MSZP-frakció: nem zárnak be vasúti szárnyvonalakat 2010-ig

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Az MSZP-frakció egyetért a kormánnyal abban, hogy 2010 végig ne zárjanak be újabb vasúti szárnyvonalakat - jelentette be Tóbiás József frakcióvezető-helyettes, frakcióigazgató kedden Budapesten, a képviselőcsoport informális ülése után. A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a szocialisták úgy tesznek, mintha az eddigi szárnyvonal- megszüntetésekben nem Gyurcsány Ferenc lenne a hibás.

"A frakció támogatja és egyetért a kormánnyal abban, hogy 2010 végig nem nyúl hozzá, nem változtat a jelenlegi (...) szárnyvonalakon" - fogalmazott a Tóbiás József a több mint négyórás tanácskozás után. A frakcióülésen Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint a tárca államtitkárai, továbbá Molnár Csaba, Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára tájékoztatta a képviselőket.
Arra a kérdésre, hogy a szakminiszter javasolta, vagy a frakció kérte, hogy ne nyúljanak a szárnyvonalakhoz, Tóbiás József elmondta: Szabó Pál javasolta ezt a döntést. Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes egy másik kérdésre azt mondta, hogy amikor a közlekedési tárcát az SZDSZ vezette, az MSZP-frakció akkor sem értett egyet a szárnyvonalak bezárásával.

A képviselőcsoport akkor azt szorgalmazta, vizsgálják meg, hogy melyik közlekedési mód, a közúti vagy a vasúti a hatékonyabb, és olyan feltételeket teremtsenek, hogy az utasok ne rosszabb, hanem jobb minőségű szolgáltatást kapjanak - tette hozzá. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményében úgy reagált, elfogadhatatlan, hogy szocialista politikusok úgy beszélnek a vasúti szárnyvonalak korábbi megszüntetéséről, mintha ebben nem éppen Gyurcsány Ferenc lenne a hibás.

A fideszes politikus azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy Szabó Pál szakminiszter elmenekült az újságírók kérdései elől, és nem nyilatkozott a hét végi vasúti balesettel kapcsolatban. Szerinte az MSZP frakcióülése csak "szánalmas próbálkozás volt arra, hogy úgy tegyenek, mintha csinálnának valamit", miközben a kisebbségi kormány cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Tóbiás József szerint a frakcióülésen egyetértés volt abban is, hogy a kormány ne privatizálja a Volán társaságokat, hanem készítse fel őket a 2012-es piacnyitásra. Közölte: az idén 250 kilométer hosszúságban újítanak fel négy- és ötszámjegyű utakat, jövőre, illetve 2010-től ennek a többszörösét. Hozzátette: ezen a területen az ország minden forrást fel tud használni a 2007 és 2013 közötti európai uniós költségvetésből. A frakcióigazgató elmondta: 2008 végig 170 kilométer autópályát, autóutat és közutat újítanak fel.

Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő erre reagálva közleményében azt írta: a 250 kilométeres útszakasz felújítása elenyésző a 30.000 kilométer hosszúságú úthálózathoz képest.
Szerinte Gyurcsány Ferenc hibájából az elmúlt években a kormány hazai forrásokból jóval kevesebbet költött útfenntartásra, útfelújításra, mint amennyire szükség lett volna.

Kovács Tibor MSZP-frakcióvezető-helyettes beszámolt arról is, hogy a tanácskozáson a képviselők a panelprogram gyorsítását kérték, illetve, hogy folyik a távfűtéssel kapcsolatos támogatási rendszer előkészítése. A távhővel összefüggésben közölte, az augusztus végi frakcióülés napirendjén szerepelni fog ez a téma. A frakció támogatta, hogy a hosszú távú ellátásbiztonság érdekében Közép-Európában kapcsolják össze az energetikai rendszereket, mind a villamos energia, mind gáz tekintetében - mondta. Közölte: a kormány megszünteti a hosszú távú villamos energia zerződéseket. Hozzátette: a tárgyalások folyamatban vannak a villamosenergia-termelőkkel.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője erre a témára reagálva azt írta, a Gyurcsány-kormány - a világ más nemzeti kormányaival ellentétben - mindezidáig tétlen maradt az emelkedő energiaárak ügyében, a megoldások helyett csak a kifogásokat kereste. Szerinte az MSZP a frakcióülésen sem adott egyértelmű és világos választ arra, hogy mit kíván tenni a probléma kezelésére, és mi az álláspontja a Fidesz és KDNP törvényjavaslatával kapcsolatban, amely 20 százalékról 5 százalékra csökkentené a távhő áfáját.
Az MSZP-frakció legközelebb augusztus 26-án tart legközelebb frakcióülést, amelyen költségvetéssel összefüggő kérdések, adó, távhő, foglalkoztatási és szociális ügyek szerepelnek a napirenden.

(NOL/MTI)

Tartalom átvétel