Minden út Ciprusra vezet

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Mi a menő ma?
Cipruson offshore céget alapítani, és üzletelni egy kellemeset Magyarországon. Majd állami tisztséget vállalni.
De előbb nézzük meg, mi is az az "offshore", miért pont Ciprus, majd a végén jöhetnek az "ügyek". (hosszú a poszt, de megéri)

"Offshore"

A Prestige Global Trading Inc. offshore cégek alapításával foglalkozik (Delaware-ben (USA) van bejegyezve), magyar ügyfeleik számára. Sőt, kész offshore cégeket is árul, melyek készen állnak "raktáron", tokkal-vonóval.

Offshore cégnek nevezzük azokat a cégeket, amelyeket olyan helyszínen jegyeztek be, ahol a helyi törvények lehetőséget adnak arra, hogy -amennyiben az adott országban nem tevékenykednek,- a külföldön végzett tevékenységükből származó jövedelmük adómentes.
A világon jelenleg több mint 40 olyan helyszín létezik, amely adóparadicsomi területként komoly kedvezményeket kínál az offshore cégek számára.

8 érv az offshore cégalapítás mellett

1. Magyarországi gazdasági társaság adómentesen fizetheti ki az adózás utáni eredményét off-shore cég tulajdonosa részére.
2. Az off-shore helyszínek legtöbbjén a cégbíróság nem tartja nyilván a tulajdonosok adatait.
3. Az Off-shore cég magyarországi ingatlanának értékesítése adómentes.
4. Az Off-shore cég magyarországi gazdasági társaságban lévő üzletrészének értékesítése adómentes.
5. Az Off-shore cégnek nem kell fizetnie Magyar-országon kamat- és árfolyamnyereség adót.
6. Lehetoség van arra, hogy külkereskedelmi tevékenységből származó nyereség off-shore cégben realizálódjon.
7. Jogdíj kifizetése off-shore cég részére adómentes Magyarországon.
8. Az Off-shore cégek részére biztosított a hajó-regisztrálás.

Érthető példákon le is vezetik az egyszerű cégtulajdonosnak, hogy miért is éri meg nekik az offshore cég. Természetesen a még nagyobb profitért:
Példa export a bevételi oldal csökkentésével

Offshore cég nélkül:
A PÉLDA Kft. saját gyártású fésűt, hajszárítót exportál Németországba, ahonnan éves szinten 10 millió forint árbevétele származik. A kiszállított árukészlet közvetlen önköltségen nyilvántartott értéke 7 millió forint. Ekkor - az üzemi általános, értékesítési, igazgatási stb. költségektől eltekintve - a társaság által realizált nyereség 3 millió forint, amely után 36%, azaz 1,08 millió forint társasági nyereségadót kell befizetni az államkasszába. A vállalkozás adózott eredménye tehát 1,92 millió forint lesz.

Offshore céggel:
A PÉLDA Kft tulajdonosai egyúttal haszonélvezõi a panamai LAIKU Ltd.-nek. A PÉLDA Kft. eladja árukészletét a panamai cégnek - németországi szállítással - viszonylag nyomott, 7,1 millió forintnak megfelelõ devizáért. A LAIKU Ltd., mivel az áru piaci megítélése nem változott, továbbra is 10 millió forintot kap a német vevõtõl. A panamai cégben -devizában- keletkezõ 2,9 millió forintos árbevétel adómentes, a Magyarországon keletkezõ 100.000 forint nyereség után a vállalkozás kifizet 36.000 forintnyi társasági nyereségadót, tehát 64.000 forint adózott nyereséget produkál. Az összesített nettó nyereség 2.964.000 Ft.
Az adómegtakarítás mértéke az elõzõ változathoz képest 2.964.000-1.920.000=1.044.000 forint, ami a teljes árbevétel több, mint 10%-a. Természetesen, ha azt is figyelembe akarjuk venni, hogy a tulajdonosok esetleg osztalék formájában kiveszik a nyereséget a vállalkozásból, a tényleges megtakarítás még magasabb lehet, hiszen a panamában keletkezõ nyereség felhasználásakor nem feltétlenül kell forrásadót fizetni.

