Vegyél házat Szigetszentmiklóson, csak ne akarj közlekedni!

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Egyelőre a kényszerűségi ok a domináns azok körében, akik a Csepel-sziget és környékének településeit letelepedési céllal választják, azonban a megnövekedett kereslet miatt emelkedő árak következtében még ez utóbbi versenyelőnyük is fogy a Budapest szélén található ingatlanokhoz képest. Ha ugyanis az árakon kívül a közlekedési lehetőségeket is figyelembe vesszük új otthonunk kiválasztásakor, akkor bizony nem feltétlenül ez a legoptimálisabb térség, az agglomerációs területek szempontjából az egyik legrosszabb helyzetben lévőnek nevezhető.

Szigetszentmiklós és környéke kedveltnek számít a vásárlók körében, szerepe egyre inkább felértékelődött, az elmúlt 10 évben 15-20%-kal növekedett a Csepel-sziget és környéki települések lakosságszáma. Kérdés azonban, hogy ez tényleg a javuló körülményeknek, vagy csupán az olcsóbb ingatlanoknak köszönhető. A Póka Ingatlaniroda munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a legkeresettebbnek a 12-16 millió forint közötti, vagy a felújításra szoruló egy szoba-konyhás 6-8 millió forint közötti lakások, ill. a 20 millió forintnál olcsóbb családi-, sor-, és ikerházak számítanak. Újépítésből egyébként mindig akad a térségben, folyamatosan kerülnek felhúzásra a sor és iker-házak. A legtöbb ez utóbbi típusból készül, második helyre utasítva maga mögött a sorházakat, melyeket a családi házak követnek.

Az elmúlt időszakban fokozódó érdeklődés az árakat is jelentős mértékben felhajtotta a keresett ingatlanok esetében, tudtuk meg Osadcow Gergelytől, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének elnökétől. Ez a leginkább a telkek esetében okozott változást, a vásárlók egyik kedvelt célpontjának tekinthető 600 - 1000 nm közötti nagyságú építési területek esetében a korábbi 14-15 ezer forint/nm-es árról, egy év alatt a 12%-os emelkedést követően, 17 ezer nm-re ugrott a telkek bekerülési ára Dunaharasztin, míg Szigetszentmiklóson eléri a 18 ezer ft/nm -t is.

A kereslet növekedése, bár az építési telkek esetében tapasztaltaknál kisebb mértékben, az újépítésű ingatlanok esetében is megfigyelhető. A vásárlók elsősorban a kisebb alapterületű otthonokat részesítik előnyben, az 1.5-2 szobás társasházi lakásokat, vagy a kerttel is rendelkező 75-90 nm-es sor- vagy ikerházakat keresik. Ez előbbiek esetében az árak az egy évvel korábbiakhoz képesti 5 -7 %-os növekedést követően, 265-280 ezer forint/nm, míg a sor- és ikerházak esetében ennél valamivel alacsonyabb szinten, 240-260 ezer forint/nm között alakulnak. Ami az építési tendenciákat illeti, a társasházak esetében beszélhetünk egy enyhe megtorpanásról, míg a sor-, és ikerházak esetében növekedett a felépített ingatlanok száma. A jelenség okai között, vélhetően a társasházak magasabb eladási árát kell keresni, ami az árértékarány romlásához vezetett, ami a jövőben visszavetheti majd az iránta megnyilvánuló keresletet, sokan választják majd e helyett a típus helyett, inkább a relatíve olcsóbb sorházakat. A legdrágább településnek továbbra is Szigetszentmiklós számít Osadcow Gergely szerint, a vásárlók a Csepelen át történő közlekedést, s egyáltalán ezen városrész közelségét jóval előnyösebbnek ítélik meg, mint a Soroksárét, míg a másik árfelhajtó tényező az M0-ás közelsége.

Szigetszentmiklós nem csak agglomerációs szerepével hódíthat azonban, hanem a festői környezetre vágyók számára is vonzó lehet. A Duna-part közelében azonban nagyon korlátozott számban vannak eladó ingatlanok, s az árak is meglehetősen magasak, 15 millió forint alatt még üdülőhöz sem lehet hozzájutni. Ha valaki házat kíván vásárolni Szigetszentmiklós vízparti részén, akkor erre legalább 22-25 millió forintot kell szánnia, de ezért az összegért is csupán régebbi építésű, felújításra szoruló ingatlan megszerzésére van módja. Az árak felső határa egyébként a csillagos ég, a parti ingatlanok esetében 30-40-60 millió forintos árral is számolni kell, mondta el a Póka Ingatlaniroda munkatársa. A központban természetesen az előbb említett összegeknél kevesebbért is hozzájuthatunk új otthonunkhoz, itt átlagosan 22-25 millió forintot kell szánni egy ingatlan megvásárlására.

A legolcsóbb településnek a Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom négyesből, ez utóbbi számít, mivel a vevők a települést már túl távolinak érzik az ingázáshoz, annak ellenére, hogy közlekedési lehetőségei alig valamivel rosszabbak, mint Szigetszentmiklósé, körülbelül 10 perc többletutazást jelent. A megkérdezett Póka Ingatlaniroda munkatársa szerint, az itt ingatlant vásárlók inkább csak kényszerűségből teszik ezt, mert pénztárcájuk nem teszi lehetővé a Budapesthez közelebbi települések valamelyikén történő ház megvételét, de Szigethalmon már 20 millió forint alatt is új otthonra találhatnak. Halásztelek és Dunaharaszti árszintje meglehetősen hasonló képet mutat, mondta el Osadcow Gergely, így tehát véleményünk szerint egy kissé irracionálisnak tekinthetőek a vásárlói igények. Például Dunaharaszti esetében jobb összeköttetési lehetőségekről lehet beszélni, mint Miklós szempontjából, Halásztelek pedig inkább túlértékeltnek tűnhet, mivel ugyan távolsági szempontból valamivel közelebb esik Budapesthez, de a városba történő bejutás nehézkesebb. (pl. nincs HÉV)

A használt lakások esetében a 8-15 millió forintos sávban pörög a piac, Osadcow szerint ebben a szegmensben bármilyen házat el lehet adni, még akkor is ha felújításra szorul. Mérsékelt forgalomról lehet beszélni a 16-24 milliós kategória esetén, míg e fölött, a piacot a pangás jellemzi, extrém esetben lehet csak ingatlant értékesíteni. A jövőben várhatóan nem élénkül tovább az érdeklődés a Csepel-sziget és környéke iránt, tudtuk meg Osadcow Gergelytől. Az árak Dunaharaszti esetében már csak 15-18%-kal, míg Szigetszentmiklós esetében 19-20 %-kal emelkedhetnek, hiszen egyre közelítenek Pest határkerületi szintjéhez, amelyet biztosan nem lépnek majd át. Véleményünk szerint az agglomerációs szerep felerősödése egyelőre a kényszerűséggel magyarázható a szigeti települések esetében, ezért az árak megemelkedésével sokat veszíthetnek vonzerejükből.

Ez utóbbi megállapítást csak erősítheti a térség nem éppen jónak nevezhető közlekedési lehetősége. Bár több mód is van Budapest elérésére, a települések viszonylagos közelsége ellenére, a menetidő egyelőre hosszúnak tűnhet más agglomerációs területekhez képest. Probléma, hogy a tömegközlekedési eszközök például nem jó csatlakozási lehetőséget biztosítanak a fővárosihoz, az átszállás után még hosszú időt vesz igénybe a munkahelyek elérése.

Tartalom átvétel