Zuhanó lakásárak

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

Egyértelműen látszik, hogy a lakáshitellel rendelkezőknek egyre nehezebb a helyzete az emelkedő törlesztő részletek miatt, állami segítség nélkül lakáseladási hullám indulhat el Budapest belvárosában.

Az euró és a svájci frank alapú hitelek törlesztő részletei egyre nagyobb nyomás alatt tartják a hitellel rendelkezőket, ilyen szempontból a szeptember kritikusnak ígérkezik. Ha a tulajdonosok terhei tovább nőnek, várhatóan sokan döntenek majd az ingatlanok értékesítése mellett. Az elemzés szerint a belvárosi ingatlanpiac most ébredezik a nyár végi pangásból, a tavalyi évhez hasonlóan idén augusztusban is jelentősen, közel 50%-al esett vissza a kereslet az erős hónapokhoz, így például májushoz képest. Az alacsony érdeklődésnek köszönhetően a négyzetméterárak csökkenő tendenciát mutatnak, amit csak erősíthet majd az, ha egyre többen értékesítenék lakásukat. Ez újfent a tulajdonosoknak okozhat fejtörést, hiszen ár alatt nem szívesen értékesítik ingatlanaikat.

Az ág is húzza

A gazdasági nehézségek az ingatlanpiac mellett az építőipart is sújtják, két év múlva hiány jelentkezhet a piacon az új lakások kínálatában, ugyanis tavaly és az idén alig indultak új beruházások. Az építőipari cégeknek óriási segítséget jelentene, ha garantáltan hozzájutnának az elvégzett munkáik díjazásához, ugyanis a jelenlegi, közel 600 milliárdos körbetartozás az életben maradás szélére sodort több vállalkozást is. Fizetési biztonságot jelenthetne az, ha az állam uniós pályázatok segítségével támogatná a különböző projektek megvalósulását. A múltbeli tartozásokat ugyan ez a megoldás nem rendezné, azonban a beinduló projektek olyan megrendeléseket hoznának a kisvállalkozásoknak, amelyeknek köszönhetően lehetőséghez jutnának a nehéz helyzetben lévő cégek. Fennáll az a veszély is, hogy a sok megszűnő, vagy leálló építőipari vállalkozás magával ránthatja az alvállalkozókat is, amely tovább rontaná a már meglévő helyzetet. A támogatott projektekkel azonban ez a helyzet megváltozna, és akár egy éven belül érezhető javulást hozhatna az építőiparban.

Azért az nem szabadna

elfelejteni, hogy az utóbbi 10-15 évben, az ingatlan árak egy irreális magas szinten voltak. Nem lehet egy piacot olyan ársávban tartani mint a nyugati, ugyanakkor a kereseti szint ennek csak töredéke!Csak idö kérdése volt hogy mikor bukik be az ingatlan piac!

Az viszont tarthatatlan, hogy a felelötlen devizahiteleseket a társadalom (állam és az adófizetö) vegye pártfogásába! Régi közmondás, hogy : "addig takarozz ameddig a pokrocod ér..." Ha a piaci körülmények megváltoznak akkor a hitelek is változnak! Aki ezzel nem számolt az bizony ma kénytelen eladni az ingatlanát! Ha most "kihuzzuk öket a csávából", mi a garancia arra, hogy pár év múlva nem veszenk fel újra milliókat, azzal a gondolattal, hogy ha: "MAJD NEM MEGY ÚJRA MEGMENTI ÖKET AZ ÁLLAM"?

***
Elöre fizetteve, nem lenne körbetartozás! Repülöjegyet sem vehetek utólag.... További megoldás, ha a cégek megfelelö tartalékot képeznek amivel kivárhatják amig a pénzükhöz hozzájutnak! Ha ez sem segit, akkor bizony be kell zárni. Igy csak az fog élni aki birja és elég potenciállal rendelekezik a piacon maradni!

Több településen van már olyan lakópark, ahova többlakásos háztöböket épittetett az invesztor úgy, hogy nem volt meg elöre a vevöje! Az ilyen megérdemli, hogy belebukjon! Nem egy nyugati államban épülnek hasonlók, de amig nincs a lakások 80%-a ELÖRE eladva, bele sem fognak!

Azért ez így biztosan nem igaz.