Nézzünk egy másik magyarázatot, hogy mi is az az off-shore:

De mi is az az "off-shore"? A napi gyakorlat szintjén ennek ma az a lényege, hogy a magas vezetői pénzeket nem járulékokkal, adókkal terhelt munkabérként fizetik ki, hanem az illető egy adóparadicsomban bejegyzett cég számláját nyújtja be tevékenysége fizetségéért.

Ugyanez folyik nyereségkimentés címén is, azaz bizonyos vállalatok néhány "off-shore" cég beimportált számláival csökkentik az adóköteles profitjukat, azaz idehaza nem fizetnek számottevő adót, ellenben kiszipkázzák a jövedelmeket, amit vagy odakint felhalmoznak, vagy a "külföldi működő tőke" álcája alatt visszahoznak, s befektetnek többnyire olyan területeken, ahol ráadásul még állami támogatást is kapnak. Dupla, tripla adómentes hasznok, közpénzekkel megfejelve. Na, ennek a (z eleddig legális!) disznóságnak kell véget vessünk!

Nem kevesebbet állítok, mint azt, hogy lényegében az összes számottevő magyar "celeb" üzletember ezt csinálja. Vagy "csak" hasonlót. Tisztelet a kivételnek, ha egyáltalán van ilyen. Persze védekezhetnek azzal, hogy nekik nincs is "off-shore" cégük, hiszen az, amiről beszélünk, az éppen Luxembourgban, Cipruson, stb. van bejegyezve, és hát ugye az az EU, tehát nem "off-shore". Nem a fenét nem! Tartalmilag egykutya.

És hogy ki írta ezeket a sorokat? Szanyi Tibor, az MSZP baloldali ökle! Szanyi, bakker 7 éve ülsz a kormánypárti frakcióban! Sőt, a Gazdasági Bizottságban! Kinek lett volna LEHETŐSÉGE ezen változtatni? A Fidesznek?

De miért Ciprus?

Európai Uniós adóparadicsom. Az adóegyezmények száma és a kedvezõ adórendszer miatt rendkívül népszerû. Az Európai Unióban Cipruson a legalacsonyabbak az adóterhek. Az előnyök alig férnek ki egy oldalra, a legfontosabb közülük, hogy belföldi és külföldi tevékenységet is folytató társaságok adóterhe 10 %, a Cipruson gazdasági tevékenységet nem folytató (offshore) társaságok adóterhe 0 %.
Ezenkívül a teljes harmonizáltság az EU joggal, az OECD tagság, a pénzmosás elleni védelem mind megbízható offshore központtá teszik Ciprust. Cipruson az osztalékból eredő jövedelmet nem terheli adó. A 10%-os társasági adó Európában a második legalacsonyabb.

Simor András

Az MNB elnökéről márciusban pattant ki, hogy 100%-ban birtokol egy cipruson bejegyzett céget. A MNB közleményben reagált a vádakra, miszerint a "Trevisol Management Services Ltd. nevű cég nem offshore társaság, hanem az Európai Unió egyik tagállamában, Cipruson bejegyzett normális, a helyi törvények szerint adózó vállalkozás".

Kicsit furcsa ez a logika, hiszen minden Magyarországról Cipuson alapított cég offshore (főleg ha nem is végez gazdasági tevékenységet Cipruson), hiszen pont a szuperalacsony adók miatt alapították éppen Cipruson.

Simor külön kiemelte, hogy ez nem offshore cég, hanem "helyi törvények szerint adózó vállalkozás". Persze, de a helyi törvények csak 10%-ot vagy éppen 0% adót írnak elő ... de erről nem tehet szegény Simor!

