Szlovákok veszik az olcsó magyar ingatlanokat

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

A fővárosban és annak környékén az ingatlanok mindenütt drágák - akár ezzel is magyarázhatnánk,hogy miért települ egyre több szlovák, vagy szlovákiai magyar Magyarországra. A titok nyitja valóban az ár: akár háromszor-négyszer is drágább északi szomszédunknál valamennyi ingatlantípus, így aztán a határon túli keresletre még válságban is érdemes alapozni.

A szlovákiai (felvidéki) állampolgárok Magyarországi ingatlanvásárlása (lakások, családi házak, telkek) nem új jelenség. Mindkét ország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, így a jogi akadályok is elhárultak az átköltözés elől.

Főként értelmiségiek költöznek át

Elsősorban a Pozsonyhoz közel eső, magyar településeket szemelték ki a szlovák fővárosból és annak környékéről átköltözők, de néhány évvel később Borsodban is hasonló jelenséget tapasztaltak. 2006-ban a Manager Magazin arról számolt be, hogy az északnyugati hármas határ falvaiba egyre több külföldi költözik, Rajka és Dunakiliti egyre népszerűbb, emiatt jelentősen emelkedtek az árak a településeken

" - Hétvégenként lépésben haladnak egymás mögött a szlovák rendszámú autók nálunk. Ingatlanokat keresnek. Az én szomszédomba is egy szlovák család költözött tavaly. A szülők átjárnak dolgozni Pozsonyba, csak 16 kilométerre van. A gyerekek még kicsik, de valószínűleg szlovákiai iskolába járatják majd őket, bár mondták, hogy szeretnék, ha megtanulnának magyarul is. Azt mondja a szomszédom, hogy ez jobb így neki. Eladták a pozsonyi lakásukat, kertes házra vágytak, de a pozsonyi házak megfizethetetlenek. A szlovák falvak pedig koszosabbak, és rosszabb arra a közbiztonság is. Hát átjöttek lakni Rajkára – mondta egy helybéli férfi lapunknak.

A pozsonyi elit körében az elmúlt egy-két évben lett divat az átköltözés, a két ország EU-tagsága óta ennek semmilyen jogi akadálya sincs. Takács Tibor, a mosonmagyaróvári Talea ingatlaniroda ügyvezetője hetente kap e-mailt szlovákiai, elsősorban pozsonyi szlovák érdeklődőktől, hogy házat vennének a Szigetközben. Rajka mellett Dunakiliti a legnépszerűbb, „de jönnének egyre délebbre is”. Rajkán 2005-ben 30-40 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, amit egyértelműen szlovák vásárlók hatásának tulajdonítanak. Az ott élők tapasztalatai szerint a kifejezetten jómódú, értelmiségi családok jönnek.

Pozsonyban az elmúlt években hirtelen nagyon megugrottak az árak, különösen az ingatlanok számítanak megfizethetetlennek. Miközben a fizetések körülbelül a budapesti átlagnak felelnek meg, addig egy kis külvárosi lakásért nem ritka, hogy akár húszmillió forintnak megfelelő koronát is elkérnek, a belvárosi 60-70 négyzetméteres ingatlanok átlagára pedig harmincmillió forint körül van. Ezzel szemben kényelmes kerttel házat lehet venni Rajkán már tizenhárommillió forintért is. A szlovák érdeklődők ráadásul könnyen rávehetők, hogy ennél jóval többet is fizessenek, az ingatlanosok akár több millió forinttal többet is elkérhetnek egy-egy házért, mint amennyit azt magyar vevőinek első ajánlatként mondanának " - számolt be a Manager Magazin a négy évvel ezelőtti helyzetről.

A forint-korona árfolyamon is nyertek a szlovák vásárlók

A szlovák ingatlanvásárlókat a 2008 őszén kirobbant gazdasági-pénzügyi válság sem riasztotta el, hiszen a fentebb említett árkülönbség miatt bőven megérte magyar földön lakást vásárolni. A Kisalföld tavaly október végén megkérdezte a határmenti ingatlanforgalmazókat, hogy mennyire érződik a krízis hatása:

„- Az ingatlanok ára az utóbbi időben nem változott, ám a forint gyengülése miatt – míg két hete egy koronáért 7,6 forintot kaptak, most ez a szám már a kilenchez közelít – rövid távon élénkebb lett a szlovák kereslet a magyar piacon" – mondta Mikulas Rusó, az egyik rajkai székhelyű ingatlanfogalmazó iroda vezetője.

- Nem csoda, hisz a most vásárlók akár több százezer koronát is nyerhetnek így egy – például rajkai – lakásvásárláson. Amíg eddig a szlovák vásárlók egy négyzetméternyi magyar lakásért átszámolva majdnem 29 ezer koronát fizethettek, most 24,4 ezerért megkapják ugyanazt a forintmennyiséget. Sokan úgy gondolkodnak, hogy a legjobb lehetőség most nyílt, magyar oldalon, Pozsonyhoz közel házat venni: mások azonban attól tartanak, Amerikához hasonlóan bedől az ingatlanpiac. Az emberek egyik fele így inkább bankban tartja a pénzét, ám van, aki a pénzintézetek összeomlásától félve ingatlanokba fektet" – mondta Mikulas Rusó a Kisalföldnek tavaly októberben, amikor a használt ingatlanok átlagosan négyzetméterenként 220–230 ezer forintért keltek el a határhoz közel eső falvakban.

Tartalom átvétel