"Az viszont tarthatatlan, hogy a felelötlen devizahiteleseket a társadalom (állam és az adófizetö) vegye pártfogásába!"...
Miért? Ha akkor nem dobják az emberek után a devizahitelt, ha nem lett volna szinte ingyen a kb. 28%-s forinthitelhez képest, akkor most nem lenne ekkora a baj.
Egy biztos! A mesterségesen magasan tartott forint kamatokért nagyon kevesen vettek volna fel hitelt. A bankok felelőssége/kapzsisága pedig ott érhető tetten, mikor reggeltől estig ezerrel nyomatták a reklámokban azt a hitelt 6-8%-s kamattal, amit akkor ők 1,5-2%-s kamattal kaptak. Ez akárhogy is nézem 3-4 szeres nyereséget jelentett nekik. Most pedig szinte minden kockázatot kinyomnak az adósokra, holott jócskán sárosak ők is a kialakult helyzet előidézésében. Hogy az egykori bankkonszolidációkról már ne is beszéljek. Amit persze az állam (tehát MI) pénzén hajtottak végre.
Szóval, a kép azért árnyaltabb.

Ez így nem korrekt!

*
"Miért? Ha akkor nem dobják az emberek után a devizahitelt, ha nem lett volna szinte ingyen a kb. 28%-s forinthitelhez képest, akkor most nem lenne ekkora a baj."
Felnőtt ember tudja, hogy az olcsó, hosszú távon nagyon drága lehet. Ha egy olcsó gépkocsit veszünk akkor azt folyamatosan javitgatni kell, s látszatra valami roppant kedvezményes dolgot szereztünk ami az évek alatt súlyos pénzeket nyel el! A bankok soha nem voltak adakozóak. Hogyan lehet az, hogy a legtöbb embernek, aki beleugrott ebbe a devizás hitelbe, nem jutott eszébe, hogy miért is csináljk ezt a bankok?
(Nekem borsózik a hátam amikor, egy egy cég mindenáron ajándákot akar adni.A rengeteg reklám ajándék cucc válik drágáva ha az ember valamit elfogad! Ez a beetetés, ahogy a horgász is csinálja....)

**
"Egy biztos! A mesterségesen magasan tartott forint kamatokért nagyon kevesen vettek volna fel hitelt. A bankok felelőssége/kapzsisága pedig ott érhető tetten, mikor reggeltől estig ezerrel nyomatták a reklámokban azt a hitelt 6-8%-s kamattal, amit akkor ők 1,5-2%-s kamattal kaptak. Ez akárhogy is nézem 3-4 szeres nyereséget jelentett nekik."
BINGÓ! Semmi kapzsiság, egyszerű üzlet! A bankok célja az, hogy nyereséges legyen, s nem az, hogy a kuncsaft jól járjon! Átültetve: egy maszek is arra törekszik, hogy a munkájával a lehető legtöbb profitot termelje meg! A kereslet szabja meg az árakat! Ha a bank így "be tudja etetni" a kuncsaftot és ezek egyszer nem ültek le, s számoltak utána annak, hogy mi lesz, ha az euró 300 forint lesz, akkor az pech! VISZONT NEM AZ ÁLLAM, VAGY A TÁRSADALOM FELEL EZÉRT!

***
"Most pedig szinte minden kockázatot kinyomnak az adósokra, holott jócskán sárosak ők is a kialakult helyzet előidézésében. Hogy az egykori bankkonszolidációkról már ne is beszéljek. Amit persze az állam (tehát MI) pénzén hajtottak végre.Szóval, a kép azért árnyaltabb."
Ezek érvek valóban, de nem indok arra, hogy valakik nyakig bele ugorjanak, s mára sokan fizetésképtelenek legyenek! Senkit nem köteleztek erre a hitelre! Persze, hogy sárosak, hiszen trükkök sokaságt vetették be, de egyet nem szabad elfelejteni: van biztositás fizetésképtelenségre! Ez ugyan jóval megdrágitja a hitelt, de szinte senki nem kötött ilyet, pont azért, mert hogy "olcsó maradjon" a hitel!

****
Itt kell megjegyeznem, hogy nekem is van hitelem (nem ez a devizás ugyan, de euróban). Minden ilyen finanszirozásnál azonban számolok. ELŐRE! Van több helyen lekötött pénzem (pl részvényben is) s csak annyi hitelet veszek fel amennyit vészesetben (pl haláleset, munkanélküliség, stb.) ki tudok azonnal fizetni! Az sem mindegy, hogy a lekötés kamata és a hitel kamat milyen viszonyban van! A lekötések kamatai felülmúlják a hitelem kamatát 1-2%-al. Igy gyakorlatilag kamatmentes a hitelem. Tehát én is csak addig nyújtózkodom, ameddig a takaróm ér!

Üzlet?