Sőt, Simor szerint Ciprus már nem is adóparadicsom:
"-Tény, hogy Ciprus adóparadicsom volt, mielőtt az Európai Unióhoz csatlakozott volna, és mielőtt az eurót bevezették volna. Ma ugyanolyan adózási szabályok vonatkoznak Ciprusra is, mint az Európai Unió más országára, bár ott az adókulcs alacsonyabb, mint más országokban.
-Etikailag elfogadható-e, hogy jóval kevesebb adót fizet, miközben Magyarországon megszorítások és igen magas adóterhek vannak?
-Az Európai Unióban nem tilos, hogy valaki az EU más országában működtessen céget."

Legközelebb mint mond? Hogy a Kajmán-szigetek, Delaware vagy Gibraltár sem adóparadicsom? Csak alacsonyabbak az adókulcsok...

Láttuk, olvastuk, milyen kemények is adókulcsok Cipruson ...

A Magyar Nemzeti Bank elnökét hallottuk. Na, gyerünk tovább!

Omninvest és a Nagy Oltóanyagbiznisz

A magyar állam, vagyis a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 2006-ban egy célzott pályázaton 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg az Omninvest kft.-nek, hogy megteremtse a hazai H5N1 vakcina technológia külföldi értékesítésének lehetőségét. A megállapodás szerint a magyar állam összesen 14 százalékot kap vissza abból a bevételből, amely a technológia esetleges külföldi értékesítéséből származik majd.

Mivel ez az egyetlen ilyen hazai cég, és az állam minden eszközzel biztosítja a monopóliumát, nem mindegy, hogy pontosan kinek is tulajdonában van. Már az is furcsa, hogy egy ilyen roppant stratégia cég nem állami tulajdonban van, ugyanis bár a hagyományos, szezonális influenza vakcina termelői ára ma körülbelül 1000 forinttól indul, ha világjárvány van, a vakcinának nincs ára, ugyanis világjárvány esetén a gazdag országoktól egy gyártó annyit kérhet, amennyit nem szégyell. A világ gyártókapacitása ugyanis erősen korlátozott, nagy baj esetén garantáltan nem jut mindenkinek és azonnal a szerből.

Szóval az Omninvest kft. főtulajdonosa egy "SUMPTER Pharmaceuticals Limited" nevű, Cipruson bejegyzett cég. Csakhogy jobban megvizsgálva ennek a „szakmai befektetőnek” az adatait, kiderül, hogy egy postafiókcégről, offshore vállalatról van szó.

A Sumpter név a gyógyszergyártás világában nem ismert, honlapja nincs, címe pedig egy iroda, ahová más hasonló fiókcégeket is bejegyeznek. És a magyar állam stratégai partnerének, az Omnivestnek a titokzatos tulajdonosa ....

Tehát fogalmunk sincs, hogy ki és mekkora profitot vesz ki Cipruson keresztül egy olyan társaságból, amely az államtól átvett technológiára alapozva monopolizálta a hazai gyógyszerellátás egy szegmensét.

És a legkirályabb válasz Bujdosó László országos tiszti fõorvostól:
"-Annak idején miért nem egy állami céget hoztak létre erre a feladatra?
-Ennek nincs jelentősége. Ha a rendszerváltáskor a kapitalizmusra szavaztunk, most miért kifogásoljuk a magáncégek meglétét?"

Végül is csak az múlik rajta, hogy mi kapjuk-e meg az oltóanyagot, vagy mondjuk eladják az araboknak milliárdokért, ami szépen átfolyik Ciprusra, és onnan tovább valahová, valakinek a zsebébe.

Az MTV új székháza

Az MTV új székházát a Millenium Média Kft. építette, és tőlük bérli az MTV. Havi 1 millió euróért, 40 éven keresztül (ahogy megírtuk januárban). Ez összesen 115 milliárd forintba fog nekünk, adófizetőknek kerülni, miközben 10-12 milliárd forint saját székházat is építhetett volna az MTV.
A Millenium Média Kft.-nek kétharmadát idén februárjában egy ciprusi offshore cégnek adta el a Wallis csoport tagja, a Wallis Ingatlan. A maradék 1/3 rész tulajdonosa pedig a Wing Zrt., amelynek pedig a három tulajdonosa is ciprusi offshore cég...

