Szomorú lehet a nyár, nagy mínuszokra van kilátás

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Az európai adósságválság, a japán recesszió, a Fed eszközvásárlási programjának kifutása és az amerikai vállalatok csúcsra pörgő profitja mind lassulást jeleznek előre a részvénypiacon, rosszabb esetben egy akár 20 százalékot is elérő korrekció jöhet - írja számos szakértő megkérdezésével készített összefoglalójában a CNBC.

Mark Arbeter, az S&P vezető technikai stratégája szerint egy részvénypiaci mélypontot vagy tetőt előrejelezni inkább művészet, mint tudomány. Legutóbbi elemzésében a szakértő úgy vélte, a részvényárfolyamok a jelenlegi szintekről jövő év elejéig mintegy 15-20 százalékkal csökkenhetnek.

A pesszimista forgatókönyv előszelét jelentik szerinte a hirtelen eső árupiaci árfolyamok, a dollár indexben kialakuló potenciális közép, vagy hosszútávú mélypont, a feltörekvő piacok gyengélkedése és az amerikai kincstárjegyhozamok emelkedése is. Ezen tényezők közül mindegyik nyomás alá helyezheti az amerikai vállalati profitokat.

Véleményünk szerint ezek a folyamatok a gazdaság állapotával kapcsolatos piaci aggodalmakat tükrözik, s ez gyakran az egész részvénypiac számára kedvezőtlen előjel. Erre erre utalhat a defenzív szektorok felülteljesítése, a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényeitől a távközlési és közszolgáltató cégek részvényein keresztül az egészségügyi szektorig - írja a szakértő.

Az elemzés szerint nem csak a technikai, de a fundamentális tényezők is a lejtmenet irányába mutatnak. Persze a részvénypiaci áremelkedés mindig is a félelem falán szokott zajlani, azonban a kockázati tényezők most talán erősebbnek tűnnek mint korábban. Ezeket mindenki ismeri, a befektetők aggódnak az emelkedő nyersanyagárak okozta inflációs nyomás miatt,, a Fed kvantitatív lazítási programjának közelgő vége, de ott van az európai adósságválság is. A görög adósság esetleges átalakításával kapcsolatos félelmek a napokban kezdtek el újra erősödni.

Az amerikai gazdaságban is a lassulás látszik a legvalószínűbbnek, a munkanélküliségi ráta 9 százalék felett áll, és a friss munkanélküli segélyért jelentkezők száma hétről hétre 400 ezer fő felett marad. Az első negyedéves GDP növekedés 1,8 százalék lett - ami az előző negyedévhez képest 0,45 százalékos bővülést jelent - s ezt sok mindennek lehet nevezni, csak robusztusnak nem.

Az optimista befektetők a vállalati nyereségek szintjét emelik ki, mint okot a további emelkedésre, azonban amint azt a Wal-Mart jelentése mutatja, ez a nézet sem veszi figyelembe a realitásokat - véli a CNC elemzése. A Bespoke Investment Group jelentése szerint az amerikai vállalatok 59,5 százaléka tett közzé a vártnál jobb gyorsjelentést. Ez a legalacsonyabb pozitív meglepetési arány a bikapiac kezdete óta, s 7 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest.

Persze nincs még messze a piac csúcsa időben és százalékban sem, a szakértők így megosztottak, valóban véget ért-e a bika korszaka a tőzsdéken. A bikapiacokat a restriktív monetáris politika szokta elintézni, s nekem nincs tudomásom róla, hogy ez elkezdődött volna, bár már nem lehetünk messze tőle - mondta Mark Schultz, az M&T Bank portfólió-menedzsere a The Street című lapnak nyilatkozva.

Brian Peery, a Henessy Cornerstone Growth Fund kezelője szerint mindig meglesz a félelem fala a piacon, s az okok, ami miatt aggódni lehet. Azonban a kedvező növekedési kilátásokkal rendelkező és készpénzzel jól ellátott cégek részvényeinek megfelelő kiválasztásával még mindig lehet majd jó hozamokat elérni. Ő enyhén optimista, úgy véli, a jelenlegi gyengélkedés a gazdasági növekedés természetes velejárója. Egy 20 százalékos piaci visszaesés pedig hatalmas vételi lehetőséget jelentene. Meggyőződése szerint a piacon a következő időszakban a megfelelő részvényszelekció jelentheti majd az átlagnál nagyobb teljesítmény kulcsát. Persze ez nem meglepő, hiszen hasonló stratégiát folytat alapja kezelésénél. Egyik kedvence a Chevron, amely hatalmas nyereséget ért el az elmúlt negyedévben.

Keith Goddard a Capital Advisors vezérigazgatója szerint semmi bizonyíték nincs arra, hogy a vállalati profitok csúcsukra értek volna. Ráadásul a befektetők még nem tudják, a Fed kvantitatív lazítási programjának végével a kamatlábak is emelkedésnek indulnak-e.

Ugyanakkor Goddard cége defenzívebb pozíciót vett fel, annak ellenére, hogy nem várja még egy medvepiac kezdetét. A következő 30-60 napban természetes korrekciót vár a piacon, amely a jó negyedéves jelentési szezonokat követik rendszerint. Ő egyébként nem a nagy meglepetést okozó cégek részvényeit keresi, hanem azokat, amelyek számai kevéssé térnek el az elemzői várakozásokétól. Ez azt jelenti, hogy jól átlátható üzleti modellel rendelkeznek.

Egyik kedvence a Ford, szerinte az elemzők még mindig túl pesszimisták a cég kilátásaival kapcsolatban. A kvantitatív lazítási programról - amelynek szerinte könnyen lehet harmadik köre is - úgy véli, az államadósság monetizálásáról szólt inkább, mint az infláció generálásáról az eszközárak felpumpálásán keresztül.

Ugyanakkor 20 százaléknál nagyobb korrekciót ő se vár, mondván, túl sok pénz van a partvonalon.

Az anyag szerint ugyanakkor van egy jó pár szakember, aki túlértékeltnek látja a piacot, s akik szerint a lejtmenet csak most kezdődik. Jeffrey Sica, a SICA Wealth Management vezetője szerint 15-20 százalék korrekció nyár végéig benne van a pakliban, mivel a gazdaság teljesítménye nem támasztja alá az árfolyamokat. A problémákat még egy harmadik körös kvantitatív lazíts sem oldaná meg. A piac függővé vált a Fed által biztosított likviditástól.

A Fed szerinte csapdába esett. Ha a gazdaság visszaesik, megint lazítani kell, de ekkor már nem lehet megfékezni az inflációt. Ha kamatot emel, tovább lassítja a gazdaságot. Sica jelenleg a stagfláció kialakulását tartja a legnagyobb veszélynek az amerikai gazdaságban. Inflációs környezetben a befektetők pedig nem szeretik a vedd meg és tartsd stratégiát a piacon. Ő az arany és az ezüst vételben hisz, valamint az S&P 500-as index eséséből profitáló tőzsdén jegyzett alapok jegyeinek vásárlását javasolja a befektetőknek.

De shortolná az amerikai kincstárjegyeket is, az itt kialakult lufi szerinte épp a kipukkadás előtt áll.

Tartalom átvétel