Ugyan már.... Egyszerű átverése a nem pénzügyi szakértő embereknek, és vannak esetek (nagyon is sok)amikor "csak" kihasználják a rászorultságot.
Attól meg herótom van, mikor azzal jönnek, hogy "senkinek sem fogtak pisztolyt a fejéhez, hogy felvegye a hitelt".
Hát persze, hogy nem, csak kihasználták a magyar lakosság védtelenségét a legrafináltabb pénzügyi trükkökkel szemben. Még most is ezerrel nyomatják, hogy "térjünk a lényegre, csak a Zoltán feje után kell kamatot fizetni".
Persze. Nagyon "jópofa" reklám, csak kérdem én: hol az állam felelőssége? Nem úgy értem, hogy tiltsák be a reklámot, hanem ugyanúgy lehetne nyomatni a közszolgálatin, "vigyázat emberek, csak a kezem figyeljék mert csalok". Persze, ez is "jópofa" tanítás lenne, már ha lenne. (De azt hiszem azért nem, mert az államra - illetve jeles képviselőire is igaz lenne!) :-(
Nyilván a fenti Rodolfo idézetet képletesen értettem.
Egy biztos, a szociban ezt a fajta banki, kereskedelmi magatartást kellőképpen szankcionálták, azaz büntették. S az is biztos, hogy a propaganda (mármint az állami) nagyobb hangsúlyt fektetett a megtakarítások ösztönzésére.
Summa summárum, én először a felelős államot hiányolom, s csak aztán tolnám a felelősséget a "felelőtlen" polgár nyakába.
S teszem ezt mindazon ellenére, hogy nincs semmilyen lakáshitelem. Se Ft, se deviza.

Nevetséges!

Védjük csak a mocsok bankokat,akik földönfutóvá teszik a védtelen embereket!
Hogy vegyenek lakást HITEL nélkül,akiknek a szülők nem teszik alájuk és szeretnének valahol családot alapítani????
Egyértelmű,hogy a zömének csak hitelből megy ... ha a bankok nem akarnának ocsmány,aljas,hitvány módon kizsákmányolni,becsapni,nyerészkedni,harácsolni,fenyegetni akkor még ma is sokan boldogulnának ... az állam hibája is!Édesanyám egy gyerekkel,szövőnőként egyedül vett lakást,SIKERÜLT NEKI,felajánlották,szinte mindenki után dobták ... rengeteg tisztviselő INGYEN KAPTA soroljam?
Az állam nagyban szarik azokra akik szeretnék valahogy elkezdeni az életüket,a mai generáció szinte mind a szülei nyakán marad VAGY belevág hitelbe MERT NINCS MÁS VÁLASZTÁSA ... vagy kivárja míg szülei elpatkolnak,hogy lehessen sajátja,akkor meg kezdődik a testvérek közti civakodás!!
NEKEM MONDHAT BÁRKI BÁRMIT,CSŰRHETIK CSAVARHATJÁK A BANKI SZÓVIVŐK A SZÉP SZAVAKAT,OSTOBA MELLÉ DUMÁT,SZÁNALMAS ÉS NEVETSÉGES ÉRVEKET,A NAPNÁL VILÁGOSABB,HOGY CÉLJUK AZ EMBEREK CSŐBE HÚZÁSA,MEGTÉVESZTÉSE,MEGVEZETÉSE A PROFITÁLÁS ÉRDEKÉBEN ÉS EZT ÉN KŐ KEMÉNYEN SZAKCIONÁLNÁM!
Ostoba féreg érvelők,még képesek lennének meggyőzni minket nyomorult magyar szerencsétlen koldusokat,akik napról napra élünk,hogy mindenről mi tehetünk ... "addig nyújtózzunk míg a takarónk ér" .... ez igaz,KÉREM SZÉPEN MI ADDIG NYÚJTÓZUNK AMENNYI A FIZETÉSÜNK ÉS HA ÚGY LÁTJUK BE TUDUNK VÁLLALNI EGY HITELT A FIZETÉSÜNKBŐL AKKOR MÁR ADDIG NYÚJTÓZTUNK!!! NEM VAGYUNK PÉNZÜGYI ELEMZŐK,SEM JÓSOK,HOGY ELŐRE LÁSSUNK DOLGOKAT,MERT AKKOR MEGNYERHETNÉNK AZ ÖTÖS LOTTÓT IS! EZ A TUDHATTUK VOLNA,SENKI NEM KÉNYSZERÍTETT BUTA ORDENÁLÉ OSTOBA SZEMÉT ALJAS HITVÁNY SZÖVEGET HAGYJUK!NEM TUDHATTUK ELŐRE ÉS BIZONY KÉNYSZER KÉNYSZERÍTETT BELE MINKET A HITELBE MERT VALAHOL LAKNI KELL!!!!!!!
AMI AZ ALBÉRLETET ILLETI,NÉMETORSZÁGBAN 1500-2000 EURÓT KERESNEK AZ EMBEREK AMIBŐL 300-500 EURÓ KÖZÖTT VAN EGY ALBÉRLET REZSIVEL!! NINCS SZÜKSÉGÜK LAKÁST VENNI,MERT VÍGAN BOLDOGAN MEG TUDJÁK FIZETNI,KÉSZTETÉST SEM ÉREZNEK AZ INGATLAN VÁSÁRLÁSRA,MERT MINEK????? NEHOGY MÁR NÉMETORSZÁGOT HASONLÍTSUK EHHEZ A LEPRA KIZSÁKMÁNYOLÓ UNDORÍTÓ GUSZTUSTALAN,GÁTLÁSTALAN,HÁNYADÉK,TOLVAJ ORSZÁGOZ,MERT RÖHÖGŐGÖRCSÖT KAPOK!
ITT NEM SZÓL MÁSRÓL AZ ÉLET NAP MINT NAP,MINT KI HOGY TUDJA A MÁSIKAT LEGÁLISAN VAGY ILLEGÁLIS LEHÚZNI,BECSAPNI,HARÁCSOLNI ... HÁNYINGER AZ EGÉSZ!
PL NÉMETORSZÁGBA EGY AUTÓ FORGALOMBA HELYEZÉS !!! 15 EURÓ !!! ÉS 7 PERC ALATT ZAJLIK LE ... ÉS EZ CSAK EGY APRÓCSKA ICIKE PICIKE PÉLDA,MENNYIVEL SOKKAL JOBB ÉS KORREKTEBB AZ AZ ORSZÁG ÉS MENNYIRE MEGÁTALKODOTTAN MÉLYEN VAGYUNK HOZZÁJUK KÉPEST!
HOGY MIÉRT NEM MEGYEK ODA LAKNI? HMMM ... ERŐSEN GONDOLKOZOM RAJTA,CSAK AZ A BAJ ÉN EZT A HULLADÉK NYELVET BESZÉLEM ÉS EBBE LEPRAFÉSZEKBE SZÜLETTEM ÉS A MEGSZOKÁS NAGY ÚR,NEHEZEN ADJA FEL AZ EMBER,DE MÁR NÁLAM IS SZAKAD A CÉRNA,MENEKÜLÖK ÉS KÖPÖK EGYET VISSZAFELÉ!!!