Vagyis hova vándorol az MTV havi 1 millió eurós bérleti díja, ami ugyebár közpénze? Ciprusra, természetesen ....

A Nagy Ciprusi Összefonódás, avagy mindenki mindenkivel

A Heti Válasz nagyon keményen rászállt a ciprusi ügyekre, szokás szerint nulla sajtó vagy bármilyen más egyéb reakcióval ... no nem baj, remélem nem sokáig lapítanak az illetők.

A lap nem kevesebbet állít, minthogy "Bajnai Gordon családja és az általa 2005-ig vezérigazgatott Wallis Zrt., valamint a mostani kormánynak támaszt nyújtó Kóka János SZDSZ-frakcióvezető rokoni-üzleti köre, továbbá az elmúlt időszak udvari sztrádaépítőjeként jegyzett Strabag lobbistáihoz bekötött cégek egyaránt a Deloitte-csoportot használták-használják adóoptimalizálásra (a gyakorlatban a magyar adórendszer megkerülésére)."

A Deloitte vezérigazgatója Simor András volt, akinek ugye szintén van ciprusi offshore cége, utódja pedig az az Oszkó Péter lett a Deloitte élén, akit pont Bajnai nevezett ki most pénzügyminiszternek. Az a Bajnai, aki mint Wallis-vezér a Deloitte ügyfele volt, melyet Simor majd Oszkó vezetett. A kör bezárult. Vajon kormányülés után felidézik a régi szép ciprusi bizniszeket, egy jó pohár Tokaji mellett?

Bajnainál villámgyorsan ment a köpönyegváltás:

"2005 végéig, hat évig voltam a Wallis vezetője, és az volt a dolgom, hogy a legális keretek között a lehető leghatékonyabban működtessem a céget. Most az a dolgom, hogy Magyarországot, amelyet átmenetileg rám bíztak, a lehető leghatékonyabban vigyem előre.
Amikor a Wallisnál kellett dolgoznom, meg kellett keresnem azokat a módokat, ahogy a világ legtöbb nagy nemzetközi vállalata működik - a legalitás keretein belül. Senki nem vetette még fel, hogy a Wallis olyat csinált volna, ami nem volt legális. Egy menedzsernek az a dolga, hogy a legtöbb nyereséget produkálja.
Most az a dolgom, hogy Magyarország számára a legtöbb hasznot hozzam, például úgy is, hogy az adóparadicsomokban lévő magyar vagyonokat bevonom az adó hatálya alá, és ezzel igazságosabb közteherviselést csinálok Magyarországon. Mindig azt a feladatot kell törvényesen a legjobban ellátnom, amit rám bíztak."

De vajon hogy fog pont Oszkó Péter küzdeni a volt munkahelye, a Deloitte ellen, akik még mindig maximális sebességgel utaznak az offshore vonaton???
A Deloitte honlapján olvasható tanulmány szerint az adóparadicsomok és ezzel az offshore cégek nem etikátlan adókibúvók, hanem "fontos szerepet játszanak a nemzetközi adóverseny ösztönzésében".

Oszkó szerint "egyes vélemények szerint mintegy 1.000 milliárd forint fekszik magyar tulajdonú külföldi offshore cégekben, amit megfelelő intézkedésekkel akár Magyarországra is lehetne csábítani."

És ugye ki tud a legtöbbet az offshore-bizniszról? Valószínűleg az, aki nagyban játszott. Mondjuk, mint Deloitte elnök ...

A Wallis-Kóka-Ciprus biznisz prototípusa a Dataplex-ügy, amellyel már a Nemzeti Nyomozóiroda foglalkozik.

A Dataplex informatika céget 2005 nyarán vásárolta meg a Bajnai vezette Wallis, 2,2 milliárd forintért. Illetve nem is a Wallis, hanem annak egyik leányvállalata. Egészen pontosan három ciprusi offshore cég. 2005. december 12-én pedig továbbadtak a Magyar Telekomnak - de már 5,1 milliárd forintért. Vagyis a 3 ciprusi cég 3 hónap halatt 2,9 milliárd tiszta profitra tett szert.

