Íme, a korrupció melegágyainak toplistája

  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.
  • : Function ereg() is deprecated in /home/neplap/neplap.net/www/includes/file.inc on line 646.

A Figyelő összeállította a korrupció melegágyainak toplistáját, vagyis a közpénzek eltűnésének legjellemzőbb hazai gyakorlatait.

A hetilap elsőként a pártfinanszírozás területét említi, nyílt titok ugyanis, hogy a választási kampányok során akár tízszeres is lehet a túlköltekezés, jóllehet azok kiadásait maximalizálták. Az Állami Számvevőszék azonban csak a pártok által benyújtott számlákat jogosult ellenőrizni, a tényleges költést nem. A késve vagy hamis adatokkal bemutatott elszámolást nem szankcionálják.

Másik sikamlós terület a közbeszerzés. A bonyolult közbeszerzési törvény pontatlan jogi meghatározásai, valamint a széles mérlegelési jogkör szinte tálcán kínálja a korrupció lehetőségét. Probléma, hogy a tendereket sokszor szakszerűtlenül írják ki, vagy bírálják el, a korrupcióellenes záradékok hiányoznak a tenderdokumentációból. Az üzleti titkok homályos megfogalmazása és a velük való visszaélés szabálytalanságokra ad alkalmat, és ezeket gyakran a szerződésekhez való nyilvános hozzáférés, törvényellenes megtagadására használják.

A rendszerváltozás óta a bűnüldöző szerveknél az előnytelen karrierlehetőségek, illetve a speciális szaktudás hiányosságai képzik a korrupció strukturális okait. A technikai és szakmai erőforrások hiánya hátráltatja a magasabb köröket érintő korrupciós esetek kivizsgálását és az ilyen ügyekben büntetőeljárások elrendelését.

Az önkormányzatok széttöredezettsége, a testületekre nehezedő pénzügyi terhek, az összeférhetetlenség gyenge szabályozása, továbbá az elégtelen helyi irányítás és ellenőrzés miatt az önkormányzatok a korrupció melegágyai. A tevékenységek kiszervezésével és a közösségi vagyon felélésével kapcsolatos korrupció kockázata magas.

Jelentős korrupciós lehetőségek vannak magában a törvényhozásban is. Hiányos, vagy nem kellően szigorú ugyanis az országgyűlési képviselőkre vonatkozó magatartási kódex, a különböző díj- és szállásköltség-térítés, illetve az összeférhetetlenség szabályozása.

A Figyelő a korrupció melegágyai közt említi még a kormányzat, az állami számvevőszék, az igazságszolgáltatás a média és a civil szféra területeit is. A civil szervezeteket például nem ritkán az adózás megkerülésére és a megvesztegetési pénzek tisztára mosására használják.

Ha a FIGYELŐ tudja...

akkor a rendőrség, ügyészség, bíróság miért nem akarja tudni????
Különben mindenki, aki egy picit is szagol a közélethez, mindezt nagyon pontosan tudja
Csak a politikai maffia takargatja... igen nagy hatékonysággal
fat

Hiénák.

Láttál te már hiénát ami elitéli a többi hiéna aljas vadászati stílusát?
Hát ez az, mert ezek közé bekerülnicsak az tud aki ugyanolyan mint ők.
Nézd meg a kagylós kutak bérrendszerét, vagy a buszoscégek jttatási szisztémáját és el fogsz képedni a találékonyságon.

hiénák az országvezetők?

hiénák az országvezetők? akkor mi kik vagyunk?
J.

Fat rendőrt meg bírót

Fat rendőrt meg bírót már én is "vettem". Rendőrből már többet is, sokat is. Utcasarki pinvint zsebbe5.000-től egészen nyomozati osztályvezető ajándék laptopig. De közvádas betöréssorozat bírójának felmentetős ítélete sem volt megfizethetetlen. (valójában nevetséges összeg, havi fizetése több mint amivel kockáztat)
De mondok jobbat: neked is megvan az árad. Nálunk talán csak annyival borzaszbb, hogy itt 90% még kínálja is magát, erőlteti is a dolgot. 2 éve egy megyei ÁNTSZ főmufti olyan pofátlan erőszakos volt szaros 50ezerért amit Ő maga be is jelentett .. Áhh le se írom.
Gyurcsány "kurvaországos" kijelentésében nem az a baj, hogy hülyeség, hanem az, hogy telitalálat és így viszont már sértő.
Kurvák pörögnek itt mindenüt az oszlopon, mert dolgozásost csinálni azt nem füllik - de ezt ki ne mond mert sértve lesznek. (pedig nem nagyon ismerek embert aki apró lencsékért nem kapható. Ez a 3ezerért szopatod az utszéli csajt népe.)
J.
ui: lehet velem van a baj, de piciny koromban én korrupció témában azt hittem, hogy hát nekem sosem lesz hozzá elég pénzem, hogy lefizessek, mert a filmekben mindig milliók röpködtek ide oda. Mára meg cca egy falusi ház árát osztogattam el, aminek 80%-át 100 euronál apróbbakban szinte napi tevékenységként.
Hülye civilrendőr 10ezerért a sztrádán - értékbecslő 100milliós nagyságrendre 20milliós csaláshoz 20ezer - felszámolás alatt levő idegen kft-ből érték 10%-án való kivásárláshoz +10% zsebbe plusz cca10 karton 1/1-es almalé, stb..stb.. ezek mind "csajszi 3ezerért akciósan szop a híd alatt" kategória.
Akkor mi is a különbség?
Kurva kurva és lesi mind, hogy hol jön a következő kuncsaft, oszt mikor meglátja riszál egyet elénk.

Tartalom átvétel