Újra megvédetté nyilvánították az egri kórházat a "kórházvédők"

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Az eredetileg július 1-re tervezett átvétel után szeptember 1-jével sem tudja átvenni az intézményt a HospInvest Zrt.

Újra megvédettnek nyilvánították az egri kórházat a "kórházvédők" a csütörtökön Egerben tartott nagygyűlésen, mivel szerintük a vagyonkezelési tenderen nyertes HospInvest a megadott, szeptember 1-jei határidőig nem kap engedélyt a kórház működtetésére.

Az eredetileg július 1-re tervezett átvétel után szeptember 1-jével sem tudja átvenni az intézményt a HospInvest Zrt. - közölte Pócs Alfréd, a magukat kórházvédő bizottságnak nevezők tagja, magyarázatul hozzáfűzve, értesüléseik szerint az illetékes népegészségügyi hatóság immár másodszor dobta vissza kiegészítésre a működési engedélyért beadott kérelmet.

Mindez a "kórházvédők" szerint azt jelenti, hogy a HospInvest nyilatkozatai ellenére nincs meg az intézmény működtetéséhez elegendő szakdolgozói létszám - tette hozzá. Pócs Alfréd a továbbiakban kétségbe vonta a HospInvest korábbi bejelentését, miszerint az intézmény 721 aláírt szerződéssel rendelkezik. Mint mondta, ezt alátámasztja, hogy a cég újabb 60 nap haladékot kért a Heves Megyei Közgyűléstől az intézmény működtetésének átvételére. Kifogásolta, hogy a népegészségügyi szolgálatnak mind az érdekképviseletek, mint az orvosi kamara, mind az egri városi önkormányzat jelezték, hogy ellenőrizni kívánják a HospInvest által közölt adatokat, ám ezt nem tették számukra lehetővé.

Szerintük jogtalanul, ezért fellebbeznek a határozat ellen és akár bíróságra is mennek jogaik biztosításáért - mondta Pócs Alfréd.

Mánya Kristóf, a Magyar Orvosi Kamara titkára, a "kórházvédő bizottság" tagja arról szólt, hogy a HospInvest orvostoborzást folytat országszerte, mint mondta, sikertelenül. Ugyanakkor tolmácsolta a kamara hivatalos véleményét, miszerint az az orvos, aki Egerbe szerződik, azt kockáztatja, hogy a testület etikai bizottsága elé kerül. A kamara ugyanis a kórházat védett intézménnyé nyilvánította - jelentette ki a titkár.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének intézményi vezetője cáfolta, hogy 40 egri civil szervezet állt ki a HospInvest mellett. Ezzel kapcsolatban idézte Bárdos Ferencnek, az Egri Civil Kerekasztal vezetőjének levelét, aki szerint csupán néhány szervezet 40 képviselője tett ilyen nyilatkozatot.

Deák Gábor, a HospInvest elnöke az MTI megkeresésére nem kívánt reagálni az elhangzottakra. A Heves Megyei Közgyűlés pénteki ülésén dönt arról, hogy megadja-e a 60 nap haladékot a HospInvestnek, amely előzőleg 20 évre nyerte el pályázaton az intézmény vagyonkezelésének jogát.

(hirado.hu/MTI)

Újabb haladékot kapott a Hospinvest Egerben

Hatvan nappal meghosszabbította a hevesi megyegyűlés azt a szeptember 1-én lejáró határidőt, amíg a Hospinves átveheti a az egri kórház vagyonkezelését. A Fidesz szerint az eljárás törvénytelen, de a szocialista vezetésű testület elutasította az ellenzéki párt indítványát a vagyonkezelési szerződés felbontására.

A határidő-módosítás megfelel a HosInvesttel kötött vagyonkezelői szerződésnek, hiszen a dokumentum kétszer 120 napot tesz lehetővé a cégnek az intézmény átvételére, mondta Sós Tamás, a megyegyűlés szocialista elnöke. Az első 120 nap szeptember 1-én jár le - tette hozzá.

A Hospinvest azért kérte a hosszabbítást, mert az ÁNTSZ kiegészítést kért a cég működési engedély iránti kérelméhez.

Herman István, a megyei Fidesz-frakció igazgatója viszont közölte, hogy a megyegyűlés szocialista vezetése törvénytelenségek sorát követi el. Emlékeztetett arra, hogy az illetékes közigazgatási hivatal keresetet nyújtott be a megyegyűlés ellen, mert a testület a hivatal törvényességi észrevételének ellenére sem nyilvánította érvénytelennek a pályázatot.

A hivatal azért tett észrevételt, mert szerinte a HospInvest a pályázati kiírásban megfogalmazott 3 év helyett csak két évre visszamenőleg nyújtotta be a gazdálkodásáról szóló banki igazolást - idézte fel. Ebben a helyzetben szerinte meg kellene várni a szeptember 15-re kitűzött tárgyalást.

Tatár László, a megyei Fidesz-frakció vezetője azt mondta: eljött a pillanat, amikor a kialakult helyzet veszélyezteti a betegellátást. A második 120 nap csak akkor jár a HospInvestnek, ha önhibáján kívül nem tudja felmutatni a működési engedélyt. Ilyen eset pedig nem következett be - hangsúlyozta a politikus.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

(MTI)

Tartalom átvétel