A három cég közül az egyik a Fleminghouse Ltd. (ami Wallis egyik adóoptimalizáló érdekeltsége). Bár Müllner Zsolt, a Wallis vezérigazgatója szerint:
"A Fleminghouse Ltd. nem off-shore cég, hanem a Wallis Zrt. tulajdoni körébe tartozó ciprusi leányvállalat, amely az európai uniós jog hatálya alatt végez befektetési tevékenységet, azzal konform módon működik, és fizeti adóját."

Hát nem ügyesen bánik a szavakkal? Ezeknek semmelyik, Cipruson bejegyzett cég sem offshore...

A másik két cég, a "Corbeil" és a "Romnio" tulajdonosai szintén offshore cégek, így pontosan nem is lehet tudni, hogy kik a tulajdonosok.
Bár egy kis ízelítő, hogy hova is vándorolhatott abból a 2,8 milliárdból: a két "cég" megbízottja a tárgyalásokon Kóka János volt és jelenlegi cégeinek jogi képviseletét ellátó Forgó, Varga és Társai Ügyvédi Iroda egyik névadója, Forgó Zoltán volt. Corbeil egyik igazgatója - ciprusi cégkivonatok szerint - az a Rácz Krisztián, aki egykor az Elender termékfejlesztési vezetője és Kóka vitorláspartnere volt.
Az egyik cégtulajdonost azért sikerült a Hírt TV Célpont műsorának kiderítenie: aki nem más, mint Lepp Gyula, Kóka sógora.

A Deloitte cipusi irodája ahol tud, segít (A Heti Válasz gyűjteménye):

Dataplex-ügylet (2005-2006): A szerverhotelt működtető Dataplex Kft. adásvételében közreműködő három ciprusi cég közül kettőt - Lepp Gyuláét és a Wallisét - a Deloitte leányvállalataként működő Meritservus Ltd. limasszoli irodájába (Chrysanthou Mylona u. 3.) jegyeztek be.

A Szabadkikötő megvétele (2006): A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. magánosításán győztes Erdért-konzorcium szintén a Chrysanthou Mylona u. 3. alatti cégek magyarországi leányvállalataiból állt össze. Az egykori Wallis-vezetőket maga mögött tudó Erdért versenytársa egy Wallis-érdekeltség, valamint a Waberer's Holding volt - utóbbi társaság később belépett a Szabadkikötő működtetői körébe.

Cardnet-akció (2006-): Az Állami Autópálya-kezelővel viszonteladói szerződést kötő Cardnet Zrt. - Lepp Gyulához köthető - tulajdonosa, a Del Rugercia Investments Ltd. ugyancsak a Deloitte-Meritservus által biztosított székhelyet használja. A Cardnet az elektronikus autópálya-matricák értékesítésében segíti a gazdasági tárca sztrádavállalatát.

Duna Passage-beruházás (2007-): A Wallis ingatlanfejlesztő cégének (Wing Zrt.) legnagyobb fejlesztése lehet a Lágymányosi hídtól délre eső pesti Duna Passage projekt, melyhez egy állami érdekeltségtől vettek - piaci ár alatt - területeket. A Wing Zrt. tulajdonosa szintén egy Chrysanthou Mylona utcai társaság, a Virini Holdings.

Az új MTV-székház felépítése (2007-): A Magyar Televízió új, Bojtár utcai székházának építési, működtetési jogához pályázat nélkül jutott hozzá a Wallis-csoport. A Millenniumi Média Kft. nevű projektcégben résztulajdonos Arsida Investments Ltd.-t szintén a Deloitte fogadta be Cipruson.

A postapalota megszerzése (2008): Az állami tulajdonú Magyar Posta patinás, Moszkva téri székházára szintén egy Wallis-csoporttag csapott le (egyedüli pályázóként). A győztes WPR Primus Kft. ugyancsak a ciprusi Arsida Investments tulajdonában van.