A németeknek az a

A németeknek az a szerencséjük, hogy ők a maguk fasisztáin már túljutottak. Azaz náluk magasak az adók is nem mint nálunk. A magas adókból aztán lehet 15 euróért autót is átírni..

Ne is haragudj,

de nem hiszem azt el, hogy valakit is kényszeritettek arra, hogy valamilyen szerződést aláírjon! Nincs olyan "védtelenség" amiért ezt megtenném! Az meg kacsa, hogy "rászorúlt". Nekem ne állítsa senki, hogy valaki többmilliós ingatlanra "szorúlt rá" és ezért vette fel a devizás hiteleket! Ismerek nem egy olyat aki pl a házát renoválta ilyenből, hogy egy emeletet húzott rá, s teljesen új tetőt csináltatott. (Most szív mert sok a törlesztés, holott előtte sem volt rossz a háza, csak nagyot akart harapni!) Én hosszú évekeig nyögtem az 54 négyzetméteres kis, 4. emeleti lakásom árát 2 (kettő!) gyerekkel! Szükös volt, nehéz volt, de serények voltunk....! AZ ÁLLAMI FELELŐSÉGET MEG FELEJTSD EL! Ez nem szacializmus! Ez kapitalizmus és tőkés rendszer! Ugyan olyan mint nyugaton, pl. az ***NSZK-ban! Ott sincs az államnak része az ilyen üzletekben. Ez a bank és a kuncsaft dolga!

***S tudod, hogy milyen furcsa dolog ez? Egy NSZK-ban, ahol jó a gazdaság és bizony az embereknek is jóbban megy, ott 70%-ban BÉRLAKÁSBAN laknak az emberek, míg itthon Magyarországon, a 89.5%-a magántuljadonú (!!), pedig mi nem engedhetjük meg magunknak.....

Tartalom átvétel