól, mivel az új árszámítás szerint az ár a nyugati és az ukrán exportárak átlagából jönne ki. Ez azt jelenti, hogy a mostani 140 dolláros ár helyett 225-295 dollárt is kaphatna ezer köbméterért. Mivel azonban nincs meghatározva az export mennyisége, Türkmenisztánnak az lesz az érdeke, hogy annyit exportáljon, amennyit csak lehet, tehát akár az összes kitermelt mennyiséget. Azaz a Nabuccoba nem biztos, hogy jut elég gáz, hacsak az európaiak nem adnak többet a nyersanyagért.

A másik megállapodás súlyosabb csapást jelent a Nabuccora. Türkmenisztán keleti részén már egy ideje tervezgetik egy új energia-infrastruktúra kiépítését. Erre eddig nem volt elég fedezet, most azonban, hogy a Gazprom beszáll a beruházásokba, lehetőség nyílik a tervek gyors kivitelezésére. Önmagában a beruházás nem jelentene problémát a Nabuccora, ugyanakkor félő, hogy a türkmén befektetési források elapadnak, ami azt jelentené, hogy ha meg is épülne Türkmenisztánig a Nabucco, nem lenne már pénz összekötni azt a gázkutakkal.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy nem sok esély maradt az uniós vezeték fennmaradására. Két módon épülhet meg a fenti okok mellett is: egyrészt, ha Azerbajdzsánban van elég gáz, és azt a Gazprom nem orozza el a Nabucco elől, illetve ha az EU végre rendezi a viszonyait Iránnal, hiszen így lehetőség nyílna az iráni gáz európai exportjára.

Mind a kettőhöz egy kisebb csodára lenne szükség, mivel nagy valószínűséggel a Gazprom az azeriekkel is megegyezik, illetve az sem remélhető, hogy az EU-Irán kapcsolatok a közeljövőben megjavulnának.

Mindezek után tehát kevés esély mutatkozik arra, hogy az Unió kiszabaduljon az orosz energiafüggőség alól.

A „Nabucco halála” körüli hírek azonban nemcsak most kezdődtek. A múlt héten felröppent a hír, hogy összevonnák a Nabucco és a Déli-Áramlat projektjeit, mivel költséghatékonysági szempontból nagy luxus lenne mindkettőt megépíteni. Ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy végképp kikerülhetetlen lesz Oroszország, mivel nem marad majd más partner, aki elég gázt lenne képes exportálni Európának.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy nem feltétlenül ártalmas Oroszországtól venni a gázt. Legtöbbször attól félnek az európai vevők, hogy Moszkva a gázt politikai fegyverként használja, és egyszer majd lezárja a csapokat, ha érdekei sérülnek. Ez azonban csak részben igaz. Mint minden energiavállalatnak, a Gazpromnak is szüksége van a bevételekre, ezért egyre kevésbé megengedhető, hogy ilyen radikális eszközhöz nyúljanak. A legutóbbi cseh gázproblémáknál (Csehország nem kapott elég gázt a vezetékeken keresztül, nem sokkal azután, hogy aláírták a rakétavédelmi egyezményt) maga Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy nem politikai döntés volt a gázkimaradás, hanem műszaki problémák léptek fel.

A Gazprom és Oroszország igyekszik piacbarát módon viselkedni, de a kitermelőhelyek és az exportjogok hovatartozása mégiscsak a piac törvényei szerint alakult, sajnos erről az üzletről azonban az Unió lemaradt. Felmerülhet a kérdés, hogy ha piaci alapon működik a Gazprom, akkor az eddigi 140 dolláros vételi árat hogyan engedte megemelni majdnem a duplájára?

A lényeg a gáz, és nem a bevétel volt. A cél az, hogy ne lehessen kikerülni a Gazpromot, ne legyen Nabucco, mivel az versenyt okozhatna, és mérsékelné az energiafüggőséget, továbbá jelentős súlyt adna a közép-ázsiai államoknak. Ehelyett inkább a Gazprom lemondott a profitról, de megszerezte a türkmén gázt.

Jöjjön hát a nigériai gáz!

Az uniós energiabiztosnak már jobban tetszik a transz-szaharai gázvezeték, mint a Nabucco. Andris Piebalgs uniós energiabiztos szerint pénzügyileg és politikailag is támogatnia kell az Európai Uniónak a 15 milliárd euróból megépíthető, 3300 kilométeres transz-szaharai gázvezetéket. Nigériai tárgyalásai után és a grúz-orosz konfliktus fényében úgy látja, hogy Európának nagyobb esélye van a nigériai gázra alapzva függetlenedni az orosz szállításoktól, mint a dél-kaukázusi térségből érkező Nabucco gázára várnia, derül ki a Financial Timesnek adott nyilatkozatából.

Nigériában persze ott van már az orosz Gazprom is, amelyet európai vevői éppen ki szeretnének hagyni azokból a beszerzési láncokból, amelyekben az nem termelőként, csak kereskedőként jelenik meg. Piebalgs úgy látja, hogy a Gazprom nigériai tevékenysége nem jelent veszélyt az uniós beszerzésekre nézve - annak ellenére sem, hogy a Gazprom is megígérte a Szaharát átszelő vezeték építésének támogatását -, mert a nigériai gázkészletek jelentős részét már a nyugati cégek ellenőrzik, vegyes vállalataikon keresztül.

Tartalom átvétel