Menhely a Strabag-lobbistáknak (2009): A MSZP-SZDSZ sztrádaprogramjának fő haszonélvezőjeként ismert Strabag magyarországi érdekkijárói - Aczél Zoltán és Alexander Zach - 2005-ben tanácsadó céget alapítottak Z+A Consulting Kft. néven. E társaság tulajdonjoga a Chrysanthou Mylona u. 3. alatti Thyramond Investments Ltd.-re szállt, az ügyvezetés "terhe" pedig Aczél egyik rokonára.

Nem sok egy kicsit a Deloitte-ból és a Wallisból? Ez senkinek sem szúrja a szemét?
A Deloitte egyik vezetőjéből Magyar Nemzeti Bank elnöke lett, az utódjából pénzügyminiszter, a Wallis vezetőjéből pedig miniszterlenök! Melyik a három legfontosabb pozíció az országban? Nem pont ez a három? Rablóból pandúrt, vagy mi a fene folyik itt???

És még mik maradtak ki?
-MVM-milliárdok offshore cégeknek
-A Hunvald-Gát ügyben offshore cégeknek adták el áron alul az ingatlanokat
-Offshore cég mögé bújtak a warezspammerek
-A bajba jutott adósok ingatlanjait a cikk elején említett Prestige Global Trading Inc. értékesíti
-Hűtlen kezelés miatt nyomoz a BKV offshore cégekkel kötött szerződései miatt VII. kerületi rendőrkapitányság.

Na igen

Vajon az Omninvesztben kik gyártják a vakcinákat? Kik azok akik ott dolgoznak? Milyen feltételekkel, honnan jöttek?
A haszon megy Ciprusra, a munkát meg elvégeztetik idehaza különleges alkalmazottakkal.
Ezt sem ártana ha vizsgálná a Parlament.

Figyú, azt azért

Figyú, azt azért kifelejtetted, hogy anno a Fidesz is használta az offshore-t. Delaware-ban (USA) volt bejegyezve az a cég, amelyik tüzijátékot szervezett, meg egyebek. Az ügyvezető Jichak Mordechaj volt. De édes, egyem a szívüket. Egyébként a Fidesznek nem nagy szüksége volt az offshor-ra, mert a cégeket kiürítették, adó és TB tartozással együtt eladták bizonyos Kaya Ibrahim, meg Josip Tot-nak, ha még emlékszel a nevükre. Szóval öcsipöcsi, a saját porta előtt is kéne söprögetni. NEM?

Re: Figyu

NEM!

Az MTV Szabadság téri

Az MTV Szabadság téri székházát megvette az ÁPV Rt. 6 milliárdért az MTV-től. 4.5 milliárdért tovább adta egy "kanadai" ( vajon kik a tulajok?) cégnek. Bukott kapásból 1.5 milliárdot rajta, ( mármint az ÁPV Rt. ) Hogy ki mit nyert rajta, azt most felejtsük el...

Az MTV nem tudott kiköltözni az épületből, mivel az új nem készült el.
Így évi 2 milliárdért visszabérelte azt, már kifizetett 4 milliárdot, s ki fog 2 milliárdot. Összesen tehát 6 milliárdot. A "kanadai" cég mennyiért vette? 4.5 milliárd. Már most nyert 1.5 milliárdot plusz ugye ott az épület, amit lakásokká alakít s elad.

DE: Nem itt ér véget a történet.

Az MTV az új székházát nem megveszi, hanem bérli. 18 évre. Évente 3 milliárd forintért. Havi 1 millió euró, azaz árfolyam ingadozás esetén lehet évi 3.5 milliárd forint is. 18 év alatt kifizet 54 milliárd forintot 250 ft/euró árfolyamon. Mennyibe került az a bádog doboz? Pár milliárd - ha az alvállalkozókat nem húzták le (de biztos hogy lehúzták). És mennyi most az euró?18 év után azonban nem lesz az MTV tulajdona - hanem ekkor eldöntheti, hogy megveszi-e az épületet?! Nem hiszem el, hogy ilyet meg mernek csinálni! Ti mernétek?

Re: MTV

NEM!

Tartalom átvétel