Terjed a hétköznapi korrupció Magyarországon

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint idehaza terjed a korrupció, és a magyarok fele nem bízik abban, hogy a pártok képesek tenni ellene.

"Terjed a hétköznapi korrupció Magyarországon" címmel közölt terjedelmes cikket szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A budapesti keltezésű cikk szerzője, Reinhard Olt bevezetőjében hangsúlyozta: a magyaroknak csaknem a fele nem bízik abban, hogy a parlamenti pártok képesek megfékezni a korrupciót. Az ellenzék pedig azt állítja, hogy az európai uniós támogatási pénzek Magyarországon "központilag irányítva tűnnek el".

Egy magyar rendőrt idézve a cikkíró beszámolt az autópályákon végrehajtott bűncselekményekről, a különböző trükkös lopásokról, illetve rablásokról, amelyek során jól szervezett bandák rabolják ki az utazókat. Rendőrségi adatok szerint az idei esztendő első félévében a magyar autópályákon 130 ilyen bűncselekményt hajtottak végre, miközben 2007 hasonló időszakában csak 50 ilyen jellegű bűneset történt - írta a FAZ.

Ezek a lopások azonban - bármennyire is kellemetlenek az áldozatoknak - a magyar bűnözési statisztika ártalmatlanabb részét jelentik - írta a konzervatív napilap, hangoztatva, hogy Magyarország a nagyobb bűncselekmények tekintetében is eléri az európai uniós átlagot. Ezzel összefüggésben a rendőrség, illetve az igazságszolgáltatás számára a korrupció terjedése okoz gondot - fogalmazott a FAZ, idézve a Transparency International szervezet jelentését, amely szerint " a korrupció Magyarországon rendszeresnek számít". Miközben a kormány azt állítja, hogy következetesen és határozottan fellép a korrupció ellen, a szervezet szerint valójában "hiányzik az erre irányuló politikai akarat".

Ez a korrupció - mint Reinhard Olt írta - egészen hétköznapivá válik a feketemunka, az adócsalás, a fiktív számlák képében. Mindez - amint azt szakszervezeti funkcionáriusok is elismerik - a kis- és közepes vállalatok számára "a túlélés érdekében szükséges". A Transparency International szerint a korrupció az üzleti szféra és a kormányzati oldal közötti kapcsolatokban a legelterjedtebb, viszont csekélyebb mértékű az üzleti szférán belül. A szakszervezeti szövetségek már sztrájkokat szerveztek "a korrupció és az árnyékgazdaság ellen" - írta a lap Gaskó Istvánt idézve, aki szerint ha a feketegazdaság nem virágozna annyira, a Gyurcsány-kormánynak nem lett volna szüksége olyan drasztikus takarékossági intézkedésekre. A FAZ ezt követően egy másik szakszervezeti vezetőt, Kónya Pétert idézett, aki szerint az 1989-es fordulat óta nem sok változás történt: "a pénzek ugyanúgy a pártkasszákba és más zsebekbe vándorolnak".

Továbbra is virágzik az éjszakai bárokkal, valamint a védelmi pénzekkel történő zsarolásokkal kapcsolatos "hagyományos üzlet". A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint egyre inkább megfigyelhető, hogy a szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportok vezetői törvénytelenül szerzett vagyonukat a legális gazdaságban fektetik be. A lap idézte a hivatal jelentésének azt a részét, amely szerint "olyan személyeket, illetve vállalatokat figyeltek meg, akik törvénytelen úton akartak uniós támogatási eszközökhöz jutni".

A hivatal éves beszámolója viszont cáfolja, hogy a "maffiózóknak" sikerült volna vezető pozíciókat elfoglalni a gazdaságban és a politikában. A kormány ezt a korrupció elleni kampányának tulajdonítja, amit az ellenzék vitat. Az ellenzék vezetője, Orbán Viktor szerint a korrupció része a bajoknak, s továbbra is azt vallja, hogy az uniós támogatási pénzek "Magyarországon központilag irányítva tűnnek el" - írta végezetül a FAZ.

(Index)

Kilóra megvett biztonságiak: Hungaroring 2008

2016-ig meghosszabbított szerződés, negyedmillió néző a versenyhétvégén, külföldi turisták rohama, óriási médiaérdeklődés és elégedett szponzorok. Fény és csillogás jellemezte az idei Forma-1-es Magyar Nagydíjat. A versenyhétvégét csak a pálya környékén dolgozó APEH-ellenőrök és a korrupt biztonsági őrök felbukkanása árnyékolta be. Egyik olvasónk arról számolt be, hogy néhány évvel ezelőtt a hivatalos jegyár harmadáért jutott be a versenyre – nem tévedés – a biztonsági őrök által precízen hamisított belépőjeggyel, idén a legdrágább szektorba próbált meg bejutni néhány ezer forintért a korrupt biztonsági emberek segítségével.

"Mivel néhány évvel ezelőtt sikerült négyezer forintért állójegyhez jutnom a biztonsági őröktől, amit ráadásul ők hamisítottak. Két éve kétezerért néztem a Super Gold tribünből a szombati időmérőt, idén úgy gondoltam, hogy nagyobb húzásra szánom el magam és a legdrágább (a hétvégére 500 euró) helyre jutok be valahogy. Rövid megbeszélés és egyezkedés után fizettem párezer forintot a biztonságiaknak, akik megmutatták, hogy lehetőleg hova üljek, hogy jó legyen.

A fű alatti bejutás nem csak nekem, hanem - mint a szektorban kiderült - már több tucat embernek sikerült. A megvesztegetett biztonságiak ugyan nem vállaltak garanciát arra, hogy a futam végéig benn lehet maradni, de azt sem említették, hogy a futam előtt és alatt is ellenőrizni fogják a belépőket a kollégáik.

Az első (nem várt) ellenőrzésig mindenki nyugodt volt, de ahogy egy órával a futam előtt megjelentek a jegyellenőrök, egyre nagyobb lett a mozgolódás a szektorban. Voltak, akik megpróbáltak szétszóródni a sorok közt, de amint megérkeztek a helyjeggyel rendelkező nézők, a bliccelők előbb a lépcsőn, majd később néhány biztonsági ember kíséretében a szektoron kívül találták magukat.

A legpechesebb bliccelőket már a start előtt kiszúrták és kitessékelték, másokat csak néhány körrel a verseny megkezdése után csíptek el. Én is kb. háromszor voltam kénytelen átülni és mikor már csak a lépcsőn maradt hely kezdtem szemet szúrni a biztonságiaknak. Hiába próbáltam feltűnés nélkül megbújni előbb-utóbb rám került a sor és úgy a huszadik kör környékén megmutatták, hogy merre van a szektorból a kijárat.

A lefizetett biztonsági embernek csak a hűlt helye volt a kijáratnál, hogy a kitessékelt „palimadaraktól„ beszedett pénzt ment megszámolni, vagy lebukott és vezetői eligazításon volt, arra már nem derült fény. A finnekkel beszéltünk a futam után, azt mondták, hogy szerintük az összes Forma-1-es pálya közül ezt csak Magyarországon lehet megcsinálni!"

(szivatos.blog.hu)

Tartalom átvétel