Hálószaggatók

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/neplap/neplap.net/www/includes/unicode.inc on line 311.

Új hírportálok, internetes oldalak sora indul a következő napokban, hetekben; egyikük-másikuk azzal a céllal, hogy megtörje az Index és az Origo uralmát. Mindjárt jövő hétfőn a Zoom.hu, amely mögött sokan politikai akaratot sejtenek.
Hetekkel a Zoom.hu portál április 14-ére tervezett indulása előtt csak úgy hemzsegtek a találgatások: ugyan mire jó, ha valaki több százmillió forint beruházásával megpróbál betörni az idén éppen tízéves Origo és az egy évvel ifjabb Index által uralt hazai internetes hírpiacra. "Szoci pénzből készül: rájöttek, hogy kellene végre valami modern is" - vélelmezi több szakmabéli, politikai körökben pe dig még az a vélekedés is megfogalmazódott, hogy az új internetes hírportál egy új párt médiuma lehet.

A híroldal elkötelezettségét érintő találgatások oka elsősorban a tulajdonos személye: Tarjányi Péter vállalkozó és ProWare nevű egykori cége akkor került reflektorfénybe, amikor 2002 -ben százmilliós megrendelést kapott a Medgyessy-kormánytól több nagy állami vállalat átvilágítására. Az ellenzék a Keller László-féle boszorkányüldözés kezdetén a szocialisták kiszolgálójaként láttatta Tarjányit. Csakhogy a ko rábban kommandósként szolgáló, terrorelhárító múltat maga mögött tudó, újabban rendőrségi szakértőként szereplő vállalkozó egykori megbízóival, például Baja Ferenc miniszterelnöki hivatali államtitkárral is összerúgta a port. (Csődbe is jutott a ProWare, ami árnyalja a bombabiztos lábakon álló MSZP-barátság képét.)

"Független újság nincs"

"Hozzám is eljutottak ezek a pletykák, még azt is hallottam, hogy a Zoom.hu Gyurcsány Ferenc búcsúajándéka volt Gál J. Zoltánnak. Badarság" - fogalmaz érdeklődésünkre Tarjányi, s közli: híroldala nemhogy független lesz, de még a látszatra is adnak, s kormányzati hirdetéseket nem fogadnak majd be. S hogy honnan van a lap indításához szükséges több százmillió forint? "Noha rendőrségi szakértőként ismerhet a nagyérdemű, nem ebből éltem az elmúlt években" - válaszol, s már sorolja is cégcsoportja tevékenységeit: szállodavásárlás Törökországban, ingatlanés energiaüzletek Oroszországban, a győri stadionés bevásárlóközpont-beruhá zás tervezése és irányítása. Noha a szervezkedés sem áll távol Tarjányitól, el mondása szerint az általa négy éve életre hívott, több száz baloldali vállalkozót tömörítő, Gazdasági Reform Klub névre hallgató lobbicsoport sem pártkezdemény.

A balosság látszatát keltheti ugyanakkor az is, hogy a honlap vezetésének feladata a 168 Órától átigazolt Nagy Józsefre hárul. "Pétert ismerem vagy hat éve, a ProWare-ügyben keveredtünk egymás mellé. Kiderült, hogy rendőrségi kérdésekben nagyon otthon van, s a politikaiaknál sem fürödtem be vele soha - sok információm származott tőle. A munkakapcsolatból barátság lett, s az őszödi beszéd kiszivárgása után felvetődött: könyvet kellene írniuk arról, hogyan fajulhattak a dolgok a tévéostromig. Eközben vetette fel, hogy lapot alapítana.

Még egy közéleti hetilapot azonban lehetetlen összehozni, ma már telített a lappiac" - magyarázza lapunknak a főszerkesztő, hogyan fordultak az internet felé. Állítása szerint azonban a tulajdonos nem szól bele a munkába. "Független újság ma Magyarországon nincs. Független újságírók igen. Nálunk ilyenek dolgoznak" - oszt meg lapunkkal egy paradoxont. A munkatársakat ráadásul a médiapaletta legkülönfélébb oldalairól verbuválták, így érkeztek újságírók az InfoRádiótól és Lánchíd Rádiótól éppúgy, mint a Népszavától.

Többen is kétségbe vonják ugyanakkor, hogy csupán üzleti szempontokat mérlegelve megérné ma híroldalt alapítani - közéjük tartozik Weyer Balázs, a netes hírpiacot vezető Origo főszerkesztője, aki, mint mondja, nem az Origo nyomába próbálna eredni, ha lenne egymilliárdja. Az internetes siker receptje ugyanis az utóbbi években nem a hírportálalapítás, sokkal inkább a közösségi, tematikus vagy szolgáltató oldalak létrehozása. Ebből az időszakból pedig egy sikerembert tartanak számon: Holman Endre pornóoldallal kezdte, majd mások sikerreceptjét felhasználva terjeszkedni kezdett: a MyVIP nevű közösségi oldallal az iWiW vezető szerepére tör, de indított ingatlanos oldalt, legutóbb pedig az egyik sportújság online változatának gárdáját csaklizta el.

Ki nevet a végén?

Érdeklődésünkre Uj Péter, az Index főszerkesztője is azt mondja: a hírportál költséges vállalkozás, s noha szinte nem volt év, hogy ne próbálta volna megszorítani őket valamely új vállalkozás (Korridor, Stop, EOL vagy a kereskedelmi tévék oldalai), mégis sorra kudarcot vallottak. "Hatmilliárd. Ennyi kellene most, ha a semmiből akarnánk létrehozni az Indexet, ráadásul ahhoz, hogy nyereséget termeljen, négy-öt évre lenne szükség" - mondja. A Zoom.hu-t alapító Tarjányi Péter visszalő: "Nem volt még olyan vállalkozásom, amelyet a kezdeteknél meg ne mosolyogtak volna a versenytársak. Aztán megelőztük őket."

A célként kitűzött, egykét év alatti felzárkózás mindenesetre nem lesz egyszerű feladat. A Zoomnál egyelőre tizennyolc újságíró dolgozik, a két bejáratott nagy portálnál kétszer-háromszor enynyi. A piaci rést Tarjányiék a profi videotartalmakban remélik megtalálni: tévéstúdió is található a szerkesztőségben, méghozzá öt percre a Parlamenttől, ezért a politikusok könnyen átugorhatnak interjút adni - de az újságíróikat kiképezték a kézi kamera használatára is. Videotartalom persze az Indexen és az Origón is található, a minőség mégis fontos lehet: az év második felével az ország egyes helyein hatszorosára nő a sávszélesség, így lehetőség lesz interneten csúcsminőségben nézni a felvételeket.

Hogy mindez elég lesz-e ahhoz, hogy a Zoom.hu beérje a nagyok napi felhasználóinak számát, vagy megmarad a 30 és 100 ezer közötti sűrű középmezőnyben (ahová olyan honlapok tartoznak, mint a Stop.hu vagy a Hírszerző), megjósolhatatlan. Ráadásul nem is elsősorban a szerkesztett tartalmon múlik a dolog. Az Index hét-nyolcszázezres napi látogatottságának csak a fele származik a címlapon olvasható hírekből. A többit a különféle alrovatok, videók, valamint - miután a cégcsoport megszerezte a blog.hu oldalt - a közösségi tartalmak adják.

Az Origo látogatottságába pedig beleszámít a freemail. hu forgalma, s egy sor szolgáltatás a szoftverletöltéstől a zeneáruházig - igaz, a portált birtokló T-csoport tulajdonában álló iWiW közösségi honlap nem. Az internetes naplókat itt nem erőltetik: az Origo filozófiája ugyanis már a kezdet kezdetén ellentétes volt az Indexével. Míg utóbbi az erős arculatra, véleményekre, laza megfogalmazásokra szakosodott, az Origo lemondott a markáns arcok, bloggerek kinevelésének lehetőségéről. Az Indexet leginkább harmincasnegyvenes budapesti férfiak olvassák: azok, akik már a kezdeteknél csatlakoztak a híroldal táborához. Ez a hirdetési piacon előnyt jelenthet: jobban belőhető a célközönség, mint az Origónál, melynek közönsége a felhasználók keresztmetszetét mutatja. Utóbbi látogatottsága tehát erősebb az Indexénél, amely csak rendkívüli események - mint a mostani kormányválság - esetén ér a közelébe.

Növekvő reklámtorta

Nem Tarjányi az egyetlen, aki megpróbálja felvenni a versenyt a nagyokkal: értesüléseink szerint a mobilkommunikációs szolgáltatásairól híres Pannon is százmilliós beruházásra készül, s szintén saját szerkesztőséget épít; bővebb információt azonban hiába kértünk, a cég mindöszsze annyit közölt: "A Pannon a közeljövőben egy olyan független horizontális hírportál indítását tervezi, mely ötvözi a legjobb európai tapasztalatokat a hazai igényekkel." Egy ilyen oldalt azonban nem könnyű létrehozni. "Kevés a jó szakember, fejlesztő, szájtépítő.

A legjobbakat gyorsan elszipkázzák nyugati cégek" - mondja Uj Péter. Állítását alátámasztja Szombathy Pálék példája is. A Magyar Hírlap egykori főszerkesztője már tavaly nyáron közölte: néhány kollégájával prémiumportált indít. A Zona hu azonban - háromnegyed évnyi csúszással - csak most indul: a pénz megvolt hozzá, ám a programozók nem végeztek időre. A Zóna mindenesetre nem is próbálja felvenni a versenyt a nagyokkal: nem hírportál lesz, naponta háromszor frissül majd csupán - alaposabb cikkeivel csak a középmezőnybe igyekszik bejutni.

A nagy felbuzdulás elvileg annak ellenére is érthető, hogy az internetfelhasználók még ma sincsenek sokkal többen hárommilliónál. Miközben ugyanis a teljes reklámpiac zsugorodik, az internetes évről évre harminc százalékkal bővül - innen nézve tehát van mozgástere az új vállalkozásoknak. Csakhogy a teljes hirdetési piacnak még mindig csekély hányada ez. Ha csak a sajtóban elköltött összegeket nézzük, ezek nyolcvan százalékán a nyomtatott média és a televíziók osztoznak (felefele arányban). A fennmaradó húsz százalék sem egészében az interneté. Az online piacnak csak hétszázalékos szelet jut a reklámtortából, ami éves szinten nem több tizenkét-tizenöt milliárd forintnál. Ráadásul ennek 90 százalékát ma három cégcsoport birtokolja: a Startlapot működtető Sanoma, az Origo és az Index.

Tartalom